Vitaminer för håret - läs och få svar på vad du behöver

Vitaminer för håret - läs och få svar på vad du behöver

Vitaminer till håret

För att bibehålla ett friskt och välvårdat hår är det nödvändigt med rätt vitaminer. Vtaminbrist visar sig ofta som slitna, kluvna toppar, sprött hår och att man fäller mer.

Vitaminerna A, B, C, D och E har alla en positiv effekt för hår och hårväxt.

A-vitamin:
A-vitamin är ett viktigt vitamin för håret. Vitaminet är nödvändigt för normal celltillväxt och därmed hårväxten. A-vitamin bidrar till produktion av kroppens egna oljor som ger näring till hår och hårbotten. Ett symptom på A-vitaminbrist är kluvna toppar och sprött hår. 

B-vitamin:
B-vitamin är känt som "hårets vitamin" och består av 8 olika B-vitaminer. Vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B12, Niacin och Biotin. Alla dessa spelar en stor och viktig roll för hårets hälsa. Vitaminet främjar sund celltillväxt, vilket är viktigt för hår och hårbotten. En av biverkningarna av vitamin B-brist är håravfall. Vitamin B12 är den viktigaste vitaminen som är förknippad med håret. 

Biotin:
Speciellt B-vitaminet Biotin har en positiv effekt på håret. Biotin bidrar till ett längre och friskare hår som inte bryts eller klyvs. 

Niacin:
Ett annat viktigt B-vitamin är Niacin. Niacin bidrar med näring till hårbotten och främjar sund hårväxt. Utan Niacin blir håret livlöst, kluvet och sprött. 

C-vitamin:
C-vitamin bidrar till kroppens produktion av kollagen som finns i huden och speciellt i håret. Vitamin C är ett viktigt vitamin för friskt hår. C-vitamin har också en antioxidanteffekt som skyddar håret mot yttre påverkan. C-vitamin är särskilt viktigt för ett hår som splittras och är sprött. 

E-vitamin:
E-vitamin är en antioxidant som skyddar håret mot yttre påverkan som föroreningar, tobaksrök, avgaser och liknande. Denna påverkan bryter ner cellerna och därmed håret. E-vitamin har en uppbyggande effekt på håret och upprätthåller hårets normala funktion. E-vitamin används ofta i hårprodukter som serum och olja, eftersom det har en helande effekt på hårets slitna toppar. Samtidigt ökas blodcirkulationen och syretillförseln till hårsäckarna, vilket bidrar till ett längre och friskare hår. 

Mineraler till håret
Mineraler till håret är lika viktigt som vitaminer. Mineraler finns i kött, mejeriprodukter och grönsaker.

Dessa mineraler är bra för håret:

Järn:
Järn är kroppens "GO TO" -mineral. Järn är en av de viktigaste mineralerna som kroppen och håret behöver för att fungera optimalt. Därför har järn en positiv effekt på håret. Ett symptom på järnbrist är livlöst och kluvet hår. Järn stärker håret och främjar en sund hårväxt. 

Magnesium:
Magnesium säkerställer hårbottens optimala funktion och motverkar hårbottenproblem som mjäll och kliande hårbotten. Magnesium bidrar till att hårsäckarna producerar ett långt och friskt hår.

Ät dig till ett friskare hår genom en naturlig kost
Du kan få de flesta vitaminer och mineraler genom kosten och som bidrar till ett hälsosamt och friskt hår och hårbotten. Det är speciellt grönsaker och frukt som du får dessa vitaminer av, så du kommer långt med med en varierad och hälsosam kost.

Livsmedel som innehåller flest vitaminer och mineraler:

 • ägg
 • nötter
 • korn
 • kött
 • svamp
 • avokado
 • tonfisk
 • kyckling
 • kalkon
 • svamp
 • lax
 • jordnötter
 • citrusfrukter
 • hirs
 • åkerfräken

Kosttillskott för ett friskare hår
Urvalet är stort när det gäller kosttillskott för håret. Som nämnts ovan kan du få nödvändiga vitaminer och mineraler genom kosten. Men det är inte alltid att vi hinner under stressiga dagar att äta så varierat som vi skulle önska. Därför kan kosttillskott vara ett bra alternativ. Det är viktigt att nämna att ett kosttillskott aldrig får ersätta en hälsosam och varierad kost, utan precis som namnet säger - ett tillskott. 

Hair Volume från New Nordic är en mycket välkänd produkt för håret. Hair Volume bidrar till en sund hårväxt, friskt och starkt hår. Produkten är baserad på äppelextrakt, som verkar som en tillväxtfaktor på hårfollikelcellerna. Förutom äppelextrakt innehåller Hair Volume många vitaminer och mineraler som är bra för hår och hårbotten.

Priorin är också en mycket använd och väl fungerande produkt för hår och hårbotten. Priorin innehåller aminosyror som bidrar till bildandet av keratin. Håret består av ca 80-90% keratin, så aminosyror är en viktig del av hårets struktur och bildning.

Imdeen är hårvård från insidan. Imdeen ger näring för att bibehålla ett vackert, långt och glänsande hår. Produkten är baserad på kiseldioxid, biotion, b-vitaminer och zink, alla effektiva vitaminer och mineraler för ett friskt hår.

VitaYummi Hair & Nails Med de söta små gummies från VitaYummy är det både gott och enkelt att få i sig sina dagliga vitaminer. Hair & Nails är ett veganskt kosttillskott som bland annat innehåller biotin, som bidrar till att underhålla ett normalt hår. Nallarna har en god hallonsmak och innehåller varken konstgjorda smak- eller färgämnen

5 tips - Så växer håret snabbare
Vi har samlat några bra råd för ett friskare och starkare hår, såväl som en väl, fungerande hårbotten utan irritation och klåda.

Borsta ditt hår - varje dag
Ju mer du borstar håret, ju mer blodcirkulation får hårbotten. Du masserar hårbotten med hårborsten och massagen ger mer syre till hårsäckarna, vilket ökar produktionen av nytt hår. Använd vid behov en hårborste med knoppar, eftersom den är lite hårdare än ett vanlig hårborste. 

Tvätta inte håret varje dag
Det rekommenderas inte att tvätta håret varje dag. Särskilt inte om du lider av fet hårbotten eller mjäll. När du tvättar håret tvättar du också bort det naturliga fettlagret från hårbotten. Detta leder till att talgkörtlarna i hårbotten producerar extra talg som gör hår och hårbotten fetare. 

Använd färre stylingprodukter och elektriska stylingapparater
Det är inte onormalt att vi använder stylingprodukter varje dag i form av vax, gel, mousse, spray och liknande. En gemensam nämnare för dessa produkter är att de alla är skadliga för håret. Det finns några produkter som inte innehåller skadlig kemi, men många vanliga hårprodukter rekommenderas inte. Till exempel kan det vara alkohol i hårspray som torkar ut håret. 
Elektriska apparater med värme som plattjärn, fön, locktång och liknande skadar också håret. 

Klipp håret regelbundet
Det är en skröna att håret växer snabbare om det klipps ofta. Men det ser friskare och mera välvårdat ut. Dessutom behöver inte hårsäckarna använda energi för att skicka näring till brutna toppar. Om du klipper dig regelbundet kommer den nödvändiga näringen att gå till den nya hårväxten. 

Skäm bort håret en gång i veckan
Håret verkar som kroppens sköld, precis som fiskens fjäll. Därför är det viktigt att komma ihåg att ta hand om sitt hår. En dag i veckan bör du ta dig tid att skämma bort håret med olja eller en hårkur. Speciellt långt hår behöver lite extra fukt och omsorg.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.