Hösnuva och pollenallergi

ALLERGI - HÖSNUVA

Med24’s farmakonom ger goda råd

Vad händer i kroppen vid en allergisk reaktion?

När det blir en allergisk reaktion beror det på att kroppen reagerar på ämnen som normalt inte orsakar problem. Detta beror på att immunsystemet börjar bete sig annorlunda. När kroppen stöter på ett allergen (t ex. pollen), möts allergenet av några celler som kallas makrofager. Makrofager tar upp allergenet, och talar om för andra blodkroppar som kallas lymfocyter att producera IgE-antikroppar.

IgE-antikropparna sätter sig på allergicellerna, även kallade mastceller, vilka hittas i luftvägar, näsa och ögon.

När det blir en allergisk reaktion, beror det på att pollen fastnar på slemhinnan. På slemhinnan sitter IgE-antikroppar på mastcellerna och fångar allergenet snabbt. Mastcellerna släpper histamin och andra ämnen när allergenet infångas av två antikroppsmolekyler samtidigt. Det är den frigörelsen som utlöser den allergiska reaktionen. Frisläppandet av dessa ämnen utlöser allergiska symtom. Detta kallas också en allergisk inflammation.

Förekomsten av allergi

Allergi förekommer tyvärr mycket ofta. Det kan visa sig redan under barndomen, men de flesta upplever de första symptomen i tonåren. Hösnuva är generellt vanligast bland 15-30-åringar. Ofta förändras symtomen under årens lopp - både till det sämre och till det bättre.

Människor i alla åldrar kan utveckla allergier. Men, om det finns en ärftlig risk, är dessa mera mottagliga. Har en eller båda föräldrarna allergi, är risken särskilt hög. På detta sätt ärvs benägenheten att utveckla allergi, men inte nödvändigtvis samma typ.

Allergier som utlöses av pollen förekommer hos:

 • 2% av 6-8-åringarna
 • 7-8% av barn i skolåldern
 • 15-20% hos ungdomar

För många, är det mycket svårt att skilja mellan en vanlig förkylning och hösnuva. Symtomen på hösnuva påminner mycket om en rejäl förkylning. Typiskt är att uppleva symtomen i mer än två veckor samt vissa tider på året. Symptomen kan också visa sig, om man kommer i kontakt med dammkvalster eller pälsdjur.

Symtom på en vanlig förkylning

 1. Rinnande näsa med slem, som snabbt blir tjockt, grumligt eller gult
 2. En förkylning varar sällan längre än en vecka
 3. Nysningar är vanligt
 4. Feber kan förekomma

Symtom på hösnuva

 1. Rinnande näsa med tunnt slem och frekventa nysningar
 2. Näsan kan också vara täppt
 3. Ögonen kan bli röda, kliande och svullna
 4. Symtomen kan vara konstanta eller komma i plötsliga, kraftiga attacker. Symptomen visas när du andas in ämnen du är allergisk mot som t.ex. pollen eller allergener från djur
 5. Vissa med pollenallergi får också klåda i halsen, under den period då det är mycket pollen i luften. Andra kan få klåda i mun och svalg när de äter vissa livsmedel på grund av korsreaktioner
 6. Du får verkligen trött, slö och mycket bekymrad av hösnuva symptom. Vissa beskriver det nästan som om de har influensa när hösnuva är som störst

Alla dessa symptom på hösnuva, inträffar nödvändigtvis inte samtidigt. Symptom från både ögon och näsa förekommer heller inte alltid.

Kontakta läkare

Om du får allergiska symtom, är det viktigt att få rätt diagnos. Irritation i ögon och näsa kan komma från andra ämnen än pollen. Till exempel päls- eller dammkvalster kan orsaka liknande symptom. Läkare kan ge korrekt diagnos och rekommendera dig den medicin som är mest lämplig för dina besvär.

Läkaren utreder ev. allergi genom att göra olika undersökningar och allergitest. Detta test är antingen ett pricktest eller ett blodprov.

Pricktest

Numrerade etiketter sätts på patientens underarm och de valda allergenerna appliceras på huden. Om det blir en eller flera allergiska reaktioner, kommer detta synas efter ca 15 minuter. Huden kommer svullna och bli röd. Reaktionen avtar inom loppet av en timme.

Observera att du inte får behandlas med antihistaminer, när testet görs.

Vanliga testämnen:

 • björk
 • gräs
 • häst
 • hund
 • katt
 • kvalster
 • mögel
 • gråbo
Köp Rhinix billigt på Med24.se

Läkaren kan också välja att testa ett antal andra allergener. Detta beroende på den medicinska historien. 

Blodprov :
Allergier kan också konstateras genom blodprov. Blodprovet bedöms på ett laboratorium för antikroppar eller allergener.

Goda råd för egenvård

1. Följ pollenprognosen, för att reglera sin medicin eller ev. undvika att vara ute de dagar då pollenhalten är mycket hög.


2. Undvik utomhusaktiviteter under dagen när pollenhalten är mycket hög.


3. Använd glasögon eller solglasögon för att undvika pollen i ögonen.


4. Duscha på kvällen för att tvätta bort pollen från hår och kropp.


5. Kontrollera att du har pollenfilter i ventilationssystemet hemma, i bilen och ev. på arbetsplatsen.


6. Vädra inte under dagen, utan på morgon och kväll när daggen fallit.


7. Använd sterila våtservetter till ögonen, för att avlägsna pollen och ögonsekret.


8. Håll fönster och dörrar stängda under perioder när pollenhalten är mycket hög.


9. Undvik att torka tvätt utomhus.


10. Veckostäda bort både pollen och kvalster.


11. Skölj näsa och ögon flera gånger om dagen, med koksaltlösning nässpray, näshorn eller engångsampuller för att avlägsna pollen och sekret.


12. Använd näsfilter under högsäsong. Näsfiltret placeras i näsan och för att förhindra pollen på slemhinnorna. På med24.se kan köpa Rhinix, ett näsfilter som är kliniskt dokumenterat.


13. Slemhinnor i ögon och luftvägar är de första att försvara vår kropp mot inflammation. A-vitamin är nödvändigt för normal immunfunktion.


14. Var noga med regelbundna sovtider och lyssna på din kropp. Därigenom bibehålls en stabil hormonbalans och detta ger immunsystemet de bästa förutsättningarna. Melatonin, som är ett antiinflammatoriskt hormon, och på samma gång kroppens sömnhormon, utsöndras på natten. Ämnet gör oss sömniga och produceras under sömn i mörker. Produktionen stoppas när vi drabbas av ljus. Därför ska man inte sova med ljus, mobiltelefon, Ipad mm.


15 Vitamin C, är en antioxidant som förhindrar att histamin släpps fritt i kroppen. Histamin frisätts vid en allergisk reaktion. Samtidigt ökar C-vitamin nedbrytningen av histamin i kroppen.


16. Om kroppen utsätts dagligen för parfymer, parabener, färgämnen och pesticider försvagas immunsystemet. Det rekommenderas därför att välja ekologiska livsmedel och undvika högförädlade. Samtidigt rekommenderas att välja ekologisk hudvård utan parfym och parabener.


17. Fiskolja innehåller den essentiella fettsyran omega-3 som kan minska inflammatoriska reaktioner.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.

Protected by reCAPTCHA.
Google Privacy Policy and Terms of Service apply.