Allt du behöver veta om komedoner, igentäppta porer och hur du behandlar dem

Förutom att vara riktigt irriterande, pinsamma och nästan en övergångsritual till puberteten, vad är de små vita knopparna som kallas komedoner? Hur kommer du åt dem och vad ska du absolut inte göra? Allt detta diskuteras i den här artikeln.

Finnar och pormaskar börjar i talgkörtlarna

Komedoner är bara pormaskar som inte har fått syre. Det är alltså små knoppar som bildas under huden när talgkörtlarna täpps till av döda hudceller, hudfett och bakterier. På medicinsk språk kallas dessa komedoner.

Talgkörtlar finns över hela kroppen, utom i handflatorna och på fotsulorna. Vanligtvis finns de flesta i områden där det växer hår. De sitter tillsammans med hårsäckarna. De vanligaste platserna är därför ansikte, hårbotten, armar och rygg. Dessutom finns det speciella talgkörtlar på ögonlocken, på penis och vagina.

Talgkörtlar - och därmed också komedoner - är ett resultat av vår hormonproduktion. Därför ses talgknoppar mestadels bland tonåringar och ungdomar på väg till puberteten. Det är vid denna tidpunkt vår hormonproduktion ökar kraftigt och mer talg produceras. Lyckligtvis minskar vår hormonproduktion med åldern, så besvären försvinner av sig själv. Således regleras inte produktion av talg av en viss sund eller osund livsstil.

Talgknoppar är inte farliga, men kan vara av kosmetiska besvär, eftersom de ofta är förknippade med finnar, akne och oren hud. Men talgknoppar är inte detsamma som finnar och akne eftersom de uppträder när talgkörteln attackeras av bakterier.

Vad är talgkörtlarnas funktion?

Talgkörtlarna har olika funktioner beroende på var på kroppen de sitter. Den primära funktionen är att producera talg, som är en oljeliknande vätska bestående av fettsyror, kolesterol, triglycerider och olika vaxer. Kroppen använder talg för att fukta och smörja hud och hår, vilket förhindrar att det torkar ut och blir skört. Talg är också mycket viktigt för huden eftersom det är bakterie- och svampdödande vilket håller vår kropp ren, fin och frisk.

Komedoner i ansiktet

Ansiktet är en mycket, vanlig plats att få talgknoppar på, eftersom där finns många talgkörtlar. Samtidigt är ansiktet mycket utsatt under hela dagen, vilket vanligtvis leder till att huden blir fet. Bland talgkörtlarna i ansiktet är speciellt de på ögonlocken intressanta. Dessa utsöndrar sekret hela dagen, vilket återfuktar ögonen och samtidigt leder bort extra tårvätska. När vi gråter produceras extra mycket tårvätska som strömmar över ögonlocken och ger blöta ögon när vi gråter.

Om du upplever många talgknoppar i ansiktet och vill göra något åt dem, var försiktig med din behandling. Huden i ansiktet är mycket känslig och om du är för hård eller tuff i din behandling, riskerar du att orsaka bakteriebildning och därmed göra det hela värre.

Nedan får du goda råd om hur du kommer åt talgknopparna i ansiktet och på rätt sätt kan undvika inflammation.

Komedoner på penis och vagina

Talgknoppar på penis eller vagina är helt normalt och helt ofarligt. Faktum är att körtlarna på våra könsorgan har en positiv effekt för båda könen. Var därför inte rädd att dessa är symtom på en sexuell sjukdom.

Om du är bekymrad, kontakta läkare som kommer att kunna ge en exakt diagnos.

Förhuden på penis är mycket tunn och talg säkerställer att den är smidig och mjuk. Detta gör det möjligt för förhuden att lätt och enkelt flyttas fram och tillbaka från ollonet utan obehag. Kom ihåg att tvätta penis dagligen, eftersom överskott av talg kan ge dålig lukt och orsaka förhudsinflammation.

Hos kvinnor skyddar talgkörtlarna också mot uttorkning och bakterier.

Komedoner på armar och kropp

Talgknoppar på kroppen kan som regel ignoreras. Upplever du kosmetiska problem och om det påverkar din självkänsla eller liknande, överväg behandling. Exfoliera, skrubba huden och smörj in i kroppen med en bra lotion för att minska mängden synliga talgknoppar.

Behandling

Talgknoppar kan vara mycket irriterande och frustrerande - särskilt i ansiktet där de syns mest. Lyckligtvis finns det råd för att minska antalet synliga talgknoppar.

Det mest effektiva sättet att bekämpa dem är att ha bra rutiner för god och hälsosam hudvård. Här är speciellt exfoliering en väg framåt. Kom ihåg att vara försiktig eftersom det är lätt att de blir inflamerade.

Ansiktet är det mest utsatta på vår kropp och samtidigt det mest synliga. Det är därför olyckligt att det är här som det oftast bildas talgknoppar. Under dagen utsätts vårt ansikte för mycket som kan blockera våra porer.

Smink, solskyddsmedel, smuts och föroreningar i luften är en utmaning för porerna Därför är det också viktigt att tvätta och rengöra huden i ansiktet varje dag så att vi kan undvika tilltäppta porer.

Så behandlar du talgknoppar och får en finare hud

  1. Rengör din hud morgon och kväll. På morgonen innan du applicerar din dagkräm och på kvällen så att all makeup och rester från andra orenheter försvinner. Använd remover, skintonic eller lotion och slutligen nattkräm.
  2. Exfoliera din hud ett par gånger i veckan med skrubb eller mask. Kom ihåg att använda en som passar din hudtyp för att undvika irritation. Efter exfoliering, lägg en fuktmask eller en djupgående mask. Då blir huden extra fin och mjuk till nästa morgon. Har du talgknoppar i pannan, var försiktig så att du inte skrubbar huden för hårt. Det kan leda till inflammation. Använd i stället en mjuk, blöt tvättlapp och tvätta huden noggrant.
  3. Om du är över 25 år, är det en bra idé att använda en uppstramande mask eller kräm nu och då för att undgå rynkor innan de dyker upp. Vår hud förändras med åldern och blir mindre elastisk.

Produkter

Oavsett om du har torr, känslig, oren, kombinerad eller till och med normal hud, finns det några viktiga saker att tänka på när du köper produkter för att bekämpa komedoner.

BHA salicylsyra

BHA (Beta Hydroxisyra) - I dagligt tal är salicylsyra ett av de mest effektiva sätten att hålla din hud ung, mjuk, elastisk och ren. Samtidigt är det ett bra sätt för att bekämpa talgknoppar. BHA rengör och exfolierar huden från botten av porerna och tar bort döda hudceller och smuts för att förhindra igensättning. Detta minskar risken för utbrott av pormaskar och finnar som täpps igen.

Ska passa till din hud

I allmänhet bör du alltid välja produkter som passar din hudtyp. Om du använder för starka produkter för din hudtyp kan det skada mer än göra nytta. Särskilt när det gäller komedoner, var försiktig! Om du är för hårdhänt i din rengöring eller exfoliering, riskerar du inflammation och det leder till att situationen försämras.

Med24.se har ett brett sortiment av skrubb, rengöring, kräm och skin tonic för en fin, ren och sund

Förstorad talgkörtel (aterom)

Igensatta talgkörtlar kan utvecklas till förstorade talgkörtlar - även kallade aterom. Aterom är en gulaktig fettknöl (nodulus) som känns som en mjuk hård boll under huden och med en svart / grå prick i mitten. Detta är dock inte alltid synligt.

Aterom är alltid godartade och därför inte farliga. Av denna anledning behövs ingen behandling. Aterom kan emellertid bli inflamerade, vilket kan orsaka svullnad som är öm. Om så är fallet kan behandling bli nödvändig.

Avlägsnande av aterom

Om talgkörteln har blivit inflammerad eller är ett kosmetisk besvär kan den avlägsnas genom en liten operation med lokalbedövning. Om den är inte är inflammerad kan den avlägsnas genom en enkel operation genom att ta bort talgkanalen och kapseln. Om inte kapseln tas bort riskerar du att få tillbaka ateromet. En infekterad talgkörtel är mer komplicerad att ta bort på grund av inflammationen. Båda operationerna utförs med lokalbedövning.

Källor :
Tove Agner, Chief Medical Officer, dr. med, Dermatologisk-venerologisk avdelning, Bispebjerg sjukhus.
Hans Christian Kjeldsen, allmänläkare i allmänmedicin, doktorandläkare, extern lektor vid institutionen för allmänmedicin, institutionen för folkhälsa, Aarhus Universitet

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.