Mjäll?

Vad är mjäll?

Vad är mjäll?

Mjäll är ett mycket vanligt problem. Upp till var 5:e person upplever någon gång i sitt liv problem med mjäll. Det är fler män än kvinnor som lider av mjäll. Detta beror bland annat på att manligt könshormon stimulerar talgproduktionen, vilket ibland är orsaken till mjäll. Mjäll är inte farligt och smittar inte, men kan vara både fysiskt och psykiskt jobbigt för dem som har det. Mjäll kan uppstå på grund av en obalans i hårbotten, stress, immunbrist, penicillinbehandling, hormonella förändringar eller något annat som ger klåda i hårbotten, rodnad och irritation. Behandling av mjäll kan ske med hjälp av schampo, krämer, salvor eller tabletter.

Varför uppstår mjäll?

Mjäll i hårbotten beror bland annat på överproduktion av talg i huden tillsammans med ett snabbt utbyte av döda hudceller.

Många tror felaktigt att de har mjäll, när de i stället har torr hårbotten. Det är viktigt att uppmärksamma exakt vilket tillstånd hårbotten är i, eftersom felaktig behandling kan göra problemet värre. Mjäll är mycket fetare en vanliga, torra hudflagor och är som små, gulaktiga, feta skorpor av döda hudceller i hårbotten och hår.

Även jästsvampen Pityrosporum Ovale kan vara orsaken till mjäll och kliande hårbotten. Svampen finns hos alla människor, men hos vissa människor finns den i större mängd, vilket leder till att de döda hudcellerna inte försvinner en i taget utan i stora flagor. Du bör vara försiktig så att du inte kliar sönder huden eftersom den är mycket ömtålig när du lider av mjäll. Om klådan är mycket besvärlig kan du riva sönder huden och riskera infektion.

I samband med mjäll kan det också vara seboriskt eksem - kallas också mjälleksem. Denna sjukdom är värst på vintern när den

det är kallt. Solen har en uttorkande effekt, så det blir en förbättring på sommaren. Mjälleksem finns inte bara i hårbotten utan kan finnas på flera ställen på kroppen. Klåda och rodnad i ansikte, på öron och ögonbryn, liksom fjällande hud på överkroppen, kan indikera mjälleksem.

Som skrivits ovan, drabbas långt fler män av mjäll än kvinnor. Detsamma gäller för ungdomar i puberteten. Ökad talgproduktion beror på ökad produktion av hormoner. Därför lider många unga av mjäll och oren hud.

Behandling av mjäll i hårbotten

Behandling av mjäll i hårbotten

Behandling av mjäll kan ske med hjälp av schampo, kräm, salva och tabletter. Prova först om ett milt schampo kan avhjälpa problemet. Om det inte har önskad effekt, kan ett mjällschampo rekommenderas. Ett schampo innehållande tjära, zink eller svavel är effektivt mot mjäll och minskar mängden bakterier i hårbotten.

Det är viktigt att du vid behandlingen av hårbotten minskar intaget av socker och jäst i maten. Den jästsvamp som lever i hårbotten förstärks av socker. Godis, bröd, kakor och liknande som innehåller jäst och socker bör därför minskas till ett minimum under behandlingen.

Hårbotten mår gott av frisk luft, så det är ingen bra idé att gå med hatt eller mössa om du har problem med mjäll. Under sommaren minskar produktionen av mjäll, troligen tack vare sol och den extra, friska luft man får genom att vistas mycket utomhus..

Nedan ser du några av de produkter som behandlar mjäll och kliande hårbotten

Terva Tjärschampo är milt för hårbotten men effektivt mot mjäll.

Tea Tree Oil har en antibakteriell effekt och kan motverka mjäll

Sasha-schampo har en salicylsyrahalt som har visat sig vara fördelaktig i samband med mjäll.

Mjäll och naturprodukter

Aloe vera, arganolja, tea tree oil, ättika, kokosolja och så vidare, sägs ha en fördelaktig effekt på oönskade mjäll i hårbotten.

Arganolja och kokosolja har ingen bevisad effekt på mjäll, men de är ett bra alternativ till dig som föredrar naturliga produkter. Arganolja eller kokosolja används i hårbotten varje dag i 1-2 veckor tills din hårbotten återigen är i sitt normala tillstånd. Använd sedan oljan en gång i veckan för att bibehålla resultatet. Oljan ska sitta i håret i 2 timmar och sedan tvättas ur. Tänk på att oljan kan vara svår att tvätta ur, särskilt i ett långt hår. Därför bör du ta i schampo innan du blöter håret. På så sätt sköljer du lättare ur oljan.

Vinäger har en mycket speciell lukt, men om du kan ignorera det, kan du använda vinäger för att bli av med mjäll i hårbotten. Vinäger, precis som argan- och kokosolja, är inte dokumenterade produkter för avlägsnande av mjäll.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.