Den ultimata guiden till brun-utan-sol

Skrivet av
Den ultimative guide til valg og anvendelse af selvbruner


Vill du ha en härlig solbränna året runt, men är rädd för att det ska sluta med orange ränder, fläckar eller en ojämn färg? Då har du kommit rätt, här får du en komplett guide för både val, förberedelse och applicering av brun-utan-sol, så att du får det bästa resultatet som varar länge.


Hur verkar brun-utan-sol?

När vi rör oss ute i solen och solens strålar värmer vår hud, startas en process där pigmentet melanin bildas i hudcellerna. Det är detta pigment som gör vår hud mörkare för att skydda huden från solens strålar, eftersom människor med ljus hud är mera känsliga för solens ultravioletta och skadliga strålar.

Brun-utan-sol är däremot en kräm, spray, mousse eller annan produkt som du applicerar på huden, där du efter några timmar ser att huden blir brunare. Detta är ett resultat av brun-utan-sol som innehåller sockersubstansen DHA (dihydroxiaceton), som reagerar med aminosyrorna i de övre hudlagren varefter huden blir brun. Det är dock bara en färg som lägger sig ovanpå huden och är därför inte hälsofarlig på samma sätt som solens UV-strålar, vilka kan utgöra en risk för tidiga ålderstecken, rynkor, pigmentförändringar och cellskador. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att bara för att din hud har blivit mörkare till följd av brun-utan-sol är du inte skyddad från solens strålar - kom därför alltid ihåg att använda solskydd!

Eftersom färgen bildas av en reaktion i de övre hudcellerna, varar färgen också bara tills dessa hudceller dör och faller bort, därför är det nödvändigt att hålla din färg jämn genom att använda en body lotion och vårdande kräm, så att din brun-utan-sol försvinner jämnt och huden hålls fin. När brun-utan-sol är helt borta kan du sedan applicera brun-utan-sol på nytt. Om du använder en gradvis brun-utan-sol bygger du upp färgen i flera omgångar och du kan applicera flera lager allt efter behov tills du har uppnått önskad ton.Vilken typ av brun-utan-sol ska jag välja?

Derma Brun-utan-sol för en gyllene kulör

Brun-utan-sol finns i många olika utföranden och du kan uppnå ett fint, jämnt och naturligt resultat oavsett vilken typ du väljer. Det är faktiskt mest vad du föredrar som är avgörande, och därför får du här en liten introduktion till de olika typerna av brun-utan-sol som du hittar här hos oss på Med24:


Brun-utan-sol

Den klassiska brun-utan-solkrämen har samma lätta och mjuka konsistens som en klassisk kroppslotion, och du fördelar den också på huden på samma sätt som om du skulle smörja in dig med en fuktgivande kräm. Därför är brun-utan-sol som kräm ett lätt sätt att använda, det du ska vara medveten om är att du får fördelar krämen jämnt, så att färgen blir densamma över hela kroppen.

När du har applicerat brun-utan-solkrämen, kom ihåg att tvätta händerna riktigt ordentligt efteråt så att du inte får onaturligt mörka handflator jämfört med resten av kroppen.


Gradvis solbränna med uppbyggbar brun-utan-sol

En gradvis brun-utan-sol är en speciell typ av brun-utan-sol som kan byggas upp i flera omgångar. Om du inte har provat en brun-utan-sol tidigare och inte vill bli överraskad av ett mycket mörkt resultat direkt, är en gradvis brun-utan-sol. Denna typ av uppbyggbar brun-utan-sol ger en naturlig och mild solbrun färg och du kan använda den för att bygga upp, underhålla eller förstärka din färg.


Brun-utan-sol som spray

Många föredrar att använda en brun-utan-sol som spray eftersom det är både snabbt och enkelt att få ett jämnt resultat. Sprayen liknar en professionell spray-tan med airbrush-metoden, och genom att föra sprayen i långa, stadiga rörelser får du det bästa resultatet. Med en spray slipper du att applicera brun-utan-sol med händerna, och det är lättare förebygga att produkten samlas i fläckar eller ränder och blir ojämn.


Brun-utan-sol som mousse och skum

Brun-utan-solmousse appliceras med handske för ett jämnt och fint resultat

En mousse eller skum med DHA har en luftig och mjuk konsistens som lätt fördelas med händerna eller en vante. Med en mousse kan du fokusera på en enda kroppsdel, där du applicerar en lämplig mängd mousse och fördelar den med mjuka cirkelrörelser. Var som alltid särskilt uppmärksam på torra områden och linjer, så att du undviker mörka ränder och fläckar.

En del brun-utan-sol i skum- eller mousseform ger omedelbart en svag färg så att du lätt kan se hur långt du har kommit under applikationen. På så sätt undviker du att ge samma område färg två gånger och ditt resultat blir jämnare. Efter ett tag blir den faktiska färgen på brun-utan-sol synlig och du får ett fint, solbrunt resultat.


Brun-utan-sol som droppar och pulver

De så kallade brun-utan-sol-dropparna och pulvret är inte produkter som bara ger färg genom att appliceras direkt på huden utan du ska blanda dem med dina egna hudvårdande produkter så att de blir en naturlig del av din hudvårdsrutin - t.ex. i dagkrämen. Här kan du enkelt och snabbt blanda några droppar i din produkt, varefter du applicerar den som vanligt. Den enkla doseringen av dropparna innebär att du själv har full kontroll över hur mörk din färg blir och att du därför kan börja försiktigt om du är rädd för att få en alltför mörk ton.


Brun-utan-sol som servetter

För en snabb applicering av brun-utan-sol finns det individuellt förpackade våtservetter med DHA som passar alla hudtyper. Med en brun-utan-sol-servett till hands kan du få en naturlig solbränna på kort tid, på bara några timmar. Du kan till exempel ha en servett i väskan eller i necessären, eftersom de individuellt förpackade servetterna nästan inte tar någon plats alls.Hitta rätt färg och ton

Brun-utan-sol varierar mycket i färg och styrka, så du kan alltid att hitta en brun-utan-sol som inte ligger för långt från din naturliga hudfärg. För att få det bästa resultatet ska du välja en ton som ligger nära din egen hudfärg. På så sätt får du ett bra och säkert resultat som inte blir för mörkt första gången. Brun-utan-sol är vanligtvis uppdelade i ljus, medium och mörk, men det finns flera, olika varianter hos de olika märkena.

Till exempel, hos MineTan och TAN-LUXE finns en mängd olika brun-utan-sol för olika ändamål, hudtyper och aktivitetsnivåer. Colorbase-serien från MineTan är till exempel ett skum för svalt neutrala, gyllene, ljusa, oliv- och mörka hudtoner, så att du kan matcha färgen på din brun-utan-sol perfekt.

Men alla brun-utan-sol som enbart finns i en färg ger också ett fint och naturligt resultat, och det är ett bra val om du är osäker på vilken hudton du har. Första gången kan du använda en brun-utan-sol som byggs upp gradvis i flera omgångar, så att du får exakt den färg du vill ha.Brun-utan-sol - Så här gör du, steg för steg

För att färgen ska bli så bra som möjligt är det bra att förbereda sig lite innan man applicerar brun-utan-sol så att huden är välfuktad och klar. Det innebär hårborttagning, skrubb och återfuktning av huden, och det är bra att göra veckan innan du börjar använda brun-utan-sol.


Förberedelse

Om du ska ta bort hår, till exempel på benen, innan du applicerar brun-utan-sol, bör du helst göra det senast dagen innan, om du rakar dig med rakhyvel. Om du använder vax bör du göra det en vecka innan du applicerar brun-utan-sol för att få ett jämnt resultat. På det här sättet undviker du att porerna är för öppna och att brun-utan-sol sätter sig i porerna.

Ett annat viktigt steg i förberedelsen är en noggrann skrubb av hela kroppen så att du blir av med alla döda och överflödiga hudceller. Annars kan de sitta i tjocka lager och ge extra färg på bara några få ställen.

Under dagarna fram till din brun-utan-sol-applicering kan det också vara bra att ha extra fokus på att använda en skön, fet kroppslotion eller kräm efter duschen så att din hud får mycket fukt och blir stark och sund. När du applicerar brun-utan-sol är det dock viktigt att du inte använder någon typ av kräm alls omedelbart före, eftersom brun-utan-sol då kan fastna i krämen. Istället bör du se till att din hud är helt torr och ren för att få det finaste resultatet.


Användning och applicering

När du är klar att använda din brun-utan-sol är det några saker som du kan tänka på så att du undviker de klassiska misstagen. Det är inte alls så svårt att få ett fint och naturligt resultat, om du bara är noggrann med att fördela färgen jämnt.


Kropp:

Om du väljer att börja med kroppen är det bra att fokusera på en kroppsdel i taget. Börja till exempel med ett underben, och ta ordentligt med tid så att brun-utan-solprodukten fördelas i ett jämnt och tunt lager innan du går vidare till knä och lår. Det är bäst att fördela med långa och jämna drag i cirkelrörelser så att det inte blir ett för tjockt lager första gången. Om du vill ha en mörkare och mer intensiv färg kan du alltid följa upp med ytterligare ett lager.

För vissa brun-utan-solprodukter kan det vara bra att använda en vante för att fördela med eftersom den inte absorberar själva produkten. Samtidigt får du en större yta att fördela med, vilket minskar risken för ränder och fläckar. Genom att använda en vante ser du också till att dina handflator inte heller blir bruna.


Ansikte:

När du kommer till ansiktet kan du med fördel blanda brun-utan-sol med lite ansiktskräm, eftersom vi vanligtvis är lite ljusare i ansiktet än på resten av kroppen. Fördela sedan bara krämen och brun-utan-sol i ansiktet som en vanlig fuktkräm, men var försiktig så att du inte får produkt i håret. Brun-utan-sol som sätter sig i hårfästet ger ett ojämnt och mörkt utseende som inte ser naturligt ut.

Andra platser som näsborrar, i ögonbryn och läppar, är också områden där brun-utan-sol kan samlas i ett tjockare lager och ge mer färg. Ett bra tips är att börja fördela mitt i ansiktet och arbeta utåt. Torka ev. av dessa områden försiktigt med en bomullsrondell för att ta bort överflödig produkt.


Ögonlock:

Ögonlocken är ett annat känsligt område där du ska vara försiktig så att du inte får för mycket, både för att ögonlocken är tunna och för att det finns en stor risk att få produkt i ögonen - vilket inte är trevligt. Blanda därför fuktkrämen och brun-utan-sol, applicera försiktigt med ett finger runt

ögonen. Om du använder mousse och spray är det bra att börja med en mycket liten mängd för att inte få på för mycket produkt och samtidigt undvika att få produkt i ögonen.


Händer och fötter:

Dina händer och fötter är också områden där det också tenderar att samlas i ett tjockt och ojämnt lager om du inte är försiktig. För att undvika att få helt orange eller bruna fötter och händer kan du ta rester av produkten och gnida ner på fötterna och ut på baksidan av handen så att du inte får en skarp kant. Var mycket försiktig så att du inte fördelar för mycket brun-utan-sok i veck och fördjupningar så att du får ett onaturligt resultat. Dessa områden är vanligtvis mer dolda för solen än andra platser, och de kan därför vara lite ljusare än resten av kroppen.

Se det stora urvalet av brun-utan-sol härSkydda och underhåll din färg

När du känner att du har fördelat din brun-utan-sol ordentligt över hela kroppen ska du bara låta den torka lite innan du tar på dig kläder. Efter ca 10 minuter kan du ta på dig lite löst sittande kläder, men var försiktig med ljusa och tajta kläder de första timmarna.

Om du vill att din färg ska sitta så länge som möjligt, rekommenderar vi att du väntar minst några timmar innan du duschar och helst till nästa dag. På det sättet kommer din brun-utan-sol att ha gott om tid att sätta sig, och du undviker att tvätta bort för mycket produkt så att du inte får någon färg kvar.

Det är också en bra att se till att hålla huden fuktad och välvårdad med en skön och fet kräm så att huden inte torkar ut eller fjällar för snabbt. Om du är van vid att använda bodylotion eller fuktkräm efter duschen eller på kvällen är det helt perfekt och du kan fortsätta med denna goda vana.

Du kan komplettera användningen av brun-utan-sol med en mist på händer, ansikte och fötter om du börjar tappa lite färg. Vanligtvis kommer du att upptäcka att dessa områden först tappar sin färg, och här kan en mist.Brun-utan-sol, vilken är bäst?

Det kan vara nödvändigt att prova några olika typer av brun-utan-sol innan du vet vad du tycker är bäst, spray, kräm, mousse eller något helt annat. Det är också värt att spendera lite tid på att hitta det rätta för dig, för när du väl har hittat en brun-utan-sol som fungerar, är det inget problem att ha en fin solbränna året runt.

Men om du har svårt att bestämma vilken brun-utan-sol du ska välja, har vi några personliga rekommendationer och även våra kunders absoluta favoriter när det gäller den bästa brun-utan-solprodukten.


Ecooking Self-Tanning Drops

Från populära och kvalitetsmedvetna Ecooking kan du få brun-utan-soldroppar i en lätt och flytande konsistens som kan blandas med din dag- eller nattkräm för ett naturligt och vackert resultat. Här har du full kontroll över färgen, eftersom du kan bygga på med antalet droppar du använder.


Minetan Coconut Water Hydrating Facial Tan Mist

Den smarta sprayen från Minetan är en lätt mist som gradvis ger en fin, gyllene hud i ansiktet. Sprayen både vårdar och färgar huden så att du får en mjuk, fuktad och sund hud samtidigt som du får en naturlig och vacker solbränna. Minetan har också två andra brun-utan-solprodukter med fuktgivande kokos för kroppen, så att du kan få en solbrun färg på resten av kroppen också.


b.tan Garvad AF Self Tan Mouss

Härligt bruna ben med brun utan sol

Om du letar efter en brun-utan-sol med en riktigt, djup och mörk färg är Tanned AF Self Tan Mousse perfekt. Det är ett skum som är formulerat för att ge en extra mörk färg som kan hålla sig fin i många dagar. Som alla andra brun-utan-sol från b.tan är denna mousse både vegan och helt utan parabener, och den passar också alla hudtyper och toner.


TAN-LUXE The Face Light/Medium

TAN-LUXE brun-utan-sololja har lyckats att helt anpassa färgen efter hudtonen. Produkten är formulerad med rena och naturliga ingredienser, och du blandar bara några droppar i din dagkräm, serum eller ansiktsolja innan du fördelar den i ansiktet. Använd några droppar för ett milt och naturligt utseende och flera droppar för ett djupare och mer gyllene resultat.


Decléor Gradual Glow Lotion

Med Gradual Glow Lotion kan du gradvis bygga upp din solbränna under flera omgångar, och den här lotionen är ett särskilt bra val om du inte är helt säker på användningen av brun-utan-sol. Gradvis Glow Lotion ger både en gyllene och naturlig glöd, och dessutom ger den din hud näring med fuktgivande, mjukgörande och närande egenskaper.Hur tar jag bort brun-utan-sol?

"Å nej" tänker du om färgen har blivit för mörk och onaturlig, jämfört med vad du hade föreställt dig - men oroa dig inte, det finns några saker du kan göra för att snabbt bli av med färgen. Först och främst minskar färgen av sig själv efter några dagar beroende på vilket märke du har valt, men du kan påskynda processen genom att använda en borttagningsprodukt som t.ex. b.tan Tan Go Away eller MineTan Tan Eraser. Annars kan du prova citronsaft eller en tur i poolen, klorhalten i vattnet kan ha en blekande effekt. Eftersom färgen sitter i det översta hudlagret kan du också prova att exfoliera och skrubba huden med en kroppsskrubb för att ta bort de pigmenterade och döda hudcellerna.

Men om du upplever att brun-utan-solprodukten ger ett mörkare resultat än vad du förväntat dig, behöver du inte kasta bort den. Vid nästa applicering kan du försöka blanda ut produkten med lite kroppslotion, så att du fördelar en mindre mängd på kroppen, vilket ger en något svagare färg.


Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.