Hur behandlar man värmeutslag?

Skrivet av
Stort billede - Pige klør sig på halsen, Med24

Värmeutslag kan komma så snart din kropp börjar producera svett, men som tur är är det också lätt att bli av med dem igen. För både förebyggande och behandling av värmeutslag finns det olika saker du kan göra själv, så att du kan bli av med de små irriterande, röda prickarna på huden. Nedan kan du t.ex. läs mer om vad värmeutslag egentligen är och vilka som vanligtvis får dem.


Vad är värmeutslag?

Värmeutslag är en typ av utslag som uppstår när svettkanalerna blockeras. Du kanske har hört talas om värmeutslag tidigare, kanske bara under ett annat namn t.ex. värmeeksem eller svetteksem. Den vanligaste formen av värmeutslag, har det latinska namnet Miliaria Crystallina.

Värmeutslag uppstår oftast när vädret är varmt och fuktigt eller du har för varma kläder på dig. Det är väligt vanligt att man får värmeutslag och även om de kan vara ganska besvärande när de bara kliar och irriterar är de helt ofarliga.

Men hur ser värmeutslagen ut? De ses oftast som små, ytliga blåsor eller röda prickar på huden, som kan orsaka klåda och sveda. Man skulle kunna förväxla värmeutslag, nässelutslag och skabb, men de är inte desamma. Om du är osäker på vad ditt utslag är, så bör du kontakta din läkare.


Varför får man värmeutslag?

Värmeutslag eller soleksem uppstår när temperaturen i kroppen stiger, t.ex. vid fysiskt hårt arbete. Svettproduktionen i din kropp kommer naturligt att öka eftersom det är kroppens sätt att kyla sig själv. Svetten bildas i svettkörtlarna, under hudens yta, och rör sig sedan uppåt. Om svetten inte kan nå hudytan på grund av blockering i svettkörtlarnas kanal, uppstår irritation i form av värmeutslag.

Värmeutslag eller soleksem kan båda uppstå när det är varmt, men medan värmeutslag uppstår på grund av blockerade svettkörtlar, så uppstår soleksem om du har vistats i solen för länge.


Rundt billede - Baby ligger under tæppe, med24

Vem får det och var på kroppen?

Värmeutslag kan alla få. Det ses hos spädbarn, barn och vuxna, men hos vissa förekommer det oftare än hos andra. Du bör dock inte vara orolig om du får det.

Värmeutslag - baby och barn

Det är vanligtvis spädbarn och barn som får värmeutslag. Deras svettkörtlar är inte fullt utvecklade ännu och därför har de svårare att reglera kroppsvärmen. Av dessa två skäl ses värmeutslag oftare hos spädbarn och barn. Värmeutslag förekommer ofta i lederna, på halsen och på ryggen, men spädbarn kan också få värmeutslag i ansiktet eller andra ställen där huden tenderar att bli för varm. Det är inte så vanligt att man får värmeutslag på fingrarna eller på fötterna. Så om du får utslag på dessa kroppsdelar bör du rådfråga din läkare för att utesluta andra hudsjukdomar.

Värmeutslag - vuxen

Du kan också få värmeutslag som vuxen. Du är dock betydligt bättre på att reglera värmen i din kropp så att de kanske inte uppstår lika ofta som värmeutslag hos barn och spädbarn. 


Rundt billede - mand klør sig på armen, med24

Hur undviker man värmeutslag?

Det finns inget facit för hur man undviker värmeutslag, men du kan hjälpa dig själv, så långt det är möjligt, genom att hålla huden sval och förhindra svettning. Det kan du t.ex. göra genom att:

  • Hålla dig i en sval miljö
  • Ha på lätta kläder som din hud kan "andas" genom
  • Undvik för tätsittande kläder
  • Begränsa din fysiska aktivitet de dagar då det är extra varmt
  • Ta ett kylande bad om du känner dig varm
  • Stanna i skuggan på mycket varma dagar

Behandling av värmeutslag

Värmeutslag är inte farliga och försvinner vanligtvis av sig självt när huden har svalnat igen, så de behöver oftast ingen behandling. De kan dock snabbt komma tillbaka om kroppen blir mycket varm igen. Du bör kontakta din läkare om värmeutslagen inte försvinner av sig självt efter några dagar eller om du mår dåligt.

Den bästa behandlingen för värmeutslag är samma metoder som för att undvika dem. Det handlar helt enkelt om att hålla huden och kroppen sval. För om du inte svettas eller känner dig varm kommer du inte att få värmeutslag.

Om ditt barn har tendens att ofta få värmeutslag finns det några saker du kan göra för att behandla dem:

  • Byt till lätta och andningsbara kläder
  • Blöjan bör bytas så snart den känns våt
  • Lufta gärna barnets rumpa mellan blöjbytena
  • Eventuellt ett svalkande bad

Värmeutslag kommer snabbt, men försvinner som tur är också lika snabbt som de kom!

Pil til toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.