Det här vet vi om den nya coronavirusvarianten omikron

Skrivet av
Billede af virus

Omikron är en ny variant av coronavirus (SARS CoV-2) och upptäcktes först i Sydafrika. Detta coronavirus rapporterades till WHO den 24 november och är uppkallat efter det grekiska alfabetet, den femtonde bokstaven. Det nya coronaviruset har spridit sig relativt snabbt från land till land och upptäcktes första gången i Sverige i slutet av november 2021.

Det kommer ständigt ny kunskap om det nya coronaviruset, men vad vi i dagsläget vet är att det är osannolikt att Omikron kommer att orsaka allvarligare sjukdom, dock är denna nya variant av coronavirus troligen mer smittsam än de tidigare varianterna av corona. Det är för tidigt att säga om vaccinerna skyddar mot omikron, men Folkhälsomyndigheten antar att de fortfarande ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom mot ett coronavirus.


Omikron - vad gör detta coronavirus speciellt?

Viruset som orsakar corona-sjukdom förändras ständigt. Men det är först när förändringen blir mer omfattande och varaktig i virusets genetiska material (RNA) som man blir orolig för etableringen av en variant som ska kunna spridas i population. Omikron skiljer sig från tidigare varianter av coronavirus genom att det har ett stort antal mutationer i och runt spike-proteinet. Eftersom det nu finns fler mutationer i spike-proteinet kommer viruset att kunna binda mer effektivt till kroppens celler, och därmed kommer det att kunna infektera fler människor på kortare tid.

Omikron ses som en konkurrent till delta, som båda är varianter av coronavirus. Den variant av corona som sprider sig mest blir den variant som dominerar. Som det ser ut nu är det omikron med dess egenskaper som slår deltavarianten, av de varianter vi har av corona. Konsekvensen av att omikron blir det dominerande coronaviruset är beroende på en rad faktorer. Men forskare arbetar med några möjliga scenarier:

  1. Vaccinet är effektivt mot omicron och mutanten orsakar inte allvarlig sjukdom
  2. Viruset är mer smittsamt och vaccinet har mindre effekt
  3. Viruset är mer smittsamt, orsakar allvarligare sjukdom och vaccineffekten är inte tillräckligt bra

Framtida åtgärder mot Omikron

Det finns i dagsläget inte mycket kunskap om hur omikron kan påverka pandemin i världen och i Sverige. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför en försiktighetsprincip med nödvändiga smittskyddsåtgärder.


Corona hemmatest

Det är möjligt att köpa ett covid-19 hemmatest så att du kan testa dig själv och din familj. Covid-19 självtest är lätta att använda och du kan få ditt svarsresultat på bara 15-20 minuter. Läs guiden och följ steg för steg.

Pil til toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.