Har du klåda i underlivet? Läs vad du kan göra själv

Skrivet av
Har du klåda i underlivet? Läs vad du kan göra själv

Studier har visat att 9 av 10 kvinnor har klåda i underlivet minst en gång per år. Oavsett om det är ett litet eller stort problem är det alltid bra att känna till problemets orsak och veta vad man kan göra för att rätta till det.

Klåda, sveda och irritation i underlivet är inte alltid detsamma som svamp

Klåda, sveda och irritation i underlivet är inte alltid detsamma som svamp.

De flesta kvinnor har haft klåda, sveda eller irritation i och runt slidan. Dessvärre kan man inte enbart genom dessa symtom avgöra vad som är fel, du behöver helt enkelt undersöka saken lite närmare. Många kvinnor gör det stora misstaget att när ovannämnda symtomen uppstår, tror de att det är svamp och behandlar sedan sig själva för detta. Ca 50% av dessa kvinnor har fel.

Varför tar så många fel? Eftersom många inte känner till att det finns en annan form av obalans i vagina / underlivet som nästan ger samma symptom som svamp, men som måste behandlas på ett helt annat sätt. Denna obalans kallas i dagligt tal, bakteriell obalans eller Bakteriel Vaginose.

Vad är bakteriell obalans?

Mjölksyrabakterier är däremot viktiga när det rör sig om bakteriell obalans. Och vad är då bakteriell obalans? 

Bakteriell obalans är den vanligaste formen av slidkatarr. Det är en störning i balansen mellan bakterierna i vagina då mjölksyrabakterier försvinner och andra typer av bakterier ökar. När det inte finns så många mjölksyrabakterier ökar pH-värdet och det naturliga skyddet mot infektion minskas. Det blir fritt fram för de skadliga bakterierna. Det vanligaste tecknet på bakteriell obalans är en tunn, grågul flytning, som speciellt efter att ha haft sex, luktar lite fiskaktigt.

En del känner irritation och obehag men inte klåda. Hälften av alla kvinnor med bakteriell obalans har inga symptom alls. Både lukt och förhöjt pH är viktiga när diagnosen ska ställas. Detta kan göras av läkare, men det finns numera hemtester där du själv kan kontrollera flytningens pH-värde genom att under några timmar ha ett speciellt trosskydd med en testremsa som mäter pH.  

Bakteriell obalans är obehagligt, men i de flesta fall inte farligt - du blir inte steril. För gravida kvinnor och speciellt för deras ofödda barn, kan det vara farligt. Risken för, för tidig födsel stiger om du lider av bakteriell obalans. Orsaken till bakteriell obalans är okänd. Det är inte ett sexuellt överförbart tillstånd, men det ses oftare hos kvinnor som precis har fått en ny partner, kvinnor som använt spiral och kvinnor som röker. Faktorer som påverkar slemhinnorna och förstör den naturliga barriären mot infektion har också betydelse. Detta gäller till exempel trånga trosor och frekvent tvättning med tvål och parfymerade produkter.

Bakteriell obalans kan behandlas med mjölksyrabakterier i form av suppositorier, t.ex. LadyBalance. Nya studier visar att mjölksyrabakterier genom kosten kan verka förebyggande. Vid långvariga problem kan behandling med antibiotika bli nödvändig. I dessa fall ska alltid läkare kontaktas.

Och vad är svamp i underlivet?

Vi har alltid svamp i slidan. De lever på slemhinnornas yta och hålls i schack av de goda bakterierna. Men om balansen mellan bakterier och svamp störs kan fler bildas och sätta sig i vävnaden och det ger besvär som klåda, irritation och flytningar och för några även torrhet. Flytningen luktar inte som vid bakteriell obalans. Svamp kan t.ex. uppstå om du får antibiotika eller andra läkemedel som dödar de goda bakterierna. Det kan också bero på diabetes eftersom svamp lever av socker och därför får mera gynnsamma levnadsförhållanden än bakterierna. Slutligen kan stress och hormonella förhållanden, till exempel p-piller, påverkar svampbildning. Det är viktigt att

betona att varken svamp eller bakteriell obalans är en sexuellt överförbart och därmed inte något du smittar med.

Vad kan du göra själv om du lider av irritation eller klåda?

Först och främst, var uppmärksam på hur din flytning luktar och vilken färg den har. Därnäst är det klåda och sveda, är den måttlig eller relativt kraftig. Sedan kan du, som tidigare nämnts, köpa hemtester som lätt och enkelt mäter pH-värdet på din flytning. Om du efter ha gjort ett hemtest köper en behandling för antingen bakteriell obalans eller svamp och symtomen är kvar efter en vecka, då ska du uppsöka läkare. Det kan vara så att du har klamydia. Du kan också göra ett hemtest för klamydia som du kan köpa här.

Flytningar är normalt hos alla friska kvinnor. Det är ett sätt för kroppen att städa bort de gamla cellerna och bakterierna, vilket skyddar mot infektioner. Dessutom är flytningen ett slags smörjmedel i samband med sex. Flytningens ändras i linje med ägglossning och om du inte tar p-piller, kan du faktiskt se på din flytning, när du har ägglossning - den blir nämligen mer slemmig och klar.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.