Förebygg förkylning

Förebygg förkylning

Vad är förkylning?

Förkylning är en smittsam virussjukdom som primärt drabbar de övre luftvägarna, närmare bestämt bihålor, näsa och svalg. Symtomen visar sig oftast genom att näsan rinner och det gör ont i halsen. Symtomen går oftast över på en vecka.

Människor i alla åldrar drabbas av förkylning men oftast drabbas barn. Man smittas av ett virus som kan orsaka förkylning och det finns fler än 100 olika typer. Man smittas alltid av en annan person, antingen genom att någon nyser, hostar eller genom fysisk kontakt, händer som inte är rena t.ex. Förkylningsvirus kan leva på huden i flera timmar. Det är därför viktigt att alltid tvätta händerna efter man nyst, snutit sig eller hostat. Det tar normalt 2-5 dagar efter det att man smittats tills de första symtomen visar sig.
De första symtomen är ofta ont i halsen eller svårigheter att svälja, man nyser ofta och näsan rinner. Sekretet från näsan blir gradvis mer och mer gult och tjockflytande. Nässlemhinnan svullnar och det blir svårare att andas genom näsan. Man känner sig matt, ofta med huvudvärk, feber, hosta och tryck i öronen. Mindre barn får oftare feber än vuxna.

Så lindrar du en förkylning

Förkyld kvinna

Det finns mycket man göra själv för att lindra förkylningssymtomen. Normalt försvinner de efter 1-2 veckor om det inte är något mer man drabbats av. De vanligaste symtomen är täppt näsa, hosta, ont i halsen och i huvudet. 

Barn

Många föräldrar är väl förtrogna med feber, hosta och snor. När de små blir sjuka är det första symtomet, oftast feber. Höjd kroppstemperatur kan vara svår att upptäcka om man inte har en termometer. Idag finns det fler slags termometrar där den mest precisa är den som mäter temperaturen rektalt – i ändtarmen. Om man misstänker att små barn har feber är en rektal- eller en örontermometer det bästa valet. Om det är större barn så är en annan möjlighet, en oral- eller örontermometer ett bra alternativ. 

Är barnet snuvigt med täppt näsa kan man med fördel använda nässpray som drar samman slemhinnan i näsan så att barnet kan andas lättare. Är barnet under två år kan man använda saltvattenspray som löser upp snor och slem som blir mer lättflytande vilket gör det lättare att suga ur näsan med en nässug.

Det kan vara svårt att behandla ont i halsen hos barn då utbudet av halstabletter är mycket begränsat. Det finns dock en sugtablett, Væk I Morgen, som innehåller råmjölk (colostrum). Colostrum innehåller bl.a. en stor mängd antikroppar mot bakterier och virus.

Har barnet hög feber eller ont, kan man använda Panodil stolpiller eller flytande Panodil. Panodil är smärtstillande samt febernedsättande.

Vuxna

För att lindra svullen nässlemhinna rekommenderas att använda saltvattennässpray. Det är praktiskt att alltid ha ett paket Kleenex näsdukar med i väskan. Dels för att snyta sig men också för att minska smitta vid nysningar och hosta. För att lindra smärta i hals och finns halstabletter som kan hjälpa til att lindra. 

När den värsta smärtan i hals och svalg är över kan man lätt drabbas av hosta och slem. För att lindra dessa symtom kan Mucolysin användas. Mucolysin är en brustablett som verkar slemlösande. Den används genom att lösa upp 1 brustablett i ½ glas vatten 1 gång dagligen. Brustabletten bör tas morgon eller förmiddag så man har hela dagen på sig att hosta upp det sega slemmet.
Många upplever också en tung och smärtande känsla i huvudet. Som vuxen behandlar man smärtorna med Panodil, 2 tabletter högst 4 gånger dagligen.

Förebygga

Vuxna eller barn som ofta blir förkylda kan ha stor glädje av att använda Bio-Strath. Bio-Strath är ett kosttillskott som ger bättre motståndskraft så det blir lättare att bekämpa eller hålla förkylningen på avstånd. Bio-Strath finns både som droppar, elixir och tabletter. Drabbas man trots detta av förkylningssymtom kan man ta Echinaforce. 

Echinaforce till vuxna: 30 droppar i ett glas vatten 3-5 gånger dagligen.

Ett av de bästa råden för att förebygga förkylning är att vara noga med handhygienen. På händerna finns riktigt många bakterier och de överförs från redan smittade personer. Tvätta alltid händerna innan du äter och ha alltid desinficerande gel i väskan så är du säker på att alla bakterier försvinner.
Undgå att vistas i drag och håll dig gärna varm med en värmefilt, värmeflaska eller värmekudde. Te lindrar också en öm hals och ger en skön värmande känsla i kroppen.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.