Hårborttagning - Guide till bästa metoden

Rakning, vaxning, epilering och hårborttagningskräm, det finns många alternativ. Samma tanke men resultat och varaktighet skiljer sig åt.

Guide till hårborttagning

Rakning

Rakning är ofta det första och enklaste valet. Det är superenkelt och snabbt att använda en rakhyvel i duschen, tyvärr varar resultatet inte särskilt länge. Många får också irriterad hud som resulterar i rodnad, kvisslor och liknande. Vid rakning skärs hårstrået av rakt vid hudytan. När håret börjar växa ut igen kan det verka kraftigare och mera styvt. Det beror inte på att håret har blivit grövre, som många tror, det är snittytan som gör att det verkar så. En annan myt är att håret växer snabbare när det rakas. Det är inte heller korrekt.

Det är viktigt att prioritera hygien högt om du väljer att använda rakhyvel. Som regel bör du aldrig låta rakhyveln ligga kvar i duschen när den inte används. Rakhyveln ska förvaras på torr plats där bakterierna inte förökar sig lika lätt som i fuktig miljö. Dessutom är det en bra idé att desinficera hyveln efter användning. Det gör du enkelt genom att torka bladet med en desinfektionsservett.

Rakhuvudet bör bytas ut ofta - speciellt om det börjar bli slött. Om inte rakhuvudet är tillräckligt vasst, kan du slita av håret och det kan leda till inåtvuxna hårstrån som både kan vara smärtsamt och irriterande.

Om olyckan ändå är framme och huden rodnar eller får kvisslor är Propolis-krämen från Danasan ett måste. Krämen lindrar snabbt den irriterade huden. Krämen rekommenderas varmt även när man lider av skäggväxt.

Vax för hårborttagning

En vaxbehandling ger ett mer långvarigt resultat än rakning. Om du väljer att vaxa är det viktigt att stråna är minst 2-3 mm långa. Det är för att alla strån ska komma med och inte gå av när du vaxar. Vanligen varar resultatet i 5-6 veckor innan håret är helt utvuxet igen.

För varje gång du vaxar, gör behandlingen mindre ont. Håret blir gradvis finare och syns mindre. När du drar ut håret helt ur hårsäcken kan du på lång sikt riskera att håret inte växer ut igen. Hårsäcken blir defekt och producerar inte hår längre.

Vid vaxning bör du skrubba området som ska vaxas, antingen samma dag eller dagen innan. När du skrubbar, lyfts håret så att vaxet kommer åt lättare och stråna bryts inte. När du vaxar blir din hud ofta röd och lätt irriterad. Här är det en bra idé att använda en bra lotion, kräm eller olja efteråt utan för mycket parfym.

Sockervax

Sockervax består av socker och vatten och används för att avlägsna strån ner till 3 mm. Sockervax är mildare för huden och mindre smärtsamt än vanligt vax och ger samtidigt ett gott, långvarigt resultat. Eftersom socker är vattenlösligt, är det också lätt att tvätta bort utan för mycket kladd. Därför kan sugaring enkelt göras hemma.

Epilering

I själva verket påminner epilering om vaxbehandling. Här använder du en elektrisk apparat som epilerar. Epilering innebär att håret dras upp ur hårsäcken med hjälp av ett roterande huvud som består av många pincetter. När du epilerar behöver ditt hår inte ha en viss längd som när du vaxar. Epilering gör faktiskt mindre ont om håret inte är för långt.

Utöver de nämnda skillnaderna är resultatet av epilering och vaxning detsamma.

Hårborttagningskräm

Hårborttagningskräm är ett effektivt och smärtfritt sätt att avlägsna oönskad hårväxt. Krämen appliceras på det önskade området, vänta några minuter och ta sedan bort krämen. Håret avlägsnas strax under hudens ytskikt, så resultatet varar lite längre än vid vanlig rakning, men inte lika länge som när du gör en vaxbehandling.

Hårborttagningskräm bör helst användas på ben, under armar eller på liknande ställen men helst inte i intimområdet. Krämen kan vara irriterande för huden, så du ska alltid testa krämen på ett litet område innan du applicerar den.

Tips för hårborttagning:

Som regel bör du undvika områden med skråmor och sår. Du bör inte vara solbränd eller på annat sätt ha skadat huden oavsett hårborttagningsmetod. Att sola direkt efter hårborttagning är ingen bra idé, eftersom huden är extra känslig och därmed lättare blir bränd.

För bästa resultat, skrubba huden före hårborttagning och avsluta med en bra fuktkräm, lotion eller olja.

Var försiktig så att du inte rakar dina ben för ofta. Huden är lika tunn som en ansiktsservett, så en rakhyvel kan ge många skador på huden och bör användas med försiktighet.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.