Hur länge kan droger spåras med drogtest?

Hur länge kan droger spåras med drogtest?

Hur lång tid narkotika (droger) kan spåras i urin skiljer åt, utifrån vilken drog och vilken mängd som intagits samt gränsvärdet för drogtestet i fråga.

Gränsvärden - cut-off på drogtester

Alla drogtester har ett cut-off i förhållande till hur mycket av ämnet som måste vara i urinen för att ge testet ett positivt resultat. Gränsvärdet för ett drogtest ges i ng/ml. Om du gör ett drogtest för t.ex. hash / cannabis (THC) så har det vanligtvis ett cut-off på 50 ng/ml. Detta innebär att koncentrationen av cannabis i urinen måste vara över 50 ng/ml för att testet ska ge ett positivt resultat. Om koncentrationen av cannabis är 80 ng/ml, kommer testet att vara positivt medan en koncentration på 40 ng/ml kommer att resultera i ett negativt resultat.

Drogtyp och intagets omfattning

Förutom gränsen för det enskilda drogtestet är detektionstiden beroende av drogen som ska testas och hur mycket som intagits. Cannabis/hash (THC) kan t.ex. vanligtvis spåras i kroppen under en betydligt längre period än de flesta andra droger. Metamfetamin/ecstasy (MET) kan å andra sidan normalt endast spåras under en relativt kort tidsperiod. Ju mer av det givna ämnet en person har konsumerat desto längre kan det påvisas i urinen.

Typ av drog och omfattning av intag

Schema med uppskattade detektionstider
Nedan är en uppskattning av hur länge de olika drogerna kan spåras i en persons urin med ett drogtest. Det baseras på gränsvärdena (cut-off) på våra drogtest. Dessa är i allmänhet desamma som du hittar på andra typer av urindrogtest. Som tidigare nämnts är det en uppskattning då individuella, fysiologiska omständigheter och omfattningen av intaget påverkar detektionstiden.

Narkotika Cut off (ng/ml) Detektionstid
Amfetamin 1000 2-4 dagar
Kokain 300 2-4 dagar
Cannabis 50 5-7 dagar
Methamfetamin/Ectasy 1000 1-2 dagar
Opiater 2000 2 dagar
Benzodiazepin 300 2-30 dagar

* Cannabis/hash (THC) binds till kroppens fettvävnad. Vid regelbunden användning (dagligen) ackumuleras därför THC i kroppen och kan spåras i urinen ca 3 till 4 veckor. Den angivna detektionstiden på 5-7 dagar är därför relaterad till individer som endast använder substansen vid enstaka tillfällen

** Det finns fler än 20 olika bensodiazepiner och de har ännu flera namn. Detektionstiderna varierar därför mycket när det gäller bensodiazepiner. De olika varianterna har sålunda varierande halveringstid. Sömnmedicin går t.ex. mycket snabbt ur kroppen, medan lugnande läkemedel kan spåras i upp till 30 dagar efter intag.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.