Probiotika - Hjälper verkligen mjölksyrabakterier immunförsvaret?

probiotika

Det är nödvändigt att vårt immunförsvar fungerar som det ska för att kunna bryta ner bakterier - särskilt de dåliga bakterierna. Faktum är att vi behöver goda bakterier i vårt tarmsystem för att hålla undan de dåliga. Probiotika hjälper till att hålla din tarm i balans.

Vad är probiotika?

Probiotika, även känd som mjölksyrabakterier är levande mikroorganismer som kan ha en positiv effekt om de tillförs i rikliga mängder. Probiotika är kort sagt, ett kosttillskott som innehåller livskraftiga, väldefinierade mikroorganismer i tillräckliga mängder, vilket kan förändra tarmfloran i positiv riktning och på så sätt ha en gynnsam hälsoeffekt.

Mjölksyrabakterier kännetecknas av att de kan omvandla kolhydrater och andra organiska ämnen till bland annat mjölksyra. Därav namnet mjölksyrabakterier. Mjölksyra och andra fettsyror, såsom ättiksyra och myrsyra gagnar många funktioner i tarmsystemet. Det innefattar förmågan att stimulera tarmrörelser, stimulera celldelning på insidan av tarmen och kontrollera pH-värdet, så att skadliga bakterier och svampar hämmas eller bryts ner.

Det kan vara svårt att veta skillnaden mellan olika probiotika och vad de ska användas till. Som utgångspunkt måste probiotika uppfylla följande krav:

 • Probiotika måste vara syra- och gallresistent för att stå emot magsyra och gallsyra i magen, så att de kan nå tarmen i ett livskraftigt tillstånd.
 • Probiotika består av flera stammar som måste kunna fästa i tarmslemhinnan. Det är i tarmslemhinnan de ska verka för att förhindra tillväxt av patogena mikroorganismer som annars skulle fästas där.
 • Probiotika måste kunna föröka sig snabbt och effektivt.
 • Probiotika ska också effektivt kunna producera antimikrobiella ämnen som i sin tur ska bekämpa skadliga mikroorganismer i tarmen.
 • Effekten ska vara väl dokumenterad i form av högkvalitativa, kliniska prövningar.

Många produkter uppfyller dessa krav - men dock inte alla. De flesta tillverkare väljer att utveckla en produkt med en sammansättning som matchar det specifika sjukdomssegmentet det ska täcka. Det kan t.ex. vara produkter som uteslutande riktar sig mot ”turistmage”. Många turister upplever diarré när kroppen utsätts för okända bakterier utomlands. Andra tillverkare väljer att fokusera bredare för att hjälpa mot livsstilssjukdomar med de problem som de medför. Det kan vara allt från förstoppning till diarré, ofta krånglande mage, som kan vara en del av magkatarr eller vanlig uppblåsthet eftersom många stressar och slarvar med maten.


Hur fungerar probiotika?

Probiotika har flera olika verkningsmekanismer. Men de har alla en sak gemensamt, vilket är en förutsättning för effekten, bakterierna måste kunna fästas i tarmcellerna. Samtidigt ska de också kunna leva i tarmarna under lång tid och därmed få tid att föröka sig.

Den probiotiska organismen måste kunna balansera tarmens mikroflora. Detta händer när bakterierna har rätt sammansättning, vilket är en förutsättning för deras förmåga att främja hälsan. Samtidigt måste den probiotiska organismen kunna minimera förekomsten av patogena bakterier. Detta kan göras genom att t.ex. absorbera det utrymme som de skadliga bakterierna normalt skulle ha tillgång till. Det kan också göras genom att bilda ämnen, som ättiksyra, mjölksyra, väteperoxid eller antibakteriella ämnen som hämmar tillväxten av bakterier.


Har probiotika verkligen en positiv effekt på hälsa och sjukdom?

Vi vet att mjölksyrabakterierna sörjer för att tarmfloran är i balans och att maten vi äter, tas upp på rätt sätt. Är det obalans i tarmfloran, kan tarmen inte absorbera de hälsosamma näringsämnena från kosten och kroppen kommer inte att få den önskade effekten av en hälsosam och balanserad kost.

Fler och fler sjukdomar förknippas med obalans i tarmsystemet. Här är några:

 • Celiaki, som är en sjukdom i tunntarmen där tarmens yta förstörs och absorptionen av näringsämnen reduceras.
 • Irritabel tjocktarm, ett ofarligt tillstånd med förändrad känslighet och störning av tarmrörelserna.
 • Fibromyalgi, en reumatologisk sjukdom som kännetecknas av smärta i muskler, trötthet och minskad, fysisk uthållighet.
 • Crohns sjukdom, en kronisk inflammation i tarmväggen, som ibland orsakar buksmärtor, diarré och viktminskning.
 • Ulcerös kolit är en kronisk inflammation i tjocktarmen med symptom av blodiga och frekventa tarmrörelser (diarré), sjukdomskänsla, blodbrist (anemi) och trötthet.
 • Diabetes typ 2, där blodsockerhalten (glukos) är högre än normalt.
 • Psoriasis, en kronisk hudsjukdom som orsakar röda och fjällande fläckar i huden.
 • Depression, vilket är en mycket, vanlig psykisk sjukdom.
 • Autism, som är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
 • Allergier, överkänslighet mot annars oskadliga ämnen i kost och miljö.
 • Astma, ett kroniskt inflammatoriskt tillstånd i lungorna (utan bakterier) med upprepade attacker av andfåddhet, hosta, tryck över bröstet eller väsande andning.

Sjukdomarna slår brett och bland dem finns också de autoimmuna sjukdomarna, vilket motiverar teorierna om att många autoimmuna sjukdomar börjar i tarmsystemet.

Vid följande tillstånd och sjukdomar uppvisar probiotika en positiv effekt:

Förebyggande av diarré i samband med antibiotikabehandling

Under en antibiotikabehandling uppträder ofta diarré, eftersom antibiotika ofta dödar samtliga bakterier i tarmarna - även de goda. Detta resulterar i en obalans i den normala tarmfloran och det gör att andra bakterier som normalt hålls tillbaka av den normala bakteriefloran, kan föröka sig. I synnerhet kan bakterien Clostridium difficile orsaka diarré och i allvarliga fall tarminflammation. Flera studier visar att probiotika förhindrar detta tillstånd och besvären kan undvikas.

Diarré hos barn

Det bakteriella rotaviruset kan orsaka infektionsdiarré hos barn och spädbarn. Här är det dokumenterat att probiotika kan ha en positiv effekt då de återställer den normala tarmfloran. Bakterien Lactobacillus acidophilus har visat sig kunna lindra symtomen på laktosintolerans genom flera test. Lactobacillus acidophilus hjälper till att bryta ner mjölksocker i tarmen, så symptomen av diarré minskas eller inte upplevs. Dessa är bara några smittsamma diarrér där probiotika kan ha en positiv effekt. Flera studier visar att probiotika också kan påverka andra infektionsdiarrér.

Förebyggande av turistdiarré

Flera forskningsresultat visar att probiotika kan minska risken för turistdiarré.

Helicobacter pylori och magsår

Helicobacter pylori är en bakterie som är den främsta orsaken till utvecklingen av magsår och sår i tolvfingertarmen. Användningen av probiotika i kombination med antibiotika visar sig ge ökad chans att eliminera Helicobacter pylori och därigenom ett snabbare tillfrisknande.

Irritabel tarm

Det finns studier som har pekar på att probiotika kan ha en god effekt på avföringshastigheten och de besvär som upplevs med irritabel tarm.


Därför bör du ta mjölksyrabakterier både före och efter antibiotikabehandling

Mjölksyrabakterier är viktiga både för att förebygga och behandla i samband med antibiotikabehandling. Många av människans immunceller finns i tarmen och är särskilt beroende av en väl fungerande tarmflora. När det är obalans i tarmarna skapas en överreaktion från immunsystemet, vilket orsakar angrepp på de egna cellerna. Det är samma sak som händer vid en autoimmun sjukdom. Eftersom tarmsystemet är vårt viktigaste försvar mot skadliga bakterier, är det särskilt viktigt att detta är i balans när kroppen blir angripen av en infektion där antibiotika

behövs. Antibiotika dödar alla bakterier - även de goda. Därefter har tarmarna och immunsystemet extra behov av ett tillskott.

En finsk studie har visat att det tar tarmen ca ett år att återställa tarmfloran efter en antibiotikabehandling. Eftersom det är få människor som får tillräckligt med mjölksyrabakterier genom kosten är det särskilt relevant med ett tillskott i form av levande bakterier så att kroppen kan återställa ett gott försvar snabbare.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.