Schampobar – för miljövänlig hårtvätt

Skrivet av
to shampoo barer ligger på bord på badeværelse stort billede

Tvål- och schampobarer har blivit populära igen för sin mildhet och naturlighet. Om du vill slippa plasten och göra något bra för både miljön och ditt hår kan du köpa en schampobar. I vårt utbud hittar både veganska, SLS-fria och naturliga schampobarer, så att du enkelt kan ta hand om dig själv och miljön. Läs om fördelarna med de vackra och väldoftande barerna här!


Vad är en schampobar?

kvinde smiler efter bad

Du känner redan till de traditionella tvålbarerna som har använts för både kropps- och handtvätt i århundraden. Många har sedan dess bytt till flytande tvål i plastflaskor, som idag är de mest vanliga. Det traditionella tvålhantverket har nu dock återvänt, och idag finns det en mängd fantastiska hand- och kroppstvålar samt schampon som barer.

Detta beror delvis på det ökade fokuset på avfall och plast. Många väljer också schampobarer för de naturliga ingrediensernas skull, som ger håret fyllighet och näring. Dessutom är många schampobarer veganska, så du skonar både miljön och djuren när du använder schampobarer.

Med en naturlig schampobar slipper man förorenande förpackningar och det blir inget spill av produkten. Schampobarerna säljs i återvinningsbara pappkartonger. När du köper en schampobar får du schampo i en renare och mer koncentrerad form än med flytande schampo, där vatten utgör en stor del av innehållet. Din schampobar kan därför hålla längre och du får ut maximalt av produkten.

6 fördelar med en schampobar

  1. Minskar din plastförbrukning
  2. Ger ditt hår en massa näring med naturliga ingredienser
  3. Flera certifierade veganska schampon
  4. Enkel att packa med
  5. Stort urval av schampo utan sls, om du vill undvika det
  6. Mer rent schampo för pengarna

Vad är en schampobar gjord av?

Olika varumärken baserar sina schampobarer på olika ingredienser. I många naturliga schampobarer finns ingredienser som t.ex. kokosolja och olivolja. Dessutom används ofta sheasmör och andra mjukgörande oljor eller fetter. Den härliga doften kommer ofta från eteriska oljor som lämnar håret väldoftande i lång tid.

Många schampobarer innehåller varken parabener eller sulfater, som oftast används i traditionella flytande schampon. Dessa ingredienser är inte farliga, men många upplever att sulfatschampon är alltför grundliga i rengöringen av håret, så att hår och hårbotten torkas ut. Vissa människor upplever också att håret inte lika snabbt blir fett när de använder ett sulfatfritt schampo. Det ena är inte mer riktigt än det andra. Testa dig fram och se hur ditt hår reagerar.Hur använder man en schampobar?

to shampoo barer, hvid og grøn

Om du har använt flytande schampo hela ditt liv kan det verka lite konstigt att tvätta håret med ett fast schampo som en schampobar. Lyckligtvis är det inte svårt eller krångligt, man ska bara vänja sig.

Användningen av schampobarer varierar från produkt till produkt, och du kan läsa mer om användningen på produkten. Du kan antingen skumma upp schampot i händerna och sedan fördela det i håret, men du kan också skumma schampotvålen direkt i håret och sedan fördela det. Om du har långt hår kan det också vara nödvändigt att dra baren genom längderna.

Hur ofta ska man tvätta håret?

Behovet av hårtvätt är individuellt, där faktorer som hormoner, hårtyp och livsstil spelar in. Medan vissa människor känner att håret måste tvättas varje dag för att inte bli fett, kan andra nöja sig med ett par gånger i veckan. Även om ditt hår snabbt blir fett, kan du med en långsam utfasning av de dagliga hårtvättarna vänja håret vid att tvättas mindre ofta.

Förvaring av schampobar

Schampobaren ska vara våt när du använder den, och därför kan du spilla mycket schampo om den förvaras i duschen. Förvara därför din schampotvål i en burk eller på en duschhylla utom räckhåll för vatten. Kom också ihåg att låta vatten och fukt rinna av från din schampobar innan du lägger den till förvaring. På så sätt undviker du smuts och bakterier.

Hur länge håller en schampobar?

Schampobarens livslängd varierar från produkt till produkt, men många håller ca 50 hårtvättar beroende på hårlängd och tjocklek.


De bästa schampobarerna

På Med24.se hittar du flera olika barer från marknadens mest populära varumärken. 

Fett, torrt eller glanslöst hår?

Oavsett vilken hårtyp du har hittar du den perfekta matchningen med Lamazuna. De 7 olika schampobarerna är alla skräddarsydda för varje hårtyp så att ditt hår kan få den behandling det behöver. Håret tvättas rent med mjuka och rengörande ingredienser. Du hittar dofter som kanel, choklad, vanilj och örter i deras stora sortiment.

3i1 gör det enkelt

Balade en Provence har flera olika schampobarer, men särskilt deras 3i1-bar sticker ut. Denna innovativa bar kan användas för både hår, hud och rakning. Med sheasmör och kokosolja mjukgörs huden medan tall, lime och apelsin lämnar huden underbart fräsch och frisk. Schampobaren är dessutom vegansk.


Alternativ till schampo

Schampobarer är ett av flera alternativ till traditionellt schampo. Man kan göra sitt eget schampo med eteriska oljor, kokosolja och andra ingredienser. Du kan också rengöra ditt hår med en lösning av ättika/äppelcidervinäger, så att du kan tvätta håret utan schampo. Marockansk tvåljord, även känd som rasul, är ett mineralrikt och naturligt alternativ till schampo. Urtekram har skapat ett schampo med rasul, om du fortfarande vill tvätta håret i en form av schampo.


pil til toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.