Har du laktosintolerans? Läs om symptomen här
Magont, uppblåsthet och ett obehagligt mullrande i magen. Detta är några av symptomen på laktosintolerans, vilket är en intolerans mot mjölksocker. Om du misstänker laktosintolerans kan du läsa om symptom, behandling och om hur utbredd laktosintolerans egentligen är här!
Vad är laktosintolerans?
Laktosintolerans är en intolerans mot mjölksocker/laktos, där man inte kan smälta/bryta ner mjölksockret i tarmen, då man har brist på enzymet laktas. Mjölksocker finns i mjölk och är en disackarid, vilket innebär att laktos består av två sockermolekyler. För att absorbera mjölksockret i kroppen måste det brytas ned i enkelsockermolekyler av laktaset.
När man har mjölkintolerans och inte kan bryta ner mjölksockret ger det obehagliga symptom som magsmärtor, uppblåsthet och diarré.
Mjölkallergi och laktosintolerans
Där man som laktosintolerant inte kan bryta ner laktos har personer med mjölkallergi en överkänslighet mot ett eller flera av mer än 25 olika proteiner som finns i mjölk och mejeriprodukter. Mjölkallergi är en allergisk reaktion som involverar antikroppar, medan laktosintolerans beror på en minskad aktivitet av enzymet laktas.
Symptomen på mjölkallergi och laktosintolerans är mycket lika, varför de två ofta förväxlas med varandra. Mjölkallergi är sällsynt hos vuxna, medan det förekommer hos 2-3% bland barn.
Laktos i livsmedel
Laktos finns i många mjölk- och mejeriprodukter. Det kan dock vara stor skillnad på mängden laktos i mejeriprodukter. Din egen individuella tolerans mot laktos kan påverka om du tål små mängder laktos.
Exempel på laktos i livsmedel:
- 2 dl mjölk: 9,6 g laktos
- 2 dl yoghurt naturell: 9,4 g laktos
- 2 dl syrad yoghurt: 7,4 g laktos
- 2 dl filmjölk: 7 g laktos
- 100 g keso: 2,5 g laktos
- 50 g fetaost: 0,3 g laktos
- 1 ostskiva (20 g): spår av laktos
Med andra ord kan vissa laktosintoleranta människor äta en skiva ost utan symptom, medan andra inte ens kan äta fetaost. Det rekommenderas att du börjar med en helt laktosfri kost så att du är symptomfri. Du kan sedan lägga till lite laktos i din kost och övervaka hur din kropp reagerar på valda mängder laktos.
Symptom på laktosintolerans
Tecken på laktosintolerans kan uppträda 15 minuter till 6 timmar efter intag av mat som innehåller laktos. Som tidigare beskrivits har alla en individuell tolerans mot laktos, varför det är stor skillnad på hur mycket laktos du som intolerant kan äta utan att du blir dålig.
Symptom på laktosintolerans uppstår oftast i magen och tarmarna, eftersom det är här mjölksocker inte kan brytas ned. Om du är laktosintolerant kan du uppleva följande symptom vid intag av laktos:
- Smärtor i magen
- Mullrande och orolig mage
- Uppblåsthet
- Diarré
- Trötthet
- Illamående
- Huvudvärk
- Sömnstörningar
Primär och sekundär laktosintolerans
När man talar om laktosintolerans skiljer man mellan två former av primär laktosintolerans och en form av sekundär laktosintolerans. Många tvivlar på om man kan utveckla laktosintolerans. Bli klokare på det och mer här!
Primär förvärvad laktosintolerans
Denna typ av laktosintolerans är den vanligaste och ses hos ca 5-10% av den svenska befolkningen. Här minskar laktasenzymets aktivitet med åldern. I norra Europa uppträder symptomen ofta hos barn vid 4 års ålder, medan det hos barn med afrikansk eller asiatisk härkomst kan finnas en för låg nivå av laktas redan vid 1-2 års ålder.
Denna typ av laktosintolerans är medfödd och orsakas av en ärftlig enzymdefekt. Graden för hur mycket laktos en person med primär förvärvad laktosintolerans tål varierar hos personer med primär laktosintolerans. Om den överskrids upplevs ofarliga men obehagliga symptom som nämnts ovan.
Primär medfödd laktosintolerans
Primär medfödd laktosintolerans är sällsynt och endast ca 10 barn föds per år i Sverige med denna typ av laktosintolerans. Här tål inte barnet laktos från födseln och kommer vanligtvis att uppleva symptom som vattentunn diarré på grund av amning eller modersmjölksersättning.
Sekundär förvärvad laktosintolerans
Sekundär laktosintolerans är en övergående minskning av laktasaktivitet. Laktosintolerans som ett övergående fenomen är ganska vanligt efter tarminfektioner. Tillståndet försvinner vanligtvis efter 1 till 2 veckor. Om du har ihållande diarré kan det vara något annat än laktosintolerans och du bör kontakta din läkare.
Således är det möjligt att uppleva laktosintolerans senare i livet, vid sekundär laktosintolerans. Sekundär laktosintolerans ses också i samband med kroniska tarmsjukdomar, bl.a. obehandlad celiaki (glutenallergi). Symptomen kommer här att avta efter att ha följt en glutenfri diet i några månader.
Barn och laktosintolerans
Om det gäller någon av formerna av primär laktosintolerans kommer tillståndet att bli uppenbart i barndomen. Hos barn med primär medfödd laktosintolerans kommer detta att ske tidigt. Detta sällsynta tillstånd kommer att få barnet att reagera på bröstmjölk eller modersmjölksersättning redan från födseln. Barnet är vanligtvis hungrigt och vill äta samtidigt som det går ner i vikt.
I samband med primär förvärvad laktosintolerans uppträder symptomen på intolerans vanligtvis från 4 års ålder, då de tidigare beskrivna symptomen inträffar. Det är denna typ av laktosintolerans som man oftast hänvisar till när man talar om laktosintolerans i vid bemärkelse.
Hur vet jag om jag är laktosintolerant?
Kontakta din läkare om du misstänker laktosintolerans. Läkaren kan tillsammans med dig gå igenom och granska dina symptom och på grundval av detta göra ett test.
Det finns flera sätt att undersöka laktosintolerans:
- Laktos stresstest
- Analys av utandad luft (Andningstest)
- Genetisk testning
Testa dig själv för laktosintolerans med ett hemmatest
Istället för att göra ett test hos läkare kan du göra ett salivprov själv hemma. Testet är lätt att använda och kan skickas till ett laboratorium, där testresultatet efter 5 arbetsdagar på laboratoriet kan läsas på deras webbplats. Testet är helt anonymt.
Behandling av laktosintolerans
Det finns inget botemedel mot laktosintolerans, men det finns många möjligheter att leva ett okomplicerat liv trots intolerans mot laktos.
Laktas som tillskott
Om du vill fortsätta att njuta av konventionella mejeriprodukter finns det tillskott för laktosintolerans som kan hjälpa dig att smälta laktos. Dessa laktosintoleranspiller finns tillgängliga receptfritt och ska ätas före en måltid med laktos.
Tabletterna innehåller laktas, vilket är det enzym du behöver för att kunna smälta laktos. Hur mycket laktas en tablett kan bryta ner beror på den specifika produkten. Du kan se och läsa mer om några av de mest populära produkterna från Lactrase och LactaNON nedan.
Ska jag äta en speciell kost som laktosintolerant?
Den enkla lösningen för laktosintolerans är att följa en laktosfattig eller laktosfri kost. Om du lär dig din individuella tolerans kan du också äta efter den. Detta kräver dock att du tar bort konventionella mjölkvarianter och mejeriprodukter som yoghurt, grädde och creme fraiche från din kost.
Som tur är finns det många goda laktosfria mejeriprodukter tillgängliga idag så att du kan fortsätta njuta av dessa livsmedel. Dessutom tål de flesta laktosintoleranta en liten mängd laktos på ca 10 g mjölksocker per dag.
Dessutom är det långt ifrån alla mejeriprodukter som innehåller mycket laktos. Många laktosintoleranta kan fortfarande äta hårdost och smör, eftersom dessa produkter innehåller ingen eller mycket lite laktos.
Veganska alternativ till mejeriprodukter
Ett tredje alternativ är att äta några av de nya, växtbaserade alternativen till mejeriprodukter. Här är det dock viktigt att du är medveten om att du ev. kan få brist på kalcium när mejeriprodukter utesluts. Du bör därför överväga att ta ett kosttillskott med kalcium så att du inte får brist på det viktiga mineralet. Så länge du får i dig tillräckligt med kalcium finns det ingen fara med att vara laktosintolerant och utesluta mejeriprodukter.
Hur många är laktosintoleranta?
Om man tittar på statistiken för laktosintolerans i världen ser man att förekomsten av laktosintolerans förändras geografiskt. I länderna runt ekvatorn, dvs. i flera afrikanska, asiatiska och sydamerikanska länder är förekomsten av laktosintolerans mellan 75-100%.
Bland nordeuropéer och vita amerikaner är laktosintoleransen mellan 2-15%. I Västeuropa uppskattas att mellan 2-8% av befolkningen är laktosintoleranta, medan 30-80% i södra och östra Europa har laktosintolerans.