Salicylsyra - peeling för oren hud

Salicylsyra - peeling för oren hud

Peeling är ett effektivt sätt att förebygga och avlägsna orenheter från huden. Användning av salicylsyra gör din hud fräsch, ren samt utan döda hudceller. Förstorade porer minskas och huden blir jämnare och mera enhetlig. Även pigmentförändringar och färgförändringar i huden reduceras med salicylsyra.

Vad är salicylsyra?

Salicylsyra är en betahydroxisyra. Salicylsyra utvinns från salicin, vilket är ett antiinflammatoriskt medel från pilbark, därför kallas det även "pil-syra". Salicylsyra har visat sig vara fördelaktigt för huden, speciellt för oren hud. Syran har förmåga att korrigera och jämna ut huden, samt avlägsna orenheter, tilltäppta porer, reducera ålderstecken och minska synligheten av skavanker.

Vad är salicylsyra bra för?

Salicylsyra är en syra som är lätt irriterande och har en milt etsande effekt. Därför används syran ofta som peeling, den tar bort döda hudceller från hudens hornlager (övre lager). Salicylsyran, även kallad BHA, är fettlöslig. Detta innebär att syran kan tränga igenom det samlade lager som finns på huden och i hudens porer och lösa upp det. Salicylsyra motverkar fet hud och verkar bakteriedödande, antiseptiskt och desinficerande. Det är den här egenskapen som gör att täppta porer öppnas så att huden kan ta bort ansamlade bakterier.

Salicylsyra är speciellt bra om du lider av förstorade porer, orenheter och blackheads. Eftersom salicylsyra är en kemisk peeling kan den tränga ner i huden och avlägsna tilltäppta porer och liknande. Detta kan inte en skrubbmask eftersom den endast verkar på hudens yta. Om du har problem med akne kan du använda salicylsyra som peeling 1-2 gånger i veckan. Syran är antiinflammatorisk och tar bort inflammatoriska tillstånd i huden. Den tar bort döda hudceller så att huden kan andas bättre och minskar ärrbildning i samband med orenheter. Salicylsyra är dock inte lämplig för att bota akne, men verkar bra som ett tillskott till akneprodukter, till exempel Basiron.

Hur använder jag Salicylsyra?

Det är mest skonsamt att använda peeling framför skrubb för att exfoliera huden. Huden är lika tunn som en ansiktsservett, så det är viktigt att behandla den efter det. En skrubbmask sliter på huden eftersom den innehåller små korn och därför lätt kan skada det övre lagret. En kemisk peeling med salicylsyra lägger sig på huden och löser upp de döda hudcellerna utan att skada.

Salicylsyra kan användas dagligen eftersom den verkar som en mild, kemisk peeling. Salicylsyra ska sitta på huden för att verka så du hittar sällan en rengöring som innehåller syran. Det är möjligt att använda en rengöring med salicylsyra, men effekten av syran kommer inte vara lika effektiv.

När du börjar använda en produkt som innehåller salicylsyra, kan du i början riskera att få ännu fler orenheter. Det händer eftersom din hud rensas och arbetar för att få bort alla orenheter. Detta kommer att vara ca ett par veckor varefter du kan börja se en återhämtning. Men alla upplever inte denna reaktion. Om du upplever rodnad och / eller hudutslag, ska du sluta behandlingen omedelbart. Salicylsyra kan ha negativa biverkningar som gör att du inte tål produkten.

Den mest optimala användningen av salicylsyra är att rengöra ansiktet noggrant, applicera en mask med salicylsyra, rengöra igen och applicera en närande dag- eller nattkräm, ev. innehållande salicylsyra.

Skillnaden mellan BHA, AHA och fysisk peeling

BHA, salicylsyra, som nämnts ovan, är en mycket mild peeling som du kan använda dagligen i samband med din hudvård. Salicylsyra lägger sig på huden, tränger in och transporterar bort inflammatoriska tillstånd, döda hudceller och bakterier från huden. Salicylsyra stimulerar cellbildningen och förhindrar akne. Salicylsyra har också en effektiv effekt på förstorade porer och blackheads. Den kan också ingå i aknebehandling med andra produkter.

AHA, även känd som en peelande fruktsyra, har en exfolierande effekt på huden. Den tar effektivt bort döda hudceller, rensar porerna på djupet och minimerar ojämnheter. Den korrigerar färgskillnader och minskar ärr. AHA används vanligtvis i ansiktsmasker och nattkräm. AHA-fettsyran ökar också cellförnyelsen och stimulerar hudens produktion av kollagen och elastin, vilket håller huden fyllig och ungdomlig. AHA-syran tränger in på djupet och verkar aktivt för att upprätthålla en normal, fungerande hud.

Fysisk peeling innebär att du peelar din hud med antingen en skrubbmask, en maskin, en rengöringsborste, svamp eller liknande. Inga av dessa alternativ kan ta bort pormaskar eftersom de bara verkar på ytan och inte i huden som syra gör. Du kan använda en fysisk peeling 1-2 gånger i veckan som en förebyggande åtgärd.

Biverkningar av salicylsyra

De vanligaste, allergiska reaktionerna mot salicylsyra ses som utslag och rodnad. I mycket allvarliga fall kan hudytan frätas bort. Därför är det mycket viktigt att du inte lämnar en produkt med salicylsyra på huden längre än vad tillverkaren rekommenderar.

Om du upplever något av dessa symtom, sluta använda produkter med salicylsyra och kontakta läkare.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.