Chlorella - Det gröna guldet

Skrivet av
Chlorella - Det gröna guldet

Under senare år har kosttillskottet Chlorella blivit extremt populärt världen över, men vad är Chlorella egentligen? Och vad gör det för vår hälsa och vårt välbefinnande?

Vad är Chlorella?

Du kanske har hört uttrycket "det gröna guldet", men inte vetat vad det innefbär Faktum är att detta är en art av en encellig, grön alg som heter "Chlorella" vilken är en sötvattenalg. Chlorellas berömmele startade i Asien tack vare en hög och goda sammansättning av näringsämnen som placerar Chlorella i kategorin ”ett gyllene superfood” eller kosttillskott.

Den gröna färgen som ger Chlorella sin särprägel kommer från det höga innehållet av klorofyll i algen. Klorofyll är ett ämne som bildas av solljus och är det som ger växterna dess gröna färg. Dessutom bidrar det till att omvandla solljus till kemisk energi i fotosyntesen, vilket skapar förutsättningen för god tillväxt av den enskilda växten.

Även om algen har varit extremt populär i forskningen, kan man ännu inte avgöra omfattningen av dess potentiella fördelar, men mest av allt är den känd för sitt höga innehåll av proteiner, mineraler, vitaminer m.m. Utifrån aktuell forskning kan vi dra slutsatsen att Chlorella har en positiv effekt på vår hälsa vad beträffar förstärkning av immunsystemet.

Ett världsberömt kosttillskott

I Asien har intaget av Chlorella länge varit omåttligt populärt och det är för närvarande det mest använda kosttillskottet i Japan. Under senare år har ryktet om det fantastiska kosttillskottet eller superfooden blivit vida känt i världen, men ändå upplever många att det underskattas, trots alla goda vitsord

Du kanske har sett bilder på olika sociala medier med yoghurtliknande frukostprodukter i ett hav av fräscha färger? Det är vanligt att Chlorella används som "ämne" för att färga kosttillskott vilket bidrar till att skapa en spännande och samtidigt hälsosam känsla när man använder det.

Fler och fler i fitness- och hälsovärlden har börjat blanda in Chlorella som ett permanent inslag i sin kost, viktminskning och diet. Både ungdomar och äldre har också infört Chlorella i sin dagliga kost, det gröna guldet, för att få del av dess många, goda egenskaper.

Vad är Chlorella bra för?

Som med de flesta andra kosttillskott och produkter som ännu inte har dokumenteras utifrån sina fördelaktiga egenskaper till 100%, kan guld och gröna skogar inte utlovas. De erfarenheter från innehållet i Chlorella man har för närvarande, gör att man kan dra slutsatsen att många viktiga näringsämnen etc. finns i algen, vilka kan hjälpa kroppens olika funktioner att fungera optimalt.

Enligt forskningen är det troligt att den gröna algen bidrar till:

 • Att binda tungmetaller i kroppen. Dess avgiftande egenskaper innebär att toxiner som kvicksilver skiljs ut.
 • En väl fungerande matsmältning.
 • Naturlig utrensning, den kan användas som en effektiv utrensningskur, där den först medverkar till avgiftning, av de avfallssubstanser som belastar kroppen, och därefter en efterföljande uppbyggnad.
 • Att bekämpa dålig andedräkt eller kroppslukt - den rekommenderade mängden Chlorella blandas i ett glas vatten och drickes långsamt. Man kan också "gurgla" för ett effektivt resultat.

Vegetarisk och veganvänlig

Eftersom Chlorella är 100% naturlig och härstammar från en grönalg är kosttillskottet lämpligt för både vegetarianer och veganer. Det är således en utmärkt källa till protein som är nyttigt för både dem som konsumerar kött- och mjölkprodukter och för dem som inte gör det. Protein är en av kroppens byggstenar, men kroppen kan inte bilda ämnet själv, och det måste därför tas genom kosten eller som tillskott. Innehållet av B12 i det gröna guldet är också intressant för vegetarianer och veganer, eftersom det kan vara svårt att få tillräckligt med B12 genom enbart en vegetarisk kost.

Chlorellas biverkningar

Även om algen inte är farlig kan det uppträda några övergående symtom i början i form av magpåverkan, ökad luftbildning och lösa avföringar. Om du intar en stor, daglig dos av Chlorella, kan det också medföra grön urin eller avföring, men det beror på klorofyllinnehållet i algen och är inte farligt.

Dosering och olika former av Chlorella

Chlorella ses sällan i sin naturliga form - som den encelliga algen. Nästan alltid har Chlorella torkats och omvandlats till pulver eller tabletter. Detta har dock ingen betydelse för dess fantastiska egenskaper, som fortfarande bevarats, men intaget underlättas.

 • Chlorellapulver: Pulvret kan användas på flera sätt. 1-2 msk dagligen rekommenderas, som tillskott i ett smoothie-recept, juice eller matrecept, eftersom smaken av Chlorella kan kännas stark, och de flesta föredrar därför att ta det tillsammans med annan dryck eller mat.
 • Chlorellatabletter: Mängden tabletter per dag skiljer sig från produkt till produkt, eftersom innehållet av koncentrerad Chlorella kan variera. Tabletterna tas ev. i samband med måltid - det är helt upp till var och en att bestämma.

Innehållet i Chlorella

Som påpekats innehåller algerna många goda näringsämnen, som vitaminer och mineraler. Din kropp behöver dem varje dag, för de hjälper kroppens olika funktioner att fungera optimalt.

Nedan följer ett antal exempel på dessa:

 • Protein
 • Vitamin A
 • Vitamin B2
 • Vitamin B3
 • Vitamin C
 • Järn
 • Magnesium
 • Zink
 • Kalium
 • Kalcium
 • Selen

Chlorellas näringsinnehåll per 100 g:

Energi 1450 kJ / 343 kcal
Fett 2,3 g 
Protein 60,7 g 
Kolhydrat 13,8 g, varav socker 0,4 g 
Kostfiber 12,4 g 
Salt 0,2 g

Spirulina eller Chlorella

Vi hör ofta talas om Spirulina i samband med Chlorella, och det är inte utan anledning, för de två kosttillskotten är mycket lika varandra, men är det ena bättre än det andra?

Innan vi sammanfattar ska vi snabbt titta på deras likheter och olikheter.

Likheter:

Spirulina är precis som den Chlorella, encellig, men där Chlorella är en alg är Spirulina en organism inom en grupp av bakterier. Spirulina är också en viktig faktor för det marina livet, eftersom det ger alla nödvändiga näringsämnen för att upprätthålla vattnets miljö och livet där.

Båda är också rika på protein och klorofyll. De är vegetariska och veganvänliga och kan köpas som både tabletter och i pulverform. Vad protein beträffar innehåller Spirulina 57g protein

per 100 g, medan Chlorella innehåller 60,7 g per 100 g.

Olikheter:

Cellernas struktur är annorlunda och klorofyllinnehållet är annorlunda, vilket visar sig genom att Spirulina är blågrön, medan Chlorella har en ren, grön nyans. Spirulina har också funnits längre än Chlorella och kan växa sig upp till 10 gånger större.

De skördas också olika beroende på sina olika tillväxtbetingelser. Matsmältningsmässigt är Spirulina lättare att smälta. Chlorella ska genomgå ett långt behandlingsförfarande innan algen är acceptabel för matsmältningssystemet att smälta.

Slutsats:

Slutsatsen, trots skillnaderna mellan de två fantastiska kosttillskotten, är att de inte kan placera sig som vinnare eller förlorare, när de ställs mot varandra. Även om Spirulina är lättare att smälta, är Chlorella fortfarande lika bra när det köps i pulver- eller tablettform eftersom det har behandlats och nedbrutits (vilket, som nämnts, inte påverkar näringsinnehållet).

Båda har ett speciellt och bra innehåll av viktiga näringsämnen som kan bidra till vårt välbefinnande och hälsa, så varför välja mellan dem när vi kan dra nytta av dem båda? Låt dem komplettera varandra så att du säkerställer ett komplett tillskott med massor av protein, vitaminer, klorofyll och mycket mera!

Drick en Chlorella-smoothie den ena dagen och tillsätt Spirulina i ditt vattenglas till frukost den andra - du kan aldrig få för mycket av glädje och det goda i livet!

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.