Allt du behöver veta om multivitaminer för hela familjen

Multivitaminer för hela familjen


Vitaminer och mineraler är viktiga för vår kropp. Med ett multivitamintillskott får du alla vitaminer du behöver för en hektisk vardag.

Vita betyder liv och vitaminer är livsviktiga eftersom de är byggstenar till god hälsa och hjälper till att förhindra sjukdomar. Ett tillskott med multivitaminer kan tillgodose behovet av viktiga näringsämnen när maten på tallriken inte innehåller tillräckligt med kalcium, kalium, vitamin D eller vitamin B12. Allt detta är något vi ofta får för lite av.

Varför är vitaminer så viktiga?

Trots att vitaminer inte producerar energi som kolhydrater, proteiner och fetter är de viktiga byggstenar för att kroppen ska växa och fungera optimalt. Vitaminerna hjälper kroppen till ett friskt immunsystem, starkt skelett, läka sår, bra syn och att omvandla mat till energi - bland annat! Får du inte ditt dagliga behov kan du känna dig trött, riskera infektioner och komplikationer som kan skada din hälsa.

Det här hjälper vitaminerna kroppen med:

 • A, B, K och C-vitaminer bygger upp och underhåller skelett, muskler, slemhinnor och hud
 • B-vitaminer omvandlar kolhydrater, proteiner och fetter till nyttig energi
 • Vitamin K hjälper blodet att koagulera
 • C och E-vitamin bygger upp immunförsvaret
 • Folat, vitamin B 12 och A-vitamin reglerar tillväxten
 • Vitamin A är nödvändigt för synen

Behöver du ett extra tillskott?

Ingen multivitamintablett kan ersätta en hälsosam, näringsrik och balanserad kost. Med detta sagt så har de flesta av oss svårt att äta tillräckligt mycket frukt och grönsaker för att faktiskt täcka behovet av de näringsämnen vi behöver.

Du behöver ett vitamintillskott om du:

 • inte äter en balanserad kost
 • inte äter den rekommenderade mängden frukt och grönsaker varje dag
 • inte vistas i solen minst 15 minuter varje dag
 • bär heltäckande kläder
 • har mörk hud
 • är över 70 år
 • är spädbarn
 • är gravid

Nickar du jakande till en eller flera av dessa punkter, kan du dra nytta av ett multivitamintillskott tillsammans med din dagliga kost.

Läs mer nedan om hur du bäst får och garanterar det bästa upptaget i kroppen.

Vitamintabletter för barn

Barn växer snabbt och har därför ett särskilt behov av vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen. Som föräldrar vill vi ge våra barn en hälsosam, näringsrik och balanserad kost med goda ingredienser och ett högt näringsvärde. Tyvärr kommer vardagen väldigt ofta emellan och det kan vara en utmaning att nå målet varje dag. Det kan därför vara bra att komplettera barnens kost med en multivitamintablett speciellt för barn.

Friskt skelett och friska tänder

En bra multivitamin för barn innehåller kalcium och vitamin D, båda behövs för skelett och tänder. Det är när vi är barn, grunden till vår hälsa läggs och det är därför viktigt att vi ser till att våra barn får sitt behov tillgodosett.

Bättre immunförsvar

Barn har en enorm förmåga att ta hem nästan vilken sjukdom eller virus som helst. Detta beror på att deras immunförsvar fortfarande är under utveckling och därför mindre motståndskraftigt än vuxnas. En multivitamin med C-vitamin och zink kan hjälpa ditt barns immunsystem att stå emot infektioner och få mindre sår att läka.

Behålla energi

Barn saknar oftast inte energi. Men visste du att om barn inte får tillräckligt med B-vitamin, så kan inte kroppen omvandla maten till energi? B-vitaminer finns i kosten, men bryts ofta ner när vi värmer den. Dessutom har kroppen begränsad plats för att lagra B-vitamin och det är därför nödvändigt att vi får ett tillskott varje dag.

Vill inte ditt barn ta vitamintabletter? Multivitamintabletter för barn finns i dag i många roliga former och smaker. Det kan göra det roligare för barnen att ta dem och du kan se till att ditt barn får sitt dagsbehov tillgodosett och på sätt en hälsosam barndom.

När du är gravid

När du är gravid, har du ett något större behov av de flesta vitaminer och mineraler. Det gäller särskilt folsyra, vitamin D och järn. Det rekommenderas därför att du tar multivitamin för gravida kvinnor, eftersom dessa innehåller de rätta vitaminerna och mineralerna samt i rätt dos. Det är viktigt att du inte tar mer än den rekommenderade dosen under graviditeten.

Några goda råd för vitaminer och mineraler vid graviditet

 • Dricker du ingen mjölk eller äter några mejeriprodukter rekommenderas i allmänhet 500 milligram kalcium per dag under hela graviditeten till förmån för skelettet
 • Det rekommenderas att du tar 400 mikrogram folsyra dagligen, från det att graviditeten planeras och sedan 12 veckor in i graviditeten. Folsyra är viktigt eftersom det minskar risken för att barnet föds med neuralrörsdefekter, vilket innebär missbildning av hjärna, skalle och ryggmärg. Det är en ovanlig sjukdom, som kan variera från kosmetisk till svåra handikapp
 • Vitamin D kan vara svårt att få tillräckligt av genom kost och sol, det rekommenderas därför att ta 10 mikrogram per dag under hela graviditeten. Vitamin D är viktigt för barnets tillväxt och skelettets utveckling
 • Från den 10: e graviditetsveckan rekommenderas 40-50 mikrogram järn per dag. Kom ihåg att äta frukt eller dricka grönsaksjuice eller ta en citrusfrukt mellan måltiderna för optimal absorption av järn. Järn är nödvändigt för att bygga upp barnets röda blodkroppar och det centrala nervsystemet. Ditt behov av järn ökar när barnet växer

Folsyra och vitamin D finns i alla multivitaminer för gravida kvinnor, men järn bör tas som ett separat tillskott. Kontakta läkare om du vill veta mer om ditt behov av vitaminer och mineraler.

Källa: Socialstyrelsen, råd om kost och motion när man är gravid

Vilka vitaminer bör man inte tas tillsammans?

Kalcium motverkar optimalt upptag av järn. Därför är det bra att ta järn t.ex. med ett glas apelsinjuice eftersom Vitamin C underlättar upptaget av järn. I de flesta multivitaminer och mineralprodukter löses problemet genom en tablett, i vilken järn och kalcium har separerats och då kan de tas förskjutna i förhållande till varandra.

Vitaminer och läkemedel

Upptaget av vitaminer och mineraler kan ändras när du tar vissa läkemedel. Ett exempel är stora doser av C-vitamin med blodförtunnande läkemedel. Paraffinolja minskar absorptionen av fettlösliga vitaminer. Tetracyklin kan binda järn och kalcium så att de inte tas upp. Tetracyklin bör alltid konsumeras efter måltid.

När ska jag ta vitaminer?

Det rekommenderas alltid att du tar vitamintabletter med måltid och aldrig på fastande mage. Det finns två typer av vitaminer: fettlösliga och vattenlösliga. Generellt behöver därför multivitaminer både vatten och fett för att bli ordentligt upplösta och absorberade av kroppen. Tar du tabletten på fastande mage, försvinner vitaminet nämligen ut med urinen och du förlorar därför effekten. Dessutom rekommenderas att du tar tabletten med dagens mest, fettrika måltid. Detta är oftast middagen, frukosten är för de flesta ganska mager. Din kost bör företrädesvis innehålla 10 till 20 gram fett per dag för att säkerställa optimal absorption av fettlösliga vitaminer.

Hur förvarar jag vitaminerna?

Multivitaminer bör förvaras på mörk, torr plats, ej i direkt solljus. Det är endast nödvändigt att förvara tabletterna kallt om det anges på förpackningen från tillverkaren. Kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln.

Det är viktigt att du förvarar dem utom räckhåll för barn. Överdosering av vitaminer kan vara skadligt. Förvara i låst medicinskåp eller på annan oåtkomlig plats.

Du hittar även vårt omfattande sortiment av vitaminer här.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.