Hälsprickor - förebyggande och behandling av torra hälar

Skrivet av
nærbillede af hælrevner med24

Har du problem med torr och sprucken hud på dina hälar? Då kan du mycket väl ha hälsprickor som kan vara både en obehaglig eller direkt smärtsam upplevelse. Lär dig vad hälsprickor är, orsakerna till dem och behandlingen av hälsprickor i den här artikeln.




Vad är hälsprickor?

Hälsprickor är sprickor på baksidan av foten vid hälen som kan vara mer eller mindre djupa. Om det är djupa hälsprickor som går igenom den friska huden kan de upplevas som mycket smärtsamma. Ibland kan det göra ont bara att gå en kort promenad på grund av hälsprickorna, det kan kännas både smärtsamt och hämmande.

Hälsprickor är vanligtvis inte farliga men kan förknippas med stort obehag. Inte nog med att de djupa sprickorna i hälen gör våldsamt ont, många är också ledsna över att inte kunna gå i öppna sandaler och andra skor där hälarna blir synliga. Om de utvecklas till djupa sprickor i hälen kan det i vissa fall leda till inflammation då bakterier kommer ner i sprickorna. Det är därför en bra idé att förebygga och behandla hälsprickor så tidigt som möjligt.


Varför får man hälsprickor?

kvinde plejer fødder og ben med24

Det kan finnas flera olika anledningar till varför du får hälsprickor. Hälsprickor uppstår som sagt, vid mycket torra hälar varför vård av fötterna är mycket viktigt. Du kan läsa mer om några av de vanligaste orsakerna till hälsprickor nedan.

Dehydrerad hud

Bland de vanligaste orsakerna är uttorkad hud. När dina fötter blir torra, produceras det tjockare hud speciellt på hälen så att den kan fortsätta att skydda sig själv. Fotfiler är bra att använda för att skrapa bort döda hudceller. En fet fotkräm, speciellt för torra hälar, kan också vara bra för att förebygga hälsprickor.

Hudsjukdomar och andra åkommor

Vissa hudsjukdomar kan öka risken för bland annat hälsprickor om tillståndet i sig själv orsakar torr hud, fotsvamp eller eksem. Andra sjukdomar som ökar risken för hälsprickor är diabetes och låg ämnesomsättning. Vissa personer med t.ex. diabetes går i kontinuerlig behandling hos en fotvårdsspecialist. Kontakta din läkare vid ihållande problem med fötterna. 

Underskott av vitaminer

Din kropp och hud behöver rätt näringsämnen för att kunna hålla sig frisk och mjuk. Om du har underskott av vissa mineraler eller vitaminer, kan du uppleva torr hud eller hälsprickor. Din läkare kan hjälpa dig att ta reda på vilka vitaminer du eventuellt har underskott på.


Övervikt

Personer med betydande övervikt löper ökad risk för hälsprickor. Detta beror på att vikten kan öka trycket på hälarna och fötterna, vilket i värsta fall kan leda till spruckna hälar.

Skor utan hälkappa

På sommaren går vi ofta i öppna skor såsom sandaler, tofflor och träskor. Men den här typen av öppna skor utan hälkappa kan vara dåligt för dina hälar. När foten släpper skosulan vid varje steg kan det ge ett tryck upp i hälen och detta kan resultera i att fettet under hälarna expanderar i sidled, vilket i kombination med stötarna kan orsaka torra hälar och hälsprickor. Därför är det viktigt att smörja in och vårda dina hälar om du går i öppna skor.


Symptom på hälsprickor

Som sagt är det viktigt att upptäcka hälsprickor i ett tidigt skede innan de blir för djupa eller smärtsamma. Att känna till symptomen innan hälen börjar spricka är därför en stor fördel.

Var uppmärksam på symptom som:

  • Kraftig klåda under fötterna
  • Allmän irritation, eventuellt rodnad
  • Torrhet och ömhet runt hälen
  • Brun eller gulaktig hud som är hårdare än resten av huden
  • Början på små sprickor

Förebyggande och behandling av hälsprickor

Om du vill förebygga hälsprickor eller behandla dem i ett tidigt skede kan du med fördel vårda dina hälar med en effektiv hälkräm. Du kan använda krämen morgon och kväll och även ge fötterna ett lugnande och varmt fotbad, varefter den hårda huden sedan kan filas bort från hälen. Avsluta med en bra kräm. Många med torra och spruckna hälar använder en extra fet kräm på kvällen innan de går i säng så att fukten i krämen kan få verka i huden hela natten.

Om du redan har fått hälsprickor är det viktigt att reagera snabbt. Använd en tjock kräm speciellt för hälsprickor med ett högt innehåll av urea/karbamid. Undvik skor utan hälkappa och låt bli att pilla på sprickorna, då det kan leda till smärtsam inflammation om bakterier kommer ned i sprickorna.

Farmaceuternas favoriter

Vår mest populära hälkräm är Scholl Creme för hälsprickor Active Repair K+. Med ingredienser som keratin och 25% karbamid hjälper krämen till att återuppbygga huden så att fukten inkapslas och hälen mjuknar.

En annan favorit är den fantastiska Flexitol Heel Balm. Denna hälkräm är en av de få som kan användas och till och med rekommenderas för diabetiker, även om den innehåller uera. Hälbalmen hjälper till att minska risken för diabetiska fotsår och den förbättrar hudens förmåga att hålla kvar vatten.

När Flexitol Heel Balm har hjälpt dig med dina hälsprickor kan du byta till Flexitol Fuktgivande Fotkräm, som är lämplig för daglig användning. Denna kräm kan också användas förebyggande.

Många tycker även om Ecooking Allt-i-ett Balm, som är en multifunktionell produkt för torr hud på både kropp och ansikte. Den lilla aluminiumburken är liten och praktisk att bära med i väskan så att du kan smörja hälarna flera gånger om dagen.

Se de fyra favoriterna här:



Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.