10 tips för en bra start på din amning

Skrivet av
10 tips för en bra start på din amning

1. Förbered dig och din partner

Det viktigaste med amningen är att du måste tro på dig själv. Du måste tro på att du kan producera mjölk till ditt barn och att ditt barn bli mätt. Om du är för stressad och nervös kan din kropp ha svårt att producera den mängd mjölk som behövs. För lite mjölk resulterar i ett förtvivlat barn och en ännu mer förtvivlad mamma.

Förbered din partner på att amningen är en gemensam föräldrauppgift, där faderns stöd är lika viktig som din. Amning är ett heltidsjobb, och du ska amma många timmar varje dygn. De flesta barn behöver ammas på natten. Faktum är att ammande barn vaknar oftare än flaskbarn. Till dess att mjölkproduktionen är igång, och tills du har ork för något annat, är amningen ditt enda jobb.

2. Undvik för många besök och oro i början

I början av amningen rekommenderas att undvika för många besök. Bebisar sover ofta när det är ett besök och vill ha stimulans när gästerna har gått. Dessutom kan det vara svårt att koncentrera sig på amningen i ett rum med många människor. Om det inte kan undvikas, kan du dra dig tillbaka till ett rum med en stol där du kan sitta och amma i lugn och ro. Se till att få optimala förhållanden när din amning börjar och ta hand dig och din lilla familj

3. Sov när ditt barn sover!

Brist på sömn kan leda till mindre ork, så det är viktigt att sova när barnet sover. Du kanske tänker att istället finns det många praktiska saker att ordna med, men låt det vara. I stället kan du göra de praktiska sakerna senare med din bebis i en slinga eller bärsele. Din smärtgräns och viljestyrka är högre när du har sovit.

4. Kom ihåg att äta och dricka under dagen

När du ammar behöver du mer mat än vanligt, vilket ger dig energi att producera mjölk. Var noga med att äta så hälsosamt som möjligt, helst med många mellanmål. Det kan vara en bra idé att ta ett litet mellanmål före nattamningen. Drick mycket vatten under dagen och ha en vattenflaska bredvid sängen på natten.

5. Använd hjälpmedel om det behövs

Amning är inte alltid lätt och kan vara smärtsamt i början Det kan vara hårt, men det är viktigt att hålla på tills du är härdad. Många kvinnor upplever också sår och sprickor på bröstvårtorna, och det kan därför vara bra att skaffa en bröstskyddande kräm. De flesta bröstskydds- och lanolinkrämer innehåller inte konserveringsmedel eller tillsatser och behöver därför inte tas bort under amning. Om du har mycket ont i dina bröstvårtor eller ditt barn inte kan få ett ordentligt grepp är amningsbrickor en lösning. Medelas amningsbrickor är otroligt populära och används på sjukhus. Amningsbrickorna är otroligt bra och hjälper dig om du har problem med plana, inåtvända, ömma eller spruckna bröstvårtor.

6. Under de första dagarna

Låt din baby äta så länge den vill och låt barnet ligga vid bröstet. Bebisar tar naturliga raster för att samla krafter och vänta på mjölkproduktion. En nyfödd mage har storleken av en valnöt, så även om du bara kan pumpa 5-10 ml, kan det finnas mycket bröstmjölk i början. Ibland brukar babyn massera bröstet. Låt barnet göra det eftersom det stimulerar mjölkproduktionen.

7. Kom ihåg rap-pauser

Det är viktigt att ditt barn får rapa mellan måltiderna, eftersom luft kan ge magknip. Om din baby är orolig vid bröstet och har problem att suga eller det bildas vakuum, kan det behövas en rap-paus. Lägg din baby över axeln tills den lilla är nöjd, lägg sedan tillbaka babyn till samma bröst för att försäkra dig om att det tömmer sig. Det är normalt att ammande barn inte alltid rapar, så oroa dig inte om det händer.

8. Mjölka ur om det behövs

När mjölken rinner till kan brösten bli mycket ömma och hårda, vilket är helt naturligt. Brösten ska vara mjuka igen efter amning, men om de fortfarande är hårda kan det vara nödvändigt att mjölka ur lite för att ta bort det värsta trycket. Här är en manuell bröstpump en bra och billig lösning. Urpumpning kan förhindra knutor och mjölkstockning, men gör det också lättare för din baby att få tag om bröstvårtan.

Det är dock viktigt, speciellt i början amningen, att barnet får råmjölken. Det är den mjölk som kommer först och innehåller många antikroppar som är viktiga för barnet. Du bör inte mjölka ur för ofta eftersom det kan öka mjölkproduktionen. Den kvinnliga kroppen och inte minst kvinnans bröst är ett fantastiskt instrument. Det är så smart att mängden mjölk reglerar sig, beroende på hur mycket barnet äter. Om du har mindre mjölk under några dagar, bara fortsätt att amma. Ju mer du ammar, ju mer mjölk producerar du. Denna reglering sker mest i början av amningen.

9. Hud mot hud

Under de första timmarna efter födseln är det särskilt viktigt att ligga hud mot hud med sin baby. Lägg din baby hud mot hud på magen och du kommer att upptäcka att din baby automatiskt börjar leta efter bröstet. Hudkontakt kommer också att leda till att din hjärna släpper ut hormonet oxytocin, vilket gör att mjölken kommer fortare. Hud mot hud är det mest effektiva sättet för föräldrar och barn att knyta an till varandra. Därför bör det prioriteras. När din baby ligger på bröstet och slappnar av, kan den känna igen ljudet av dina hjärtslag, vilket lugnar och ger trygghet och ro.

10. Skaffa en mjuk behå utan metallbyglar

Det sägs att stela metallbyglar i amningsbehån skadar mjölkproduktionen, så vi föreslår att du köper en amningsbehå, utan byglar eller till exempel en med med gelbyglar. Carriwell har utvecklat en sömlös amningsbehå med byglar som är bra för ömma och känsliga bröst. Gelbyglarna stöder också de naturliga förändringen i form och storlek som ett amningsbröst genomgår.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.