Kliande hårbotten? Läs om behandling och orsak

Skrivet av
Kliande hårbotten? Läs om behandling och orsak

Hårbotten

Hårbotten består precis som huden på resten av kroppen av överhud, läderhud och underhud. I läderhuden finns både hårsäckar och talgkörtlar. I hårsäckarna bildas håret och där sitter strået fast. Talgkörtlarna producerar fett till hårbotten och är en avgörande faktor hur hårbotten mår. Om talgkörtlarna inte producerar tillräckligt med fett, leder det till torr och kliande hårbotten. På samma sätt kan en överproduktion av talg leda till mjäll eller fet hårbotten. Mjäll visar sig som klåda eller obehag.

Det finns flera olika orsaker till kliande hårbotten och det kan vara svårt att veta vad som är orsaken till obalansen. Torr hårbotten är den främsta orsaken, men psoriasis är också en möjlig orsak.

Torr hårbotten

Torr hårbotten uppstår vanligen genom att talgkörtlarna inte producerar tillräckligt med fett. Symtomen är klåda, lösa hudflagor och i svårare, fall sprickor i huden. Kallt klimat, särskilt värmeväxling mellan kyla och värme, kan resultera i torr och kliande hårbotten.

Det är mycket viktigt att du inte förväxlar torr hårbotten med mjäll, även om de två tillstånden liknar varandra. Om du lider av kliande hårbotten och vita flagor, är det inte en mjäll utan bör behandlas som torr hårbotten. Om hårbotten behandlas som om du har mjäll, kommer situationen bara att förvärras.

Mjäll

Mjäll är ett mycket vanligt problem som ger klåda, rodnad och irritation. Upp till var 5:e person upplever någon gång under livet att de drabbats av mjäll. Det är många fler män än kvinnor som lider av mjäll. Detta beror bland annat på att manligt könshormon stimulerar produktionen av talg, vilket ibland är orsaken till mjäll. Obalansen är inte farlig och smittar inte, men kan vara både fysiskt och mentalt påfrestande. Mjäll kan uppstå på grund av obalans i hårbotten, stress, nedsatt immunförsvar, penicillinbehandling, hormonella förändringar eller liknande. Mjäll kan behandlas med mjällschampo, kräm eller tabletter.

Psoriasis

Psoriasis i hårbotten är en välkänd sjukdom som många lider av. Sjukdomen kan orsaka smärta, irritation och klåda i hårbotten. Psoriasis kan ofta förväxlas med mjälleksem eftersom de liknar varandra. Psoriasis är en kronisk sjukdom, men det finns metoder för att hålla tillbaka symtomen.

Stress, socker, alkohol, och rökning är en del av det du behöver undvika för att hålla tillbaka psoriasisutbrott. Dessa kan provocera fram utbrotten och öka risken för irriterad och kliande hårbotten.

Behandling av torr och kliande hårbotten

För att kunna behandla dina besvär ordentligt är det enklast om du känner till orsaken. Det är viktigt att du endast tvättar hår och hårbotten när det är extremt nödvändigt - max 1-2 gånger i veckan. Det är också viktigt att använda ett mycket milt schampo eller inget alls för att upprätthålla ett normalt PH-värde. Ett vanligt schampo som innehåller tvål och kemikalier torkar ut huden ytterligare. Om du tvättar håret oftare än 1-2 gånger i veckan, tvättar du bort ditt naturliga fettlager vilket kommer att leda till en ännu torrare hårbotten.

Kosten har storbetydelse i samband med en frisk och välbalanserad hud och hårbotten. Talgkörtlarna i huden behöver rätt näringsämnen för att producera rätt mängd talg. Om talgkörtlarna inte får de nödvändiga näringsämnena, kommer det att resultera i en irriterad och kliande hårbotten.

Det finns många tvålar och schampon för torr och kliande hårbotten. Många av dessa schampon har en omedelbar effekt som åtgärdar problemenen här och nu men de tar inte bort problemen på lång sikt. Här behövs andra och mer effektiva produkter.

Nedan kan du se några tips för att bli av med och lindra kliande hårbotten:

• Naturligt schampo som innehåller, till exempel, jojoba
• Tvål- och kemifritt schampo 
• Fuktgivande krämer till hårbotten 
• Fuktgivande hårkur som masseras in i hårbotten 
• Kokosolja 
• Drick mycket vatten 
• Ät hälsosamt och varierat 

Om ingen av ovanstående metoder verkar, kontakta läkare för rådgivning.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.