Hummus Classic
Gott tillbehör till grönsakssoppa, som pålägg eller som dip till grönsaksstänger. Dessutom en bra källa till protein! Kikärtor kan precis som bönor frysas ner i mindre portioner, vilket underlättar i vardagen. Koka en hel påse när du ändå är igång och använd kikärtorna i sallader och soppor.
Receptet kräver en blender eller matberedare.
200 g torkade kikärtor läggs i blöt under natten i rikligt med kallt vatten.
Koka dem i nytt vatten i ca. 2 timmar och tillsätt 1-2 msk grönsaksbuljong. Ska kikärtorna användas till hummus får de gärna vara kokta så de är heeeelt mjuka.
Häll kikärtorna i din blender och tillsätt:
3 msk Tahin (kan ersättas av sesamfrön)
1-3 pressade vitlöksklyftor (efter smak och behag)
2-3 msk citronsaft
1 tsk mald spiskummin
Ca. 1 1⁄2 dl av kokvattnet eller vatten
Salt och cayennepeppar
Kallpressad olivolja till lagom konsistens
Ev. paprika och färsk hackad persilja som dekoration
Mixa alltsammans tills det får den konstisens du önskar. Förvara hummusen kylskåp i tättslutande behållare och friska upp den med lite olivolja när den ska serveras.
Gör din hummus grönare
Gör din hummus mer hälsosam genom att tillsätta extra grönt. T.ex. färska kryddor så som persilja, dragon, körvel, dill, ärtor, morötter eller broccoli. Kombinationerna är oändliga och du kan välja precis det som du gillar bäst.
Broccolihummus
Gör en Hummus Classic, men tillsätt 2 stora buketter lättkokt broccoli. Den fina gröna färgen bevaras bäst om du kyler ner din broccoli direkt efter att den varit varm.
Sesam Grissini
- 1 dl äggvita
- 1 msk olivolja
- 2 msk rågmjöl
- 1 msk fullkornsvetemjöl
- Sesamfrön som dekoration
- Spritspåse
Äggvita, olivolja och mjöl rörs till en seg massa som man nästan inte kan dra vispen igenom men fortfarande så elastisk att man kan spritsa ut den. Om den blir för seg kan man tillsätta lite vatten eller äggvita.
Häll degen i spritspåsen och spritsa ut den i önskad tjocklek och längd på ett bakplåtspapper. Strössla över lite flingsalt och sesamfrön. Baka dem i ugnen på 180 grader tills de är lätt gyllene och spröda.