Skorv hos bebisar - så blir du av med det

Skrivet av
barn ligger og sover stort billede med24

Har din bebis små, feta och gulvita fjäll i hårbotten? Som flagor eller skorpor. Det kallas skorv och är vanligt men ofarligt. Skorv beror på en överproduktion av fett i huden, där de döda hudcellerna sätter sig som ett lager i hårbotten och börjar vid hårfästet eller ögonbrynen. Få hjälp och råd till behandling av skorv i den här artikeln där du bl.a. kan läsa om hur man kan få bort skorv med mjuk borste och babyolja.Vad är skorv?

kvinde og barn ligger og leger på sengen med24

Skorv (pityriasis capitis) även kallat mjölkskorv, är termen för ett tillstånd där spädbarn har ett lager av feta, gulbruna flagor/skorpor i hårbotten med en annorlunda svag lukt. Skorv i hårbotten är helt ofarligt och i den här artikeln guidar vi dig till både förebyggande och borttagning av skorv.

Skorv är varken en allergi eller en infektion, och det kliar inte. Om det uppkommer en infektion kan det uppstå rodnad och svullnad och eventuellt vätska från huden.

Man är ännu inte säker på varför många spädbarn har en överproduktion av fett i huden. När de döda hudcellerna och talg upphopas på grund av överproduktionen avstöts de. Skorv uppträder vanligtvis på helt små barn, upp till 6 veckor, men i vissa fall kan det ses helt upp till barnet är 18 månader.


Symptom på skorv hos bebis

Många spädbarn utvecklar skorv i hårbotten under de första veckorna i livet. Här kan det ofta börja vid hårfästet eller ögonbrynen, varefter det kan komma att täcka barnets hårbotten med ett fjällande lager. Skorv är en mild form av mjälleksem (seborrheisk dermatit), som vuxna också kan få. Hudförändringarna kan finnas enbart i hårbotten men kan i sällsynta fall också spridas till ansiktet, armveck, armhålor eller blöjregionen. Då talar man inte längre om skorv utan om spädbarnseksem (infantilt seborroiskt eksem).   

Skorv hos spädbarn är lätt att upptäcka. Det kan ge symptom som:

  • Gulbruna flagor
  • Fjäll placerad på barnets hårbotten, panna och ögonbryn
  • Feta fjäll som inte kan tvättas bort med vatten
  • En annorlunda och svag lukt
  • Förekommer särskilt hos spädbarn

Så förebygger du och undgår skorv

Du kan själv skapa bra vanor som kan vara med till att förhindra skorv hos din bebis. Du kan till exempel öka blodcirkulationen i barnets hårbotten dagligen genom att använda en mjuk handduk, en fin kam eller borsta ditt barns hår med en babyborste.

Många nya föräldrar är nervösa för att röra vid det mjuka området uppe på barnets huvud, den så kallade fontanellen. När du tar bort skorv eller gör förebyggande behandling kan du utan problem röra vid området så länge du inte trycker hårt ned och är försiktig.


Hur får man bort skorv?

Även om skorv är normalt och ofarligt vill många föräldrar ta bort det omedelbart då det "ser tråkigt ut". Det är dock viktigt att du inte går för hårt fram. Om du använder naglar eller en för bredtandad kam kan du riskera att riva barnets hårbotten istället för att bara ta bort skorven. Innan du kan börja med att ta bort flagorna är det viktigt att du mjukar upp skorven så att huden under inte går sönder.

Använd babyolja för att behandla skorv, låt oljan sitta i minst 2-4 timmar och gnugga därefter bort de lossade flagorna med en fin kam eller en mjuk borste. Du kan därefter använda ett babyschampo för att få ut oljan ur hårbottnen. Om du vill undvika schampo kan du torka av oljan från hårbottnen och låta hårbottnen absorbera resterande olja.

Ofta måste behandlingen med olja upprepas flera gånger, så du behöver inte tvätta ut oljan efter första gången. Nedan hittar du ett urval av de mest populära babyoljorna som kan användas vid behandling av skorv.


Hur får man bort ett tjockt lager med skorv?

Ett tjockt lager med flagor/skorpor kan vara svårt att ta bort. Om ovanstående försök till borttagning av skorv inte fungerar bör du kontakta din läkare. Läkaren kan undersöka närmare på barnets skorv för att avgöra om barnet har omfattande eksemförändringar. I svåra fall skrivs en hänvisning till en hudläkare.


Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.