Hudvårdsrutin - din ultimativa guide för alla hudtyper

Din hudvårdsguide

Huden är kroppens största organ och därför är det viktigt att vi tar hand om den och vårdar den på bästa sätt. I takt med att vädret ändrar sig behöver vi anpassa vår hudvård.  Huden har behov av olika former för vård beroende på vilket väder den utsätts för. Under vinterhalvåret kan huden ha behov för mer skyddande och vårdande hudvård och under sommaren räcker det oftast med en lättare vårdande kräm. 

Här kan du läsa om olika hudtyper och vilka hudvårdsprodukter du ska använda för att få optimal vård till precis din hud. Du får en guide till vilka ingredienser dina hudvårdsprodukter ska innehålla, för att hålla huden i balans och ev. minska problem din hud kan ha.

Hudvårdsguide för:   

- Normal hud
- Kombinerad hud 
- Fet/oren hud
- Torr hud
- Fettfattig hud
- Känslig hud

Så hittar du din hudtyp

Din hudtyp har stort inflytande på vilken form för hudvård du ska använda. Huden är indelad i 7 olika hudtyper. Det finns flera olika  hudvårdsprodukter för alla hudtyper, så det är viktigt att du vet vilken hudtyp du har, innan du väljer dina produkter.

För att se vilken hudtyp du har, startar du med att tvätta ditt ansikte. Om du är sminkad ska du ta bort all makeup från ansiktet. Undvik att applicera hudvårdsprodukter då huden ska vara helt ren. Efter ett par timmar kan du värdera vilken hudtyp du har. Använd en spegel och stå gärna i naturligt solljus. Nu kan du bedöma om din hud är torr, fet eller något helt annat.
Läs mer nedan och hitta din hudtyp. 

Normal hud:
Normal hud är varken för torr, för fet eller på annat sätt i obalans. Huden har fin färg med normala porer och normal tjocklek. Även om det kallas normal hud, är det långt från de flesta som har den här hudtypen. 

Kombinerad hud:
Om du har kombinerad hud, har du en av de mest vanliga hudtyperna. Kombinerad hud består av en blandning av normal, torr och fet hud. Du kan ha områden med orenheter och kinderna kan vara lita torra.

Fet hud/oren hud:
Din hud ser blank och skinande ut och porerna ser större ut än normalt. Huden kan ha pormaskar och komedoner och hudfärgen kan verka gråaktig. Lider du av fet hud, har du troligen större tendens till akne och andra orenheter. 

Torr hud:
Om du har torr hud, har du ofta torra flagande områden och huden kan verka stram, ungefär som om huden är för liten. Du kan ha pormaskar och förstorade porer.

Fettfattig hud:
Denna hudtyp passar oftast in på personer över 50 år. Huden innehåller för lite fett och är ofta fuktfattig. Rodnad, torr hud och döda hudceller som ofta lägger sig på hudens yta. Ofta ser man små brustna blodkärl i huden då den inte är så skyddad på grund av att den saknar fett.

Känslig hud:
Din hud reagerar ofta på omgivningen och drabbas ofta av rödfläckiga områden. Huden är tunn och känslig. Ofta är känslig hud torr då den har svårt att behålla fukt.

Hudvårdsrutin

I de följande avsnitten genomgår vi vad du bör vara upppmärksam på i din hudvårdsrutin och rekommenderar goda produkter som passar till din hudtyp.

Normal hud

Som tidigare nämnts så är normal hudtyp varken torr, för fet eller på annat sätt i obalans. Du upplever att din hud har fina porer och att den har normal tjocklek.

Den optimala vården av normal hud är rengöring, skintonic, serum, dagkräm och om natten en nattkräm. En fuktmask kan med fördel användas ett par gånger i veckan, ev som en nattmask.

Ansiktsrengöring:
Du kan välja fritt bland rengöringsprodukter när du har normal hudtyp. Välj mellan rengöringsmousse, -lotion, -mjölk, -kräm eller -olja, beroende på vilken typ produkt du föredrar.

Skintonic
En skintonic för normal hud förbereder huden på den kräm som du använder. En skintonic drar sammans porerna i huden, så huden får jämnare yta.

Serum
Serum används under din dagkräm. Serum får din dagkräm att tränga längre ner i huden och gör den mer aktiv. Beroende på vilken dagkräm du väljer att använda så använder du serum till normla hud. Serum ska ge fukt och förebygga att huden kommer ur balans.

Dagkräm 
Precis som med serum ska du använda en dagkräm som innehåller fukt för att upprätthålla normalt fungerande hud. Din kräm bör dessutom innehålla solfaktor och gärna antioxidanter för att skydda huden mot yttre påverkan. Det finns många dagkrämer med olika effekt och ingredienser, det viktigaste för dig med normal hud är fukt. 

Nattkräm
En nattkräm ska helst vara så rik på näring som möjligt, även för dig som har normal hudtyp. På natten har huden behov för extra näring då den arbetar för att regenerera sig. 

Ögonkräm
Välj gärna en ögonkräm som ger massor av fukt, detta hjälper till att förebygga ålderstecken runt ögonen. Ögonkrämer med antingen  ginseng eller C-vitamin ljusar upp ögonområdet och innehåller antioxidanter som skyddar huden kring ögonen mot fria radikaler. 

Ansiktsmasker
För normal hud är det viktigt att rengöra huden på djupet minst 1 gång per vecka. Detta kan göras med en djuprengörande mask eller scrubb/peeling 1-2 gånger i veckan. När du rengjort huden är det en fördel att använda en fuktmask och gärna sova med den under natten. Dagen efter tvättas den av med ansiktsrengöring och efterföljs av din daglig hudvårdsrutin.

Kombinerad hud

Kombinerad hud är mycket vanligt. Den är en blandning av, normal, torr och fet hud. Huden kan också vara oren. Speciellt i T-zonen är det normalt att huden är fet. Oftast bör du använda samma hudvårdsprodukter till kombinerad hud som du gör till normal hud. De flesta hudvårdsprodukter är gjorda för normal/kombinerad hud.

Ansiktsrengöring
För kombinerad hud är det viktigt att hålla huden ren så den kan få massor av syre och får så mycket ut av hudvårdsprodukterna som möjligt. Precis som vid normal hud kan du använda de rengöringsprodukter som du tycker fungerar bäst. Skum/mousse rengöring ger din hud massor av fukt och har en positiv effekt på en fet T-zon. 

Skintonic
En skintonic till kombinerad hud förbereder huden på den kräm du sedan använder. En skintonic drar samman porerna, så huden får en jämnare och mer enhetlig yta. 

Serum
Kombinerad hud har behov för olika typer hudvård. Ett vårdande fuktserum kan göra underverk för kombinerad hud, då det förhindrar att huden blir torr och minskar samtidigt fettproduktionen. 

Dagkräm 
Det finns dagkrämer speciellt utvecklade för kombinderad hud och som uppfyller kombinerad huds behov. Kombinerad hud har behov av fukt som ger en mattande effekt. Zink och koppar skapar balans i huden och gör den silkeslen. Dagkräm för kombinerad hud har som uppgift att hålla huden i balans.

Nattkräm
Nattkräm för kombinerad hud ska innehålla massor av fukt och näring. På natten har huden behov för extra näring för att regenerera.

Ögonkräm
En bra och fuktgivande ögonkräm passar alla hudtyper. De första åldertecknen visar sig oftast kring ögonen och fukt hjälper till att förebygga detta.

Ansiktsmasker
Om du har kombinerad hud bör du lägga  en ansiktsmask 2 gånger om veckan på din torra hud.  Lermasken verkar djuprengörande och mattande på oljig hud. På så vis får du optimal vård till kombinerad hud. Fuktmasken gör din hud hydrerad och minskar torrhetstecken. Fukt är en av de viktigaste ingredienserna i din hudvård, då fukt arbetar på djupet i huden, för att återupprätta normal balans.

Fet/oren hud

Det är speciellt unga människor, som lider av oren och fet hud. Denna hudtyp kan både förebyggas och minskas med hjälp av hudvårdsprodukter. Det är viktigt att understryka, att anledningen till fet och oren hud är hormonella. Därför kan det vara svårt att komma till bukt med problemen med hjälp av hudvårdsprodukter. I svåra tillfällen kan det vara nödvändigt att söka professionell hjälp.

Ansiktsrengöring
Det är speciellt viktigt att rengöra huden när du lider av oren och fet hud. Huden utsöndrar överskottsfett som minskar hudens förmåga att andas och på så vis kan huden bli ännu mer oren. Ett rengöringslotion passar till fet hud och minimerar produktionen av överskotts fett från huden yta. 

Skintonic
Det finns skintonics speciellt utvecklade för fet och oren hud. Denna typ skintonic har en mattande effekt på huden och fungerar ibland desinficerande med hjälp av t.ex. salicylsyra eller tea tree oil. Din skintonic förbättrar huden för kommande gel eller lotion samtidigt som de minskar porerna.

Serum
Serum för fet och oren hud har mattande effekt på huden och minskar överskottsfett och talg. Ditt serum bidrar till, att din dagkräm/gel tränger längre ner i huden och gör krämen eller gelen mer aktiv. Ett serum innehåller extra av den aktiva ingrediens du normalt hittar i  din dagkräm och på så vis får snabbare märkbart resultat. Det kan t.ex. vara salicylsyra eller tea tree oil.

Dagkräm/gel
När du lider av antingen fet eller oren hud kan det vara skönt att använda en gel, istället för en vanlig kräm. Konsistensen på en gel är lättare än en kräm vilket gör att du udviker ytterligare fett av krämen. Gelen tränger snabbt in i huden och gör huden mjuk utan att göra den fet. Det är viktigt, att du väljer en hudvårdsprodukt med innehåll av ingredienser som minskar fett-, talgproduktion och orenheter. Det kan t.ex. vara en produkt som innehåller salicylsyra eller tea tree oil, som båda fungerar aktivt på problem hud. A vitamin har också  god effekt på oren hud. 

Nattkräm 
Det är viktigt, att du väljer en nattkräm som, precis som dagkrämen inte får dig känna dig fet i huden. Det sista fet hud har användning för är fett. Däremot har din hud behov för massor av fukt då det hjälper till att balansera produktionen av oljig, fet och oren hud. Många nattkrämer är väldigt fylliga i konsistensen och dessa bör du undvika. Din nattkräm ska innehålla mängder av näring men samtidigt vara lätt i konsistensen. Det finns nattkrämer i gelform men du kan också använda din dagkräm som nattkräm.  

Ögonkräm
Oavsett hudtyp är det viktigt att skydda huden omkring ögonen. Huden omkring ögonen är tunare och finare än huden i resten av ansiktet. Den har därför behov av massor av fukt och antioxidanter för att få maximal vård och skydd. 

Ansiktsmasker
Den optimala ansiktsmasken för dig med fet/oren hud är en lermask som rengör på djupet. Masken rengör dina porer och minimerar bildandet av extra fett på hudens yta. Du bör samtidigt använda peeling 1-2 gånger i veckan för att ta bort döda hudceller som utsöndras från huden. Döda hudceller utsöndras snabbare, om du har fet eller oren hud. Din peelingmask kan med fördel bestå av salicylsyra eller fruktsyra.

Torr hud

Många lider av torr hud – speciellt på vinterhalvåret. Den torra huden är ofta förorsakad av det svenska vädret som kan vara riktigt tufft för vår hud. Torr hud kan också vara ett permanent eller återkommande problem, som är svårt att bli kvitt. Torr hud fjällar ofta runt näsan och det kan vara svårt att lägga en jämn makup. 

Ansiktsrengöring
Torr hud har behov för massor av fukt och det gäller både för rengöringsprodukter och övriga produkter. Rengöringsprodukter ska gärna bestå av rengöringslotion, rengöringsmjölk eller rengöringskräm beroende på vad som fungerar bäst på din hud. Dessa rengöringsprodukter ger maximal fukt och vård till huden, utan att huden känns ännu torrare. 

Skintonic
En skintonic till torr hud bör innehålla fuktgivande ingredienser t.ex. glycerin eller aloe vera. Med hjälp av en skintonic blir huden bättre förberedd och kan bättre ta emot serum och kräm.

Serum
Ett bra serum är en viktig del i din hudvårdsrutin om du har torr hud. Ditt serum kan göra göra stor skillnad. Ett fuktande serum med närande oljor gör huden mindre torr, minska torra fläckar och förbereder din hud för dagkrämen. Ett serum får din dagkräm att tränga längre ner i huden och gör den mer aktiv, så du får bättre utbyte av din dagkräm. 

Dagkräm
En dagkräm för torr hud ska gärna innehålla massor av näring. Om du inte tycker om att använda kräm kan du använda en gel istället. Dock är en rik kräm det bästa alterntivet för torr hud. Dagkräm kan med fördel innehålla squalane, som är en syra, som är speciellt utvecklad till torr och känslig hud. En kräm för torr hud binder fuktnivån i huden hela dagen så den kontinuerligt får tillfört fukt.

Nattkräm
Speciellt på natten är det viktigt att vårda din torra hud extra mycket. Huden arbetar dubbelt så snabbt på natten jämfört med på dagen. Den regenerar och stöter ut avfallsämnen som huden har varit utsatt för under dagen. En rik kräm med massor av näring och fukt samt en form för syre kan rekommenderas. Salicylsyra eller fruktsyra har en peelende effekt på huden och hjälper till att ta bort döda hudceller och torr hud. Du bör endast använda en kräm som denna om natten, då din hud är extra känslig för solen under dagen om du använder krämen under dagtid.  

Ögonkräm 
Precis som för andra hudtyper har ögonområdet behov för fukt. Speciellt vid torr hud visar sig fina linjer och rynkor. Dessa är ofta torrhetslinjer och minimeras genom avändning av en fuktande och näringsrik ögonkräm. Ögonkrämen används morgon och kväll från näsryggen och ut mot tinningarna.

Ansiktsmasker
Fukt, fukt och fukt. Din hud har användning för all den fukt den kan få. Därför är en bra fuktmask mycket viktig och du bör använda den minst 2 gånger i veckan. Fuktmask kan användas som nattmask ett par gånger om veckan, så masken får god tid att arbeta med din hud. 
Använd en scrubb eller peeling 1-2 gånger i veckan för att minska porer och rengöra huden på djupet, så den enklare kan ta emot fukten som du dagligen tillför med serum och dagkräm.

Fuktspray
De flesta, som har torr hud upplever ofta att huden känns torr under dagen. Det kan vara en bra idé att ha en fuktspray med i väskan som du kan använda när behov uppstår. Fuktspray kan du kan använda ovanpå makeup, utan att den förstör sminket. Den är perfekt för dig som jobbar på kontor eller sitter i närheten av en aircondition. 

Fettfattig hud

Om du lider av fettfattig hud, känns huden torr och saknar fyllighet. Den här hudtypen upplevs oftast hos personer över 50 år. Det beror på att du med åldern mister fyllighet och mängden av fett är inte densamma som den en gång varit. 

Ansiktsrengöring
Fettfattig hudtyp behandlas på samma sätt som torr hud. Du ska använda rengöring bestående av antingen rengöringslotion, -mjölk, eller kräm, då dessa tillför extra fukt till din hud.

Skintonic
En vårdande skintonic med fuktgivande ingredienser kan göra stor skillnad för din hud. Fettfattig hud har ofta grova porer och en skintonic arbetar aktivt på att minska dessa. Skintonicen gör att din dagkräm tränger bättre ner i huden och kan arbeta mer aktivt. 

Serum
Serum till fettfattig hud bör helst bestå av anti-age ingredienser, som arbetar för att göra huden fylligare och återfå den fukt som den saknar. Ett serum kompletterar dagkrämen, så den blir mer aktiv och du får större effekt av den.

Dagkräm 
När du har fettfattig hud rekommenderas det att du använder en dagkräm med vårdande ingredienser, fukt, samt ingredienser, som arbetar på att ge huden fylligare. Detta skulle kunna vara en dagkräm bestående av bland annat A vitamin, som har en reparerande effekt på huden och som arbetar på djupet. Krämen hjälper till att reparera  hudskador såsom bl.a. solskador, linjer och rynkor, ärr och ålderstecken.

Nattkräm 
Nattkräm för fettfattig hud bör innehålla så många näringsrika ingredienser som möjligt. Krämen bör innehålla A och C vitamin. A vitamin hjälper till att reparera huden och är föryngande på cellbildningen. C vitamin skyddar din hud och ger en frisk glöd.

Ögonkräm 
När du saknar fett och fyllighet i din hud, bör du använda en ögonkräm som innehåller reparerande ingredienser och fukt. De första ålderstecken uppstår oftas kring huden runt ögonen som behöver daglig vård.

Ansiktsmasker 
Du bör använda en bra fuktmask två gånger i veckan och ev. sova fuktmasken under natten. På så vis är du säker på, att din hud får den mängd fukt den behöver och minskar ålderstecken. En energigivande ansiktsmask kan också göra underverk för fettfattig hud. Masken ger huden utstrålning, skydd mot yttre påverkan och arbetar med att göra huden fylligare. 

Halskräm
Även huden på halsen kan visa tecken på brist på fett och fukt. Därför bör du använda en kräm som är speciellt utvecklad för halsen. Krämen arbetar för att återupprätta hudens fett- och fuktnivå, samt för att minska rynkor. Om du inte använder halskräm finns det risk för att åldertecknen blir synligare och huden slappare.  

Känslig hud

Om du lider av känslig hud , är det vanligt att man upplever att huden snabbt blir röd och verkar tunn. Du kan ha problem med torr hud och vara extra känslig för sol, vind och väder.

Ansiktsrengöring
Om du lider av känslig hud bör du använda rengöringslotion eller rengöringsmjölk som rengöringsprodukt. Dessa former för ansiktsrenggöring har en mild formel och innehåller fukt. Rengör morgon och kväll innan du använder övriga hudvårdsprodukter. 

Skintonic
En skintonic för känslig hud ska som regel ge massor av fukt och förbereda huden för dagkräm.

Serum
Ett serum för känslig hud ska innehålla antioxidanter för att skydda huden mot yttre påverkan. Serumet ska helst innehålla massor av fukt då det också hjälper till en normalt fungerande hud.

Dagkräm
Det är viktigt att din dagkräm  innehåller skydd iform av antioxidanter och UV skydd. Huden kan se röd och tunn ut om den inte får optimal vård. Huden kan också ha tendens till att vara torr då din hud är väldigt tunn. Det kan speciellt ses vid flagor omkring näsan. Därför bör din dagkräm också innehålla fuktgivare.

Nattkräm
Din nattkräm bör vara rik, vårdande, fuktgivande, lugnande och ha skyddande effekt. Din hud regenererar och stöter bort avfallsämnen under natten och har därför behov för extra näring. Huden har särskilt behov av vårdande och lugnande ingredienser, då den reagerar på det den utsats för under dagen.  Det kan t.ex. vara ruscus-extrakt som är kärlsammandragande, lugnande och reducerar rodnad.

Ögonkräm 
Huden omkring ögonen är väldigt känslig, så du bör använda en ögonkräm som innehåller antioxidanter, så huden omkring ögonen skyddas mot yttre påverkan. Din ögonkräm ska också innehålla fukt. Ögonområdet är det ställe på kroppen som först visar tecken på åldrande, speciellt om huden saknar fukt.  Du kan med fördel använda ögonkompress bestående av kamomillte på en bomullsrondell ett par gånger om veckan, då det har lugnande effekt på huden omkring ögonen. 

Ansiktsmasker
När du har känslig hud är det bra att använda en ansiktsmask ett par gånger i veckan som är lugnande för huden. Masken bidrar till återuppbyggande av hudbarriären och återupprättar hudens fuktbalans.

8 hudvårdstips

Hudvårdsprodukter - vad är vad?

Här kan du läsa om olika hudvårdsprodukter och hur de fungerar:

Ansiktsrengöring

Egentligen är vår hud självrengörande från naturens sida, men luften idag innehåller många kemikalier och föroreningar. Det är därför bäst att rengöra huden både morgon och kväll. Det är speciellt viktigt att rengöra huden på morgonen då den arbetar dubbelt så snabbt som på natten jämfört med på dagen för att stöta ut alla avfallsämnen från huden. Det är dock viktigt att understryka att rengöringen av huden inte får ta bort hudens naturliga fettlager så den kommer i obalans. Därför är det viktigt att du använder ansiktsrengöring som är beräknad till ansiktet då rengöringen ska ha korrekt PH-värde. När du rengör huden, tar du bort avfallsämnen, döda hudceller och smuts som samlats på huden. På det sättet kan huden lättare absorbera ansiktskrämen du sedan använder. Om din hud känns torr och stram efter du har tvättat ansiktet kan du med fördel använda en rengöringsmjölk, -kräm eller -lotion, som innehåller fler fuktgivande och vårdande ingredienser än t.ex. rengöringsskum. När du tar bort ögonmakeup, är det viktigt att använda en ögonmakeupborttagning, då andra rengöringsprodukter kan vara för skarpa för huden omkring ögonen.

Skintonic

Efter varje rengöring oavsett hudtyp bör du använda en skintonic. De flesta skintonics innehåller en liten del alkohol eller annan ingrediens, som är stimulerande för hudens porer. Till känslig hud bör du dock välja en skintonic utan alkohol, då den annars kan vara för hård mot din hud. En skintonic är en aktivt vårdande produkt, som bör ingå i alla hudvårdsrutiner. Produkten använder man för att strama upp huden, fukta och förbereda på vårdanden serum/kräm som man använder efterföljande. 

Serum

Ett serum är en mycket tunnflytande gel, som snabbt går in i huden och innehåller hög koncentration av aktiva ingredienser. De flesta serum hör till en serie av hudvårdsprodukter med dag- eller nattkräm. Du använder ditt serum i kombination med en kräm, då ett serum inte kan användas självt. Ett serum gör din dag- eller nattkräm mer aktiv och gör, att den kan tränga längre ner i huden och på så vis arbeta med din hud på djupet.

Dagkräm

Dagkräm är den kräm du använder under dagen. Dagkrämen skyddar huden och tillför fukt under hela dagen. Det finns också mer avancerade krämer som arbetar på åldertecken, pigmentförändringar, akne och andra problem som du ev. kan ha i din hud. Du använder din dagkräm efter du har rengjort din hud, använt skintonic och ev. ett serum. På dagen mister huden fukt samtidigt som den blir utsatt för UV strålning. Därför är det viktigt att välja en dagkräm med solfaktor och massor av fuktgivare. 

Om du har fet hudtyp så är en dagkräm i form av gel att föredra. Den tränger snabbare in i huden och är lättare i konsistensen. Din gel ska huvudsakligen innehålla fukt, då fukt hjälper till att minska fett i huden.

Om du har mycket känslig hud, ska du använda en bra fuktkräm med skydd i form av antioxidanter och solfaktor. En kräm som innehåller E och C vitamin, skyddar din hud genom hela dagen på grund av de starka antioxidanterna.

Nattkräm

Som nämnts tidigare arbetar huden mycket snabbare på natten, då den stöter ut alla avfallsämnen från huden. Huden arbetar på cellförnyelse och reparation av de skador den har fått under dagen, på grund av föroreningar, sol, miljö och livsstil. Det är därför speciellt viktigt att använda en närande kräm eller gel. Det är av yttersta vikt att du rengör ditt ansikte innan du applicerar nattkrämen så den kan tränga in i huden och arbeta på djupet. 

Ögonkräm

Då huden omkring ögonen är väldigt tunn och känslig bör du alltid använda en kräm speciellt för ögonen och inte en dag- eller nattkräm. En ögonkräm är annorlunda sammansatt än andra ansiktskrämer. Ögonkrämen innehåller oljor som gör huden smidig, den innehåller massor av fukt och vårdande ingredienser som håller hudens bindväv elastisk.

En fuktrik ögonkräm kan man fördel börja användas innan huden visar åldertecken. Huden utnyttjar bättre krämen och dess ingredienser när den är ung. Fukt är samtidigt det bästa medlet mot åldertecken som oftas uppkommer omkring ögonområdet. Ögonkräm appliceras från näsryggen och ut mot tinningarna. 

Ansiktsmasker

Det finns många olika typer ansiktsmasker. Fuktmasker, djuprengörande asker, skrubbmasker, vårdande masker m.fl.

Fuktmask:
En fuktmask passar alla som önskar extra fukt till huden. Fukt förebygger åldertecken och ger huden mer utstrålning och glöd. En fuktmask ska sitta i ca 15 minuter, du kan också sova med din fuktmask ett par gånger i veckan och ge huden en riktig fuktboost. 

Djuprengörande masker/lermasker:
En djuprengörande mask rengör huden på djupet för och rensar porerna. Masken kan användas ett par gånger om veckan, använd gärna en fuktmask som nattkräm efterårt. Masken absorberar överskottsfett från huden och fungerar sammandragande på porerna så de blir mindre synliga. 

Skrubbmask/peelingmask:
En skrubbmask kan antingen vara en peeling eller en exfoliering. En skrubbkräm är en gele, kräm eller mask med små korn som skonsamt rengör hudens yta från döda hudceller. Huden känns ren och klar samtidigt som masken hjälper till med cellförnyelse och blodcirkulation i huden. Du bör använda en skrubbmask 1-2 gånger om veckan och inte mer än det. En skrubb eller peeling kan vara hård mot  huden, om det användas för ofta.

Vårdande-/mjukgörande mask:
En vårdande och mjukgörande mask är ofta baserad på örtextrakt för att vara lugnande för huden. Masken ger fukt och minskar irritation i huden. Den här typen ansiktsmask passar speciellt bra för känslig hud.

Halsvård

Vi glömmer ofta vår hals i samband med hudvård. Men det är viktigt att komma ihåg, att halsen visar samma åldertecken och skador som huden i vårt ansikte. Det är därför viktigt att vårda huden på halsen. Precis som huden kring ögonen är det viktigt att vårda huden på halsen. Precis som huden omkring ögonen är huden på halsen annorlunda uppbyggd än på halsen. En halskräm rekommenderas för dig som är över 30 år, då det är här huden börjar minska i elasticitet och fyllighet. 

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.