Hösnuva och pollenallergi - förebyggande och behandling

Skrivet av
høfeber og allergi med24

Hösnuva och allergi kan vara mycket besvärande och påverka ens liv i olika grad. Du kanske är en av dem som bara upplever kliande ögon och rinnande näsa - eller tillhör de som knappt kan vistas utomhus under sommarmånaderna. Oavsett om du har hösnuva och allergi i mild eller svår grad, kan du här få goda råd för förebyggande, egenvård och behandling.



Vad händer i kroppen vid en allergisk reaktion?

När det uppstår en allergisk reaktion beror det på att kroppen reagerar på ämnen som normalt inte orsakar problem. Detta beror på att immunsystemet börjar bete sig annorlunda än vanligt och bildar antikroppar mot dessa normalt ofarliga ämnen och sedan uppstår den allergiska reaktionen. Dessa ämnen kallas allergener. Allergener kan t.ex. vara pollen eller husdammkvalster.

När kroppen stöter på ett allergen (t.ex. genom att sätta sig på slemhinnan i ögat eller näsan) kommer kroppen att reagera som om det vore ett sjukdomsframkallande ämne. Allergenerna möts av en mängd olika celler som ingår i vårt immunsystem. De kommer att göra allt för att försvara kroppen mot "attacken".

Till exempel möts de av "ätcellerna" makrofager, som tar upp allergenet, och talar om för andra blodkroppar som kallas lymfocyter att producera antikroppar, så kallade IgE-antikroppar.

En del av denna process är frisättningen av substansen histamin från mastcellerna, som t.ex. finns i luftvägarna, näsan och ögonen. När histamin frigörs uppstår en inflammation och det är det vi upplever som den allergiska reaktionen.



Vad är hösnuva?

Hösnuva kallas också allergisk rinit. Sjukdomen är ofta säsongsbetonad men kan förekomma under hela året. Även om hösnuva är ofarlig kan symptomen vara extremt besvärande och kan leda till minskad livskvalitet.

Om du bara har problem med hösnuva under vissa tider på året beror symptomen ofta på allergi mot björkpollen eller trädpollen under vårmånaderna, medan gräspollen kan orsaka allergier på sommaren.


Förekomsten av allergi - hur vanligt är det?

Allergi förekommer tyvärr mycket ofta. Det kan visa sig redan under barndomen, men de flesta upplever de första symptomen i tonåren. Hösnuva är generellt vanligast bland 15-30-åringar. Ofta förändras symptomen under årens lopp - både till det sämre och till det bättre.

Människor i alla åldrar kan utveckla allergier. Men om det finns en ärftlig risk, är dessa personer mera mottagliga. Har en eller båda föräldrarna allergi, är risken särskilt hög. På detta sätt ärvs benägenheten att utveckla allergi, men inte nödvändigtvis samma typ av allergi.

Allergier som utlöses av pollen förekommer hos:
-    2% av 6-8-åringarna
-    7-8% av barn i skolåldern 
-    15-20% hos ungdomar

För många, är det mycket svårt att skilja mellan en vanlig förkylning och hösnuva. Symtomen på hösnuva påminner mycket om en rejäl förkylning. Typiskt är att uppleva symtomen i mer än två veckor samt vissa tider på året. Symptomen kan också visa sig, om man kommer i kontakt med dammkvalster eller pälsdjur.


Förkylning eller allergi?

mark med pollen med24

Har du svårt att skilja mellan symptom på förkylning och allergi? Symptomen kan vara mycket lika varandra, varför många har allergi i flera år utan att ens vara medvetna om det.

Symptom på en vanlig förkylning

  1. Rinnande näsa med slem, som snabbt blir tjockt, grumligt eller gult
  2. En förkylning varar sällan längre än en vecka
  3. Nysningar är vanligt
  4. Feber kan förekomma

Symptom på hösnuva (allergisk reaktion)

  1. Rinnande näsa med tunnt, klart slem och frekventa nysningar
  2. Näsan kan också vara täppt
  3. Ögonen kan bli röda, kliande och svullna
  4. Symptomen kan vara konstanta eller komma i plötsliga, kraftiga attacker. Symptomen visas när du andas in ämnen du är allergisk mot som t.ex. pollen eller allergener från djur
  5. Vissa med pollenallergi får också klåda i halsen, under den period då det är mycket pollen i luften. Andra kan få klåda i mun och svalg när de äter vissa livsmedel på grund av korsreaktioner
  6. Man blir riktigt trött, slö och mycket besvärad av hösnuva symptom. Vissa beskriver det nästan som att det känns som influensa när hösnuvan är som störst.

Alla dessa symptom på hösnuva, inträffar nödvändigtvis inte samtidigt. Symptom från både ögon och näsa förekommer heller inte alltid.



Hur vet jag om jag har allergi?

Om du får allergiska symptom, är det viktigt att rätt diagnos. Irritation i ögon och näsa kan komma från andra ämnen än pollen. Till exempel kan päls- eller dammkvalster orsaka liknande symptom. 

Läkare kan ge korrekt diagnos och rekommendera dig den medicin som är mest lämplig för dina besvär. Läkaren utreder ev. allergi genom att göra olika undersökningar och allergitest. Detta test är antingen ett pricktest eller ett blodprov.

forkølet pige med24

Pricktest

Numrerade etiketter sätts på patientens underarm och de valda allergenerna appliceras på huden. Om det blir en eller flera allergiska reaktioner, kommer detta synas efter ca 15 minuter. Huden kommer svullna och bli röd. Reaktionen avtar inom loppet av en timme. Observera att du inte får behandlas med antihistaminer, när testet görs.

Detta testar man oftast för:

  • Björk
  • Gräs
  • Häst
  • Hund
  • Katt
  • Dammkvalster
  • Mögel
  • Gråbo

Blodprov

Allergier kan också konstateras genom blodprov. Blodprovet bedöms på ett laboratorium för antikroppar eller allergener.


Behandling av hösnuva med läkemedel

Det finns flera typer av läkemedel som kan lindra symptomen på hösnuva:

Receptfria läkemedel

De flesta människor med hösnuva föredrar att behandla hösnuva med antihistaminer. Det första valet för behandling är lokalbehandling, man behandlar symptomen där de uppträder och undviker onödiga biverkningar någon annanstans. Ögondroppar och nässpray med antihistamin används för lokal behandling. Antihistamin minskar eller eliminerar effektivt klåda och irritation från både ögon och näsa.

Antihistaminer finns också som tabletter som är att föredra om man upplever flera symptom samtidigt eller om lokalbehandling inte räcker. Tabletterna kan användas ensamma eller i kombination med ögondroppar eller nässpray. Tabletterna behandlar systemiskt och lindrar därmed alla allergiska symptom i kroppen. Om det är barn eller vuxna med sväljproblem som behöver använda en antihistamin med systemisk effekt kan detta också fås i flytande form.

Receptbelagda mediciner

På recept finns det kortison som nässpray, som fungerar bra på kliande, täppt och rinnande näsa, men har inte lika stor effekt på ögonsymptomen. Kortison rekommenderas att användas förebyggande under hela pollensäsongen för att ge bäst effekt. Om du upplever svåra symptom kan det vara mycket effektivt att få en kur på några dagar med kortison i tablettform.

Kromoner finns också på recept och kan användas mot hösnuva. Kromoner hämmar utvecklingen av den allergiska reaktionen och har en förebyggande effekt. Dessa finns som nässpray och ögondroppar. Idag är det också möjligt att vaccinera sig mot allergier. Ett vaccin kan ges genom injektion eller med tabletter.


krydsallergi billede med24

Korsallergi

I vissa fall kan man uppleva allergiska reaktioner när man äter vissa livsmedel. Detta beror på att kroppen kan ha svårt att skilja mellan ämnena från allergener och ämnen i dessa livsmedel. Det kan kallas korsallergi eller korsreaktioner.

Vissa människor märker bara korsallergin under pollensäsongen, medan andra är påverkade av det året runt. Listan över livsmedel som man kan korsreagera på är lång, men några exempel kan vara:

Gräspollen

  • Frukt: Melon, apelsin
  • Grönsaker: Ärtor, tomat
  • Nötter: Jordnötter

Björkpollen

  • Frukt: Aprikos, plommon, persika, nektarin, körsbär, äpple, päron, kiwi
  • Grönsaker: Potatis, morot, selleri, tomat, paprika
  • Nötter: Mandlar, hasselnötter, jordnötter, valnötter, paranötter

Gråbopollen

  • Frukt: Melon, solrosfrön
  • Grönsaker: Morot, selleri, paprika, palsternacka, persiljerot

pil til toppen med24

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.