9 viktiga tecken på graviditet
Graviditet
Det finns många tecken på graviditet. Tidiga tecken på graviditet kan vara svåra att känna igen om du inte känner till dem. Det är möjligt att ha alla tecken graviditet, men ändå inte vara gravid. Omvänt kan du också ha väldigt få tecken och ändå vara gravid. Du kan aldrig vara säker med enbart tecken, så det rekommenderas att göra ett graviditetstest eller gå till läkare.
Om du gör ett graviditetstest är det viktigt att du testar dig tidigast den dag du skulle ha haft mens. Om du testar tidigare är inte svaret tillförlitligt. HCG-nivån, som är graviditetshormonet, visar om du är gravid eller inte. Det är först, efter den första dagen av din väntade menstruation, som du kan vara säker på att hormonet uppträder, antingen positivt eller negativt på ett graviditetstest. Det är också viktigt att göra testet på morgonen eftersom urinen då är mest koncentrerad och du kan upptäcka en graviditet tidigare än annars.
Tidiga tecken på graviditet
Som sagt är det svårt att döma av tecknen om du är gravid eller inte. Här kan du se vilka tecken du kan förvänta dig i början av graviditeten.
Utebliven menstruation
Detta är ett av de tydligaste och mest uppenbara tecknen på att du är gravid. När du är gravid, har du inte ägglossning och utan ägglossning får du inte menstruation. Ägg som vanligtvis sköljs ut under menstruationen är nu befruktade och utvecklas till foster.
Trötthet
När du blir gravid, använder din kropp ovanligt mycket energi för att skapa det lilla fostret. Därför kan du vara väldigt trött och behöva fler pauser under dagen. Ge dig själv tillåtelse att vila - du behöver det.
Huvudvärk
När du är gravid ökar hormonnivåerna, vilket kan ge huvudvärk.
Humörsvängningar
Om du plötsligt blir sentimental, börja gråta eller behöver en extra kram, då är det för att dina hormoner rasar. I början av graviditeten är kroppen fylld med hormoner och det kan påverka ditt humör.
Ömma och svullna bröst
Dina bröst kan börja växa och bli ömma snabbt efter att du blivit gravid. Anledningen är den ökade hormonnivån i kroppen.
Småblödningar
Du kan uppleva en liten blödning den dag du skulle haft mens. Det kan bero på att ägget precis har fastnat.
Illamående
Graviditetsillamående beror på ökade hormonnivåer. De flesta lider av illamående under de tre första månaderna av graviditeten medan andra kan må illa under hela graviditeten.
Smärta i nedre delen av ryggen och underlivet
Det kan förekomma smärta i underlivet under den första delen av graviditeten. Det kan vara ligamentsmärta. Det betyder att dina muskler förändras och gör plats för den växande magen. Smärtan kan påminna om menstruationssmärta.
Uppblåst mage
Matsmältningssystemet påverkas av hormonerna du har i kroppen under graviditeten. Därför kan du känna dig uppblåst.
Tecken på graviditet och tidig förlossning
Ovannämnda tidiga tecken på graviditet kommer att ersättas av mer synliga och märkbara tecken på att du närmar dig födseln. Vid denna tidpunkt blir det jobbigare och du kanske saknar din vanliga kropp och vill komma tillbaka till den.
Tecken du upplever under den sista halvan av graviditeten.
Mörk rand från naveln och ner
Det är inte helt dokumenterat varför denna rand visas under graviditeten. Många kallar den för livlslinjen. Den visar sig vanligtvis efter den femte graviditetsmånaden och blir intensivare ju längre du kommer i graviditeten. Det kan ta flera månader innan den är helt borta efter födseln.
Täppt näsa
Under graviditeten kan näsans slemhinnor svälla och bli torra. Du kan känna dig förkyld och att näsan är täppt. Du kan ev. använda saltvattenspray för att lindra.
Blödande tandkött
Under graviditeten producerar vi mer blod och vårt blodtryck är också något förhöjt. Därför kan du ibland se att små blodkärl brister i tandköttet. Det är inget att oroa sig för.
Åderbråck och blodpropp
Som nämnts ovan får vi en ökad mängd blod i vår kropp under graviditeten. Den ökade blodmängden kan ge bristningar och åderbråck, speciellt på benen.
Svullna fötter
Graviditetshormonet relaxin lösgör ledbanden i bäckenet när du är gravid för att bli redo för födseln. Ligamenten i fötterna kan också lösgöras. Detta kan leda till att fötterna blir längre eller bredare. Det är inte onormalt att gå upp 1 skostorlek efter graviditet.
Ingen graviditet är den andra lik och det är väldigt individuellt vilka tecken och symtom du upplever. Ovanstående symtom och tecken är ofarliga och upplevs av de flesta gravida kvinnor.