Hemorrojder - vad du själv kan göra

Hemorrojder - egenvård

Hemorrojder är en mycket vanlig åkomma som många tyvärr drabbas av någon gång i livet

Hemorrojder är en form av åderbråck som sitter runt ändtarmens öppning. De visar sig ofta som smärta eller blödning under toalettbesök. Det är stor skillnad på hur hemorrojder känns. Vissa upptäcker dem inte, andra känner obehag och några har verkliga problem. Hemorrojder är inte farliga i självt och behöver endast behandlas om de gör ont eller ger stora problem.

Lyckligtvis krävs oftast inte läkarbehandling för hemorrojder. Om du har problem med hemorrojder är det viktigt att du är medveten om din kost, motion och toalettvanor. Om du upplever obehag, finns det olika produkter för smärtlindring som kan köpas utan recept - t.ex. hemorrojdkräm. Vid återkommande hemorrojder är det viktigt att söka läkarvård för att undersöka orsaken.

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är utvidgningar på blodkärl som vi alla har i slemhinnan och huden i anus - det är en form av åderbråck. Hemorrojder kan vara interna, externa eller interna och externa. Hemorrojder kan visa sig som klåda, sveda och ev. lsom ite vätska eller blod från ändtarmen, vilket gör det svårt att hålla huden ren runt anus. Blödningen är vanligtvis lite blod i avföringen eller på toalettpappret Ibland kan kraftigare blödningar förekomma. Det ser dramatiskt ut, men det handlar om ganska blygsamma mängder.

Varför får du hemorrojder?

Hemorrojder kan uppstå av olika anledningar. Den vanligaste orsaken till hemorrojder är trög mage, när man har en tendens att försöka pressa ut avföringen. Detta medför ett ökat tryck i blodkärlen runt ändtarmen och resulterar i utbuktningar som blir hemorrojder.

En annan vanlig orsak till hemorrojder är ett ökat tryck på bukhålan. Detta sker vanligen i samband med graviditet och fetma. Under graviditeten kan barnet trycka på tarmsystemet och därmed skapa ökat tryck. Hemorrojder efter födseln försvinner i de flesta fall av sig självt. Men många kvinnor upplever fortsatta problem med hemorrojder efter födseln.

Man kan också få hemorrojder som ett resultat av andra sjukdomar men det är mera sällsynt.

Hemorrojder kan också uppträda i många fall utan någon av de nämnda riskfaktorerna.

Symptom

Hemorrojder visar sig ofta som blödning från ändtarmen under avföring. Blödningen har vanligtvis en ljusröd färg eftersom det är färskt blod. Det är ofta en droppande blödning, men kan också visa sig som en kraftigare blödning. Om blodet blandas med avföring eller om blödningen framträder som svart avföring, kan man misstänka att blödningen kommer högre upp från tarmen. Ibland visar sig hemorrojder som något som sticker ut ur ändtarmen och blöder. Sveda och klåda kan vara mycket irriterande i vardagen och dessa två är också ofta symtom på hemorrojder. Vissa hemorrojder kan orsaka smärta. Detta händer ofta om det finns sprickor vid ändtarmen.

Varningssignaler

Om du upplever någon av följande varningssignaler, kontakta läkare för behandling:

  • Blödning - kan vara symtom på sjukdom längre upp i tarmen
  • Tecken på blodbrist (blekhet, trötthet och yrsel)
  • Ändrat avföringsmönster (t.ex. plötslig hård mage som utvecklat hemorrojder)

Bli av med hemorrojder - Så behandlas hemorrojder

Besvär från hemorrojder kommer och går och du kan ofta slippa medicinsk behandling om du reglerar avföringen med rikligt med vätska och fibrer. Detta är ett typiskt förstahandsvalet. Vid förstoppning kan laxermedel hjälpa.

Det finns en mängd olika preparat som suppositorier och krämer mot hemorrojder, men effekten av dem på hemorrojder är tveksam. De kan dock ha en bra lindrande effekt på symtomen (t.ex. sveda och klåda).
I svårare fall kan det behövas läkarvård. Kontakta hälsovården om du har stora besvär. Nedan finns exempel på sådant du kan göra själv.

Försvinner hemorrojder av sig själv?

Det beror helt på orsaken, varför de uppstått. Om dina hemorrojder har kommit på grund av att du är förstoppad eller gravid så finns det goda möjligheter att de försvinner igen när orsaken försvinner. Det är, efter att du har fött barn eller när du har kommit tillbaka till dina regelbundna avföringsvanor. Om du har förstoppningsproblem, tänk på din kost: kom ihåg att dricka vatten och äta fiberrikt. Vid förstoppning kan läkare också rekommendera att du använder laxermedel under en kortare period.

Egenvård

För att undvika hemorrojder är det viktigt att undvika hård mage och du bör därför dricka mycket vatten och ev. använda ett milt avföringsmedel. Smärta, sveda och klåda kan behandlas med suppositorier eller hemorrojdkräm som kan köpas utan recept - t.ex. Hæmorex och Ac3 - som är lämpliga för att förebygga och lindra besvär från hemorrojder.

Källor: Hamlet.dk, Apoteket.dk

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.