Generellt om kondomer

Skrivet av

Du kan i följande artikel bland annat lära dig olika fakta om kondomer, deras säkerhet, storleksguide och användning.

Läs:
- Hur säker är en kondom?  
- Fördelar och nackdelar med kondomer  
- Vilken storlek på kondom ska jag välja?  
- Hur använder man en kondom?  
- Undvik att kondomen går sönder  
- Vad gör jag om kondomen går sönder m.m? 

Om kondomen

Kondomen är den äldsta formen av preventivmedel och dessutom den enda existerande formen av preventivmedel för män, såvida man inte räknar sterilisering. Den är gjord av ett tunnt naturgummi som är format som en lång hylsa som rullas på erektionen innan samlag.

Kondomen är en enkel preventivform - den kan användas av alla, köpas i många butiker och nätbutiker, samtidigt skyddar den både mot oönskad graviditet och könssjukdomar. Den rekommenderas särskilt för dig som sällan har planerat sex eller många skiftande förhållanden/partners.

Hur fungerar en kondom?
Det är först och främst viktigt att kondomen sitter rätt påförd på mannens penis under hela samlaget. Tas den av eller påförs under samlaget, räknas samlaget som "osäkert sex", där det alltså finns risk för könssjukdomar och befruktning (graviditet).

Vid utlösning samlas sperman i kondomen. Kondomen förhindrar därför att sperman tränger in i partnern. Dessutom bildar den en skyddande barriär som förhindrar överföring av könssjukdomar som klamydia, gonorré och HIV både vid oralsex, vaginalt sex och analsex. Det är den preventivform som skyddar båda parterna bäst mot könssjukdomar.

Hur säkra är kondomer?

Om en kondom används korrekt är den 97% säker. Det kan vara fördelaktigt att använda den tillsammans med andra preventivmedel som p-piller, minipiller eller pessar. Används två preventivmedel tillsammans är oönskad graviditet teoretiskt sett utesluten.

Fördelar med kondom

 1. Vid korrekt användning är det 97% säkerhet för att undvika graviditet.
 2. Kondomen är det enda preventivmedlet som skyddar båda parter mot könssjukdomar.
 3. Det är sällsynt att man upplever biverkningar eller överkänslighetsreaktioner vid användning av kondomer.
 4. Kondomer är för den gemensamma säkerhetens skull oavsett ålder eller kön.
 5. De kan lätt köpas i olika butiker, nätbutiker, bensinstationer, apotek m.m.
 6. Man behöver ingen konsultation med läkare vid köp av kondom. Du bör dock kontakta läkare i händelse av en överkänslighetsreaktion.

Nackdelar med kondom

 1. Vissa män upplever att känsligheten under samlag minskar vid användning av kondom.
 2. Om kondomen inte används korrekt, har fel storlek eller utsätts för särskild belastning, kan den både spricka eller glida av under samlaget.
 3. Sperma kan läcka ut ur kondomen om du inte har följt rätt användningsprocedur.
 4. Vissa kan uppleva överkänslighet mot gummi eller kondomer som är utvecklade med smakarom.

Kondom storleksguide

Kondomer finns som nämnt i olika storlekar. Det är viktigt att använda rätt storlek för att undvika att kondomen både spricker, går sönder eller glider av.

De flesta tror felaktigt att kondomens storlek överlag ska anpassas penislängden. Det är i stället omkretsen som är den mest avgörande faktorn för vilken storlek av kondom du ska välja. Kom ihåg att storleken på din penis kan ändras tills du är omkring 21 år. Det är därför inte givet att det alltid är samma storlek på kondom du ska ha.

Var också uppmärksam på att flera tillverkare kallar kondomer XL eller XXL trots att kondomen har en "standardstorlek". Kontrollera alltid storleken på baksidan av förpackningen.

Storleksguide
Det är användbart att påpeka att omkretsen vanligtvis omvandlas till en bredd på kondomen, vilket med de flesta märken indikerar storleken. Flera märken anger också både längd och omkrets.

Omkretsen av din penis mäts vid full erektion. Därefter kan du följa nedanstående tabell för din storlek: 

Omkrets på penis Storlek på kondom
9,5 – 10 cm 46 - 47 mm
10 – 11 cm 47 – 52 mm
11 – 11,5 cm 52 – 55 mm
11,5 – 12 cm 55 – 58 mm
12 – 13 cm 58 – 62 mm
13 – 14 cm 62 – 66 mm
14 – 15 cm 66 – 70 mm

Så här använder du en kondom

Man kan hitta kondomer i många olika storlekar, tjocklekar, former, färger och smaker. Man kan också välja om man vill ha glidmedel eller spermiedödande kräm på kondomen.
 
Kom alltid ihåg att använda CE-märkta kondomer
Endast CE-märkta kondomer är lagliga i EU. Däremot kan du hitta illegala kondomer på marknaden som inte har den optimala säkerheten som omfattas av de CE-märkta kondomerna. Du bör alltid kontrollera om kondomen är "laglig".

Alla kondomer i sortimentet hos Med24.se är lagliga, kvalitetssäkrade märken från de mest använda varumärkena som Protex, RFSU, Durex och Valmed.

Du kan med fördel se en video om hur man tar på en kondom och öva på att ta på innan den ”slutliga användningen”.

Så här tar du på kondomen: 

 • När rätt storlek och form på kondomen har valts kan den tas på. Kondomen rullas ut något så att det är tydligt åt vilket håll den ska rullas. Den rullade kanten ska alltid vara vänd utåt.
 • Om det finns en reservoar (en gummiplugg i änden) på kondomen ska luften pressas ur denna med tumme och pekfinger innan den rullas på.
 • Först dras förhuden tillbaka och sedan rullas kondomen över erektionen. När den når förhuden trycker du fram förhuden något innan du rullar kondomen hela vägen ner.
 • Det är VIKTIGT att ingen luft kommer in under kondomen. Vid applicering var noga med att kondomen inte slits sönder av naglar eller andra vassa föremål.

Så här tar du av kondomen: 

 • Så snart du har haft utlösning, dra ut penis långsamt medan du håller kondomen på plats. Det är viktigt att undvika att penis blir slapp. På detta sätt kan sperman inte rinna ut och kondomen undviker att glida av.
 • Kondomen ska slängas som vanligt avfall och får inte sköljas ner i toaletten.

OBS!
Om du försöker hålla igång efter utlösning kan spermierna tränga in i kondomens väggar på kort tid, vilket kan göra att spermierna svämmar över. Dessutom kan kondomen lätt glida av om erektionen eller penis har blivit mer avslappnad.

Kom också ihåg att kondomen bara kan användas en gång. Den ska användas under hela samlaget, men ersättas med en ny om man vill fortsätta efter utlösning.

Vad kan göra att kondomem går sönder?

Det är viktigt att kondomer används och förvaras korrekt för att undvika felkällor och risker för oskyddat sex även med skydd.

Om kondomen skulle gå sönder kan det bero på: 

 • Ett oljebaserat glidmedel som Vaseline kan lösa upp kondomen och få den att spricka.
 • Mens som innehåller stora mängder vatten som kan verka uttorkande på kondomen.
 • Smycken med skarpa kanter. Till exempel piercingar vid könsorganen eller i munnen.
 • Vassa/trasiga naglar eller tänder som skrapar mot kondomen.
 • Luftfickor. Kondomen ska sitta helt slätt om penis. Luftfickor ger risk för sprickor.
 • Att kvinnan inte är tillräckligt våt. Om detta problem uppstår rekommenderas ett vattenbaserat glidmedel - även om kondomen som används är fuktgivande.

Kondom med glidmedel

Genom att kombinera en kondom med vattenbaserat glidmedel ökar man säkerheten mot sexuellt överförbara sjukdomar. Glidmedlet förbättrar både kondomens hållbarhet och elasticitet samtidigt som det ger njutning.

Du kan med fördel använda glidmedel vid: 

 • Vaginal torrhet
 • Analsex
 • Samlag under menstruation

Åh nej! Det gick inte helt som planerat...

Satt inte kondomen ordentligt på? Om det kom sperma ur kondomen, den sprack eller liknande behövs akut preventivmedel (om kvinnan inte samtidigt skyddades av annat preventivmedel). Här behöver du ett dagen-efter-piller, som kan fås i två versioner utan recept på apoteket:

 • NorLevo, som ska tas senast 3 dagar efter oskyddat samlag.
 • EllaOne, som ska intas senast 5 dagar efter det aktuella samlaget.

Ett annat alternativ är att få en spiral insatt av läkaren. Denna form av akut preventivmedel kan användas upp till 5 dagar efter det aktuella samlaget. Sedan kan spiralen användas som permanent preventivmedel.

Köp kondomer hos Med24.se

Vi erbjuder billiga kondomer från några av de mest populära märkena som ger dig en hög garanti för dig och din partners säkerhet under sex. Du hittar hela vårt sortiment för sex och lust här

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.