Välj rätt termometer

Skrivet av
Stor bild - Kvinna liggande på soffan med en termometer i handen

Hitta den perfekta termometern för att tillgodose hela familjens behov

I den här artikeln går vi igenom olika metoder för att mäta kroppstemperaturen och rekommenderar vilken termometer som passar bäst för dina behov. Syftet med artikeln är att informera dig om de olika metoderna och vägleda dig när du ska köpa en termometer som passar dina och din familjs behov.

Kroppstemperatur och termometrar

En kroppstemperaturtermometer används för att avgöra om en person har feber. Du bör vara medveten om att den normala kroppstemperaturen är högre hos spädbarn och småbarn än hos vuxna. Barn upplever också högre och mer frekvent variation i kroppstemperaturen. Genom att använda en termometer för att mäta kroppstemperaturen kan du enkelt ta reda på om ditt barn har feber.

Vår kroppstemperatur varierar under dagen. Kroppstemperaturen är vanligtvis lägst på morgonen, ungefär en timme innan du vaknar, och högst på kvällen. Hos kvinnor stiger kroppstemperaturen under dagarna före ägglossningen.Rund bild - Pojke liggande under filt med kvinnohand på pannan

Varför får vi feber?

Feber definieras som en kroppstemperatur över 38,0°C och är en av kroppens reaktioner på sjukdom. När bakterier eller virus invaderar kroppen aktiveras immunförsvaret. De vita blodkropparna försöker då att bekämpa infektionen och utsöndra avfallsprodukterna. Det temperaturreglerande centret känner av ökningen av slaggprodukter och reagerar genom att höja kroppstemperaturen.

Feber är kroppens naturliga svar på sjukdom och ska i allmänhet inte kontrolleras med febernedsättande medel. Immunförsvaret fungerar som bäst vid kroppstemperaturer mellan 38-39°C, samtidigt som mikroorganismernas aktivitet minskar vid dessa temperaturer.

Kroppstemperaturen regleras i det temperaturreglerande centrumet som ligger i hypotalamus i hjärnan. Detta centrum kan justera både kroppens värmeproduktion och värmeavgivning. Hypotalamus reglerar också den svett som vi producerar på huvud, bröst och rygg.Vilka termometrar finns tillgängliga?

Det finns olika typer av termometrar för att mäta kroppstemperaturen:

Panntermometer

Panntermometrar, även kända som infraröda termometrar eller beröringsfria termometrar, är en populär och modern metod för att mäta kroppstemperaturen. De mäter den infraröda värmestrålningen som avges från huden på pannan och omvandlar den till ett temperaturvärde. Panntermometrar är särskilt praktiska tack vare sin icke-invasiva och snabba mätmetod.

Örontermometer

Örontermometrar, även kallade tympaniska termometrar, är en populär metod för att mäta kroppstemperaturen, särskilt hos barn och vuxna. De fungerar genom att fånga upp den infraröda värmestrålningen från trumhinnan och omvandla den till ett temperaturvärde. Örontermometrar är kända för sina snabba och exakta mätningar.

Flexibla termometrar: Rektala, orala och armhålsmätningar

Flexibla termometrar är mångsidiga instrument som kan användas för att mäta kroppstemperaturen på olika sätt: rektalt, oralt och i armhålan (axillärt). Dessa termometrar är vanligtvis digitala och utrustade med en flexibel spets som gör det enkelt att göra mätningar på olika ställen på kroppen.Vad du behöver veta om mätmetoder

Du kan mäta din temperatur på flera ställen på kroppen hos både barn och vuxna. Här kan du läsa mer om de olika mätmetoderna och hur du använder termometrar.

Normal kroppstemperatur för olika delar av kroppen:

Område på kroppen Normal temperatur
Tunntarmen (rektal mätning) 36,6 - 38,0°C
Pannan 35,8 - 37,6°C
Öra 36,0 - 37,8°C
Mun (oral mätning) 35,5 - 37,5°C
Armhåla (axillär mätning) 34,7 - 37,3°C

OBSERVERA!

Temperaturer som uppmätts i olika delar av kroppen KAN INTE jämföras eftersom kroppstemperaturen varierar från mätområde till mätområde.


KOM IHÅG att vara extra uppmärksam på följande:

  • Om du har varit fysiskt aktiv, duschat eller varit utomhus ska du alltid vänta 30 minuter innan du tar tempen
  • Låt termometern sitta kvar i 30 minuter i det rum där du ska mäta. Termometerns noggrannhet kan påverkas av stora temperaturskillnader i den omgivande luften.
  • Om ditt barns temperatur ligger precis på gränsen till feber med en beröringsfri termometer kan det vara bra att ta temperaturen igen med en rektal termometer för att vara säker.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.