Havtorn - Sprängfyllda med C-vitaminer för din hälsa!

Havstorn - Sprängfyllda med C-vitaminer för din hälsa!

Under höst och vinter hittar du de hälsosamma, gulorange bären. Bären används i stor stil inom gastronomin, men allt fler har fått upp ögonen för havtornets hälsosamma egenskaper. En av anledningarna till att havtorn har fått så mycket uppmärksamhet är att de precis som de nya typerna av Superfood (som chiafrön, blåbär och quinoa) också har ett mycket högt innehåll av viktiga näringsämnen.

Vad är havtorn?

Havtorn (Hippophaë rhamnoides) har blivit mycket populärt de senaste åren och används idag till allt från marmelad till snaps, till kosttillskott som kapslar och olja. Den stora busken kan växa sig upp till 6 meter hög och finns i Skandinavien, särskilt i kustområdena. Man tror att busken kan härröra från Himalaya, där de små bären ska ha sitt ursprung. Bären känns igen på sin orange färg och är ca 5-10 mm i storlek. Smaken är unik och syrlig utan att vara besk.

Bären har varit kända i tusentals år och de har också en lång historia bakom sig. Läkare under antiken använde havtorn för att behandla olika sjukdomar. I det antika Grekland användes bären som foder till tävlingshästar och det var också den bevingade hästen Pegasus primära föda enligt den grekiska mytologin. Dessutom nämns havtorn också i tibetanska texter, medicinska skrifter från Kina och Indien samt även i berättelserna om Djingis khan - den stora mongoliske kejsaren. Senast användes bären till juice som nationell dryck i Kina under 2008 års OS i Beijing. Hos oss i väst har havtorn blivit populära i köket samt som kosttillskott, eftersom många upplever stora hälsofördelar med växten.

Var kan du hitta havtorn?

Havtornsbusken är en väldigt imponerande växt som kan överleva under mycket, hårda förhållanden. Busken tål både torka, sol, salt och vatten. I Skandinavien återfinns busken oftast i kustområden, och speciellt i Nordsjöns sanddyner vilket är en populär plats för havtorn. Växten finns över hela världen, i Östasien, Ryssland, Sibirien, Nordeuropa och Kanada. På flera ställen odlas busken kommersiellt. I Kanada används busken som skydd längs stora vägar för att skydda den övriga vegetationen mot vägsalt. I Kina har havtorn använts för att bekämpa jorderosion i torra floder. Experter uppskattar att Kina idag är landet med det största antalet havtornplantor i hela världen.

När är säsong för havstorn?

De små orange bären är mogna och kan plockas från augusti till början av oktober. Bären faller inte naturligt från grenarna och förblir sittande tills de antingen äts av vilda djur eller skrumpnar. Om vi har haft en särskilt varm sommar kan havtornsäsongen börja redan i slutet av juli.

Hur plockar man bären?

Havtorn är svårt att äta direkt från busken. Det beror på de kraftiga taggarna som skyddar bären. Ett bra tips är att helt enkelt klippa av hela grenar med bär och sedan frysa in dem - helst minus 23 grader. När bären är helt frusna kan du slå grenen mot en hård yta så att bären faller av.

Havtorn

Havtorn som kosttillskott

Står du inte ut med att åka till kusten och plocka bären i september och oktober? Lyckligtvis kan du också hitta havtorn som kosttillskott, så att du enkelt och lätt kan njuta av det lilla bärets fördelar.

Havtorn har blivit ett populärt kosttillskott tack vare sina många hälsofördelar som de små bären ger. Kosttillskott gör det också enkelt att dra nytta av fördelarna året runt och inte bara under bärsäsongen. Det är främst bären som används för produktion av kosttillskott i form av kapslar, olja, pulver etc. Dessutom används blommor och blad inom läkemedelsindustrin.

Havtornets höga näringsinnehåll och historia inom naturmedicin, från antiken och österlandet, innebär att hälsovårdsindustrin nu också blivit medveten om möjligheterna med detta lilla bär. Solaray havtorn erbjuder kosttillskott i form av kapslar som kan tas dagligen. Membrasin har gjort ett havtornsextrakt för torra slemhinnor och Biogan erbjuder ekologiska torkade havtornsbär .

Vad är havtorn bra för?

Havtorn har en imponerande näringsprofil som hjälper till att stärka hela kroppen. Med sina 14 viktiga vitaminer, omega 3 6 9 och den sällsynta omega 7, viktiga antioxidanter och otaliga näringsämnen samt med sina antiinflammatoriska egenskaper är havtorn en hälsobomb. Bären innehåller nästan allt kroppen behöver.

Havtorn anses vara ett superfood tack vare det extremt höga innehållet av vitaminer, antioxidanter, näringsämnen och ekologiska syror. Faktum är att havtorn innehåller över 190 bioaktiva ämnen som stärker kroppen - både externt och internt. Det är också vetenskapligt bevisat att bären har en hälsofrämjande effekt på våra kroppar. Det betyder att havtorn kan ge ett otroligt bidrag till din hälsa och ditt välbefinnande.

Havtorns breda näringsämnes-sammansättning innebär också att växten är väldigt mångsidig och kan användas för att behandla olika hälsotillstånd och sjukdomar.

Läs här om havtornets olika fördelar för din hälsa.

C -vitamin boost

Ett enda havtornsbär innehåller samma mängd C-vitamin som en apelsin! De små, kraftfulla bären kan förbättra din hud, din benstomme, tandkött och tänder. C-vitamin är en viktig del för produktionen av kollagen, vilket är en viktig del av utvecklingen och underhållet av våra kroppar. Den höga koncentrationen av C-vitamin i havtorn gör att bären verkar som en fantastisk boost för hälsan i hela kroppen.

Stärker synen

Havtorn innehåller också en stor mängd A-vitamin och antioxidanter som hjälper till att upprätthålla synen, förhindra grå starr och hjälper till att upprätthålla vårt mörkerseende. Dessutom lindar kosttillskott med havtorn torra ögon. Om du använder kontaktlinser vet du garanterat att dina ögon kan bli torra under dagen och linserna börjar irritera. Om det här är ett problem, prova att tillföra havtorn i kosten. Du kan också prova produkten Anjo Eye Total, som är ett kosttillskott med havtornsolja, speciellt utvecklad för dina ögon.


Skydda magen med omega 7

Havtorn har den högsta koncentrationen av den sällsynta och mycket hälsosamma omega 7-fettsyran av alla växter. Detta innebär att havtorn är den bästa, vegetariska källan till omega 7 och det gör bären extra intressanta om du är vegetarian eller vegan. Omega 7-fettsyror kommer vanligtvis från fisk och fiskolja. Havtorns-omega 7 kan skydda matsmältningssystemet eftersom fettsyrorna ger magen en typ av skydd.

Köp Havtorn Omega 7 GLA här!

Få en friskare hud

Havtorn har flera positiva effekter på vår hud. De nyttiga näringsämnena i bären kan stärka huden, öka elasticiteten, återfukta och stimulera bildandet av nya hudceller. Använd bären i din kost eller ta ett dagligt kosttillskott för att få de fördelaktiga effekterna. Havtorn kan också användas direkt på huden och vissa forskare anser att växten kan användas för ärr, streckmärken och eksem.

Näringsinnehåll per 100 gram

Energi 352 kJ

Protein 0,7 g

Kolhydrat 6,3 g

Fett 5,0 g

Kostfiber 6,0 g

Vatten - g

5 spännande recept

Varje höst är det många trots allt som vill plocka havtorn själva. En uppgift som inte alltid är så lätt. Bären sitter ofta ordentligt fast och de många taggarna gör det svårt att komma åt. De flesta bär blir tillbehör till olika desserter, som marmelad och havtornsjuice. Många restauranger använder också de eftertraktade bären som ett litet tillbehör till en del rätter. Ett litet tips är att frysa de orange bären. Genom att göra det så mister de en viss syrlighet och blir mer välsmakande. Men kom ihåg att tina de frysta bären före servering och servera t.ex. till en glassdessert.

Havtorn har en syrlig, lätt skarp och mycket frisk smak utan att vara bitter. En smak som påminner lite om passionfrukt som har nästan samma syrainnehåll. En smak som för många är lite för sur för att äta rent. Å andra sidan fungerar havtorn mycket bra i sylt, gele, juice och saft, med tillsats av lite socker eller sötningsmedel.

Du kan använda havtorn i nästan all mat och det finns tusentals läckra och spännande recept. Med sin lätta, syrliga och fräscha smak har havtorn en mängd användningsområden i köket. När du fryser bären blir de mildare i smaken och förlorar lite av syrligheten. Det kan därför vara roligt och spännande att experimentera med syran.

Det finns ett stort urval recept med havtorn och många av dem är mycket välsmakande. Om du vill prova recept med havtorn har vi samlat fem populära här.

Havtornsmarmelad

Du behöver:

 • 900 gram sköljda och rensade havtornsbär
 • 500 gram syltsocker

Gör så här:

 1. Blanda havtorn och syltsocker
 2. Låt det koka i 10 minuter
 3. Värm glasburkarna i ugn 100ºC
 4. Häll upp och förvara i kylskåp

Receptet kommer från Samvirke.dk

Havtornsnaps

Du behöver:

 • ca 250 g havtorn
 • 70 cl klar sprit, typ akvavit
 • ev. 2 msk akaciahonung

Gör så här:

 1. Skölj bären väl
 2. Häll dem i en ren flaska eller annan behållare
 3. Häll över spriten och sätt på lock
 4. Låt havtornen dra i 3-5 månader innan drycken filtreras. Om du saknar sötma, tillsätt till lite akaciahonung

Receptet kommer från webopskrifter.dk

Havtornssirap

Du behöver:

 • 4½ dl havtorn
 • 4 dl socker
 • 3 dl vatten

Gör så här:

 1. Häll alla ingredienser i en kastrull, när sockret smält, koka i ca 5 minuter
 2. Låt sedan dra i ca 1 h
 3. Sila ner i en kastrull
 4. Koka sedan ner sirapen till önskad tjocklek
 5. Häll upp på varma flaskor

Receptet kommer från Gastromad.dk

Meyers havtornsjuice

Du behöver:

 • 100 g färska eller frysa havtorn
 • 100 g socker
 • ½ liter vatten

Gör så här:

 1. Koka upp socker och vatten till en kastrull
 2. Tag av kastrullen när sockerlagen kokar
 3. Häll bären i den heta sockerlagen och häll allt i en mixer
 4. Mixa i 1-2 min. och du får en fin, orange juice
 5. Sila saften och förvara i kylskåp
 6. Smaka av med socker och vatten efter tycke och smak

Receptet kommer från Meyersmad.dk

Havtornsglass

Du behöver:

 • 1,5 dl frysta havstorn
 • ½ dl socker
 • 1 msk vatten
 • 1,5 dl grekisk yoghurt
 • 4 äggulor
 • 1½ dl grädde

Gör så här:

 1. Koka upp havtorn, socker och vatten i en kastrull. Rör om och sänk värmen när sockret är löst
 2. Låt blandningen koka ner
 3. Sila massan och spara saften
 4. Vispa grädden pösig - inte för fast
 5. Vänd ner yoghurt i grädden
 6. Vispa äggulorna luftigt
 7. Vänd ner havtornsjuice och äggulor i grädden
 8. Kör allt i glassmaskin och ställ i frysen
 9. Ta ur frysen ca 10 minuter före servering.

Receptet kommer från Frk. Kræsen 

Havtorn för din hälsa

Som du märker finns det många bra skäl att äta havtorn. Det är inte bara goda bär i många rätter, utan de är också rika på vitaminer, fettsyror och antioxidanter. Det är inte utan anledning de hör till gruppen superfood.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.