Histaminintolerans - symptom och behandling

Skrivet av
histaminintolerence-med24

Får du huvudvärk, gaser i magen eller allergiska hudreaktioner efter ett glas rödvin till middag eller efter att ha ätit en bit choklad? Du kanske undrar om du är allergisk? Även om symptomen omedelbart kan förväxlas med allergiska reaktioner kan det handla om histaminintolerans. Läs mer om orsak, symptom och behandling av histaminintolerans i den här artikeln.


Vad är histamin?

Histamin är en signalsubstans i kroppen som sprider information mellan dina celler och är viktig för ditt immunsystem. Ämnet är tillverkat av en aminosyra och kan både produceras i kroppen och intas genom mat. Histaminens funktioner är många och viktiga och denna signalsubstans har bland annat påverkan på sömnrytm, tarmsystem och aptit. Det frigörs också av allergiska reaktioner och kan orsaka bland annat diarré och kräkningar. Många lever hela sina liv utan histaminproblem, medan andra upptäcker att de är intoleranta.


Vad är orsaken till histaminintolerans?

Det kan vara svårt att förstå varför din kropp inte kan tolerera ett ämne som den själv kan tillverka. Histaminintolerans beror på att din kropp inte kan bryta ner histamin. Enzymet diamineoxidas (även kallat DAO) bryter ner histamin efter användning så att det inte absorberas i tarmen och påverkar din kropp. Om du upplever allergiliknande reaktioner efter att ha ätit histaminrika livsmedel har du förmodligen en låg nivå av DAO och din kropp kan därför inte bryta ner histaminet.

Typiska symptom på histaminintolerans

 • Diarré
 • Irritabel tarm
 • Kräkningar och illamående
 • Buksmärta och magkramper
 • Kronisk förstoppning
 • Gaser i magen och uppblåsthet
 • Huvudvärk
 • Rinnande ögon och näsa
 • Hosta
 • Yrsel
 • Extrem trötthet
 • Svullnad i ögon, på läppar och hals
 • Rodnad i ansiktet och/eller på bröstet
 • Klåda
 • Eksem
 • Nässelfeber
 • Kraftiga menstruationssmärtor

Du kan uppleva ett eller flera av dessa symptom så snart du har intagit histaminrik mat, men reaktionerna kan också komma flera timmar senare. Symptomen kan vara i upp till 12 timmar. Det är viktigt att komma ihåg att alla människor har en individuell toleransnivå. Detta innebär att en del kan uppleva allergiliknande reaktioner bara efter att ha ätit en bit choklad, medan andra först blir sjuka efter att ha ätit en hel chokladkaka.


Livsmedel du bör undgå

Histamin finns främst i livsmedel som är fermenterade, bearbetade eller konserverade. En bra tumregel är att äta färskt och obearbetat kött och grönsaker för att undvika reaktioner på din intolerans.

Det är inte bara livsmedel som innehåller mycket histamin som kan orsaka obehag. Det finns också livsmedel som ser till att din kropp släpper ut mer histamin, och dessa bör du också undvika. Samtidigt finns det även mat som stör DAO-enzymernas nedbrytning av histamin.

Alla dessa livsmedel, med varierande innehåll av histamin, ses i följande lista:

Tabel over histaminrige fødevarer og alternativer

Behandling av histaminintolerans

Om du tar ett allergitest på grund av symptom på histaminintolerans, kommer det att vara negativt. Histaminintolerans är nämligen inte en allergi, även om symptomen är likartade och båda uppträder när man äter viss mat.

Vad kan du göra själv?

Den mest effektiva behandlingen för histaminintolerans är att undvika livsmedel med mycket histamin. Detta kan dock vara en utmaning eftersom tillverkare inte behöver informera dig om innehållet av histamin på förpackningen. Dessutom är histamin omöjligt att helt undvika, eftersom nästan alla livsmedel innehåller en högre eller lägre nivå av histamin. Du kan enkelt leva ett helt normalt liv med histaminintolerans och du kan ändra din kost om det finns en motiverad misstanke om intolerans mot histamin genom följande faser:

Fas 1: 14 dagar utan histamin

Ät endast histaminfri eller histaminfattig mat i 14 dagar. Om du upplever en snabb förbättring är detta ett tecken på histaminintolerans.

Fas 2: Testa dig själv

Efter de första 14 dagarna kan du nu gradvis återinföra histamin i små mängder till din kost. Testa ett livsmedel om dagen och registrera mängd, symptom och tidpunkt i en symptomdagbok. På det sättet kan du hålla reda på vad och i vilken mängd du tål de olika livsmedlen. Denna fas bör pågå i 6 till 8 veckor. Håll även koll på och registrera andra faktorer, såsom menstruation, medicinering och stress.

Fas 3: Den långsiktiga planen

I början av den tredje fasen kommer du förhoppningsvis att ha en övergripande översikt över vilka livsmedel din kropp tolererar och i vilka mängder. På så sätt har du också skapat en varierad diet som du förhoppningsvis kan följa på obestämd tid.

Receptfria läkemedel för histaminintolerans

Idag finns det olika typer av mediciner som fungerar mot histaminintolerans. Histaminintolerans kan dock inte botas genom medicinering, men medicinen kan lindra symptomen på kort sikt. Även om du tar medicin är det inte säkert att alla symptom försvinner om du fortsätter att äta histaminrik mat. De vanligaste läkemedelsformerna mot histaminintolerans är antihistaminer. 

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.