Kvinna, lär känna din kropp!

Kvinna, lär känna din kropp!

Speciellt yngre kvinnor kan för lite om sitt underliv. Studier har visat att 9 av 10 kvinnor har upplevt bakteriell obalans under det senaste året, det vill säga obalans i vagina. De flesta tror att de har fått svamp och känner inte till att det kan vara bakteriell obalans eller bakteriell vaginos, som det också kallas. Endast ett fåtal vet skillnaden mellan bakteriell obalans och svamp. Det kan vara en anledning till att frågespalterna fortsätter att få post från speciellt unga kvinnor som ställer samma frågor om flytningar, lukt, klåda och sveda.

"Varför har jag så mycket flytningar? Varför luktar det så illa? Varför har jag sån klåda? Och har det någon betydelse? Det gör ont, men det är för pinsamt att gå till doktorn. Kan du hjälpa mig? "Frågorna ställs ofta till läkare på internet - särskilt av yngre kvinnor. Frågorna säger oss att riktigt många kvinnor har dessa problem och det inte är synd att inte fler söker läkarvård.

Vad är skillnaden mellan svamp och bakteriell obalans?

Några av symtomen påminner om varandra på många sätt och det är kanske därför så många kvinnor tar fel. Klåda, sveda och ökade flytningar är några av symtomen som är gemensamma för båda problemen. En av skillnaderna kan vara bland annat när flytningen är gråaktig och luktar lite fiskaktigt, särskilt efter sex, då tyder det på bakteriell obalans. Vid torrhet i slidan och svår klåda speciellt på natten kan det vara ett tecken på svamp.

Ett hemtest möjliggör för kvinnor att undersöka problemet på egen hand - för att därefter hitta rätt behandling. Hemtestet mäter det vaginala pH-värdet, vilket svarar på orsaken till onormal flytning, sveda, klåda och lukt. Hemtestet består av ett trosskydd med tillhörande testremsa. För att genomföra testet fästs trosskyddet i trosan precis som ett vanligt trosskydd eller binda. Efter ca 6-10 timmar eller när en färgindikation visas, kan resultatet läsas av.

Vad kan vara orsak?

Symtomen kan bero på stress, intimtvätt med tvål och parfymerade produkter samt stringtrosor (åtsittande underkläder).

Symtomen kan också bero på hormonella svängningar, särskilt under menstruation. Bristen på kunskap innebär att långt ifrån alla känner till orsaken till symtomen. Ofta frågar kvinnorna sig själva eller frågar sin läkare: "Vad har jag gjort för fel?" Och många tror att problemet är sexuellt relaterat.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.