Menskoppen - det miljömedvetna alternativet

Skrivet av
menstruationskop

Är du intresserad av ett hållbart och mer miljömedvetet alternativ till bindor och tamponger? Då kan en menskopp vara ett alternativ för dig. En menskopp kan hålla i upp till 10 år, så du slipper köpa intimhygienprodukter varje månad.


Vad är en menskopp?

En menskopp är ett bra alternativ till bindor och tamponger och gör din mens både lättare och smartare. Månad efter månad. Koppen är helt gjord av mjuk, allergivänlig och medicinsk silikon, som är helt fri från kemikalier. Eftersom koppen är gjord av medicinsk silikon betyder det att även om du är allergisk mot silikon så kommer du fortfarande att kunna använda den.

Med en menskopp slipper du att bekymra dig för din mens i upp till 12 timmar. Koppen är läckagefri, så du kan tryggt använda den i upp till 12 timmar utan att tömma den. Den är idealisk för fysiskt aktiva personer som inte vill hållas tillbaka av menstruation. Faktum är att du kan använda en menskopp oavsett vad du gör. Du kan gå till simhallen, rida, idrotta, sova etc., utan att behöva oroa dig för att blöda igenom.

rundt billede at menstruationskop, der bliver holdt af en hånd

Vilken storlek av menskopp ska jag använda?

Menskoppen finns i flera olika storlekar. Vilken menskopp som passar dig bäst beror i princip på om du har fött barn eller inte. Den minsta menskoppsstorleken rekommenderas för kvinnor som inte har fött barn, medan den största menskoppsstorleken rekommenderas för kvinnor som har fött barn. Det kan finnas fall där du behöver gå upp eller ner en storlek, beroende på hur din kropp är uppbyggd. Med lite erfarenhet av menskopp får du snabbt reda på vilken storlek som passar dig bäst.


Hur använder man en menskopp?

En menskopp är väldigt enkel att använda. Det handlar om att lära sig tekniken och ha förtroende för den. Faktum är att 9 av 10 som provar koppen väljer att använda den i framtiden, istället för bindor och tamponger.

Innan du använder din menskopp för första gången ska du koka den i 5 minuter. Efter att menskoppen har kokats kan den användas.

Kan menskoppen falla ut?

Nej, det kan den inte! Menskoppen hålls på plats med hjälp av ett lätt vakuum, så du kan vara aktiv utan bekymringar! En annan fördel med det lätta vakuumet är att blodet inte kommer i kontakt med syre och därför kommer du heller inte att besväras av lukter, bakterier och hygien.

Så här använder du din menskopp:

  • Vik den mjuka silikonkoppen och sätt in menskoppen.
  • Menskoppen fälls ut inuti kroppen och sitter på plats med hjälp av ett lätt vakuum.
  • Efter användning, ta ut koppen och töm den i toaletten.
  • Rengör din menskopp genom att skölja den och sätt ev. tillbaka koppen.

Rengöring av menskoppen

Under din mensperiod kan du bara rengöra koppen genom att skölja den under kranen. Men när din mensperiod är över måste den steriliseras för att få bort bakterier. Du steriliserar din menskopp genom att koka den i en kastrull i 3-5 minuter. Det är viktigt att menskoppen inte nuddar botten av kastrullen, annars bränns den.


Kan jag använda menskopp när jag har spiral?

Som utgångspunkt kan du enkelt använda spiral och menskopp tillsammans – det gäller både hormon- och kopparspiral. Erfarenhet av spiral och menskopp visar att du bör vänta med att använda menskopp och spiral tillsammans tills din kropp har vant sig vid spiralen - detta kan ta minst 2 menstruationscykler.

I vissa fall är det också nödvändigt att få spiralsnöret avkortat, vilket du kan prata med din läkare om. Faktum är att det rekommenderas att du alltid pratar med din läkare eller gynekolog innan du använder spiral och menskopp tillsammans. De kan ge dig de bästa råden om din kropp.


Guide för menskopp

På Med24.se har vi ett brett urval av menskoppar, så att du kan hitta den bästa menskoppen för dig! Du hittar bl.a. de populära menskopparna från OrganiCup och Lunette, båda finns i olika storlekar.

OrganiCup

OrganiCup har utvecklat och producerat menskoppar som passar alla kvinnor oavsett ålder och kroppstyp. Det finns 3 olika storlekar:

  • OrganiCup mini - perfekt menskopp för unga tjejer
  • OrganiCup A - bra för dig som inte fött vaginalt
  • OrganiCup B - bra för dig som fött vaginalt

OrganiCup har även utvecklat OrganiWash och OrganiWipes, som är perfekta för enkel rengöring av din menskopp och kropp.

Lunette menskopp

Lunette är ett finskt märke som liksom OrganiCup har tagit fram ett miljövänligt och användarvänligt alternativ till bindor och tamponger. Lunette menskopp finns i 2 olika storlekar:

  • Storlek 1 - för dig som inte har fött barn vaginalt eller som har lätta till normala blödningar.
  • Storlek 2 - för dig som blöder kraftigare eller har fött barn vaginalt.

Lunette menskopp finns i både vit och lila.

Miljöfördelar med att använda menskopp

En menskopp kan hålla i upp till 10 år och du slipper att köpa intimhygienprodukter varje månad. Eftersom en menskopp kan hålla i så många år kan du också räkna med att både spara pengar och rädda vår miljö från mycket avfall. I genomsnitt används 11 000 bindor och tamponger under en kvinnas livstid. En menskopp lämnar 30 gram avfall istället för 30 kilo.


billede af hånd der holder mange tamponer

Menskopp och biverkningar

En av de kända biverkningarna vid användning av t.ex. tamponger är sjukdomen TSS. Vid användning av menskopp är risken för TTS minimal. Samtidigt används varken lim, parfym, lotion, blekmedel eller andra kemikalier som inte hör hemma i din kropp.

Eftersom en menskopp inte innehåller alla dessa onödiga kemikalier betyder det också att biverkningarna av en menskopp är nästan obefintliga. Vissa kan tycka att menskoppen är lite svår att använda i början, men koppen kan inte orsaka direkta skador eller revor i ditt underliv.Beställ dina favoriter snabbt, tryggt och enkelt på Med24.se idag! Vi har bra priser, fina kampanjer och hållbar leverans och vi erbjuder alltid möjlighet att uppnå fri frakt!

Pil til toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.