Druvsocker Florsocker Honung Kokossocker Manuka Honung Rörsocker Sirap Stevia Socker Sötningsmedel - diverse

Socker, Honung, Sötningsmedel

Vill du unna dig och njuta av något sött? Det finns många läckra sätt att söta desserter och maträtter, och här kan du utforska allt från kalorisnåla sötningsmedel från Easis till Manuka-honung med hög koncentration av GMO.

Vad är socker? | Populära sockerprodukter | Sötningsmedel 

127 Produkt(er)

Vad är socker?

Socker är enkla kolhydrater som kan förekomma naturligt i mejeriprodukter som laktos och i frukt som fruktos. Enkla kolhydrater omfattar monosackarider och disackarider, som är de två typer av kolhydrater som absorberas snabbast i kroppen. Det finns många olika typer av sockerarter och de har ofta flera namn. Till exempel heter det vanliga sockret från sockerrör och sockerbetor både sackaros och sukros. Det är dessa växter som används för att framställa socker.

Även om socker förekommer naturligt i en mängd olika växter kan du också få i dig tillsatt socker. Det finns i kakor och godis, och du kan använda det i matlagning och bakning för att skapa en sötare smak.

Tomma kalorier eller näring?

Tillsatt socker ger inget näringsvärde och kallas därför ofta för tomma kalorier. Tillsatt socker innehåller inga eller försumbara mängder vitaminer och mineraler. Å andra sidan reagerar din kropp på socker eftersom det leder till en ökning av blodsockernivån och en kortvarig känsla av njutning. Det är därför en bra idé att tänka på tillsatt socker som en njutning som du äter för att det smakar gott.


Våra mest populära sockerprodukter

På Med24.se hittar du ett brett utbud av olika produkter med socker eller sötningsmedel. Det kan vara lite av en djungel, så här är en översikt över några av våra mest populära produkter.

Druvsocker

Druvsocker har många namn, och du kanske känner igen det under namn som glukos, druvsocker eller dextros. Dextros förknippar du kanske med snabb energi vid träning. Det är inte utan anledning. Glukos är en av de minsta sockermolekylerna som finns, och därför är det den molekyl som ger energi till alla celler i din kropp. Det absorberas snabbt i blodomloppet och du kan känna av effekterna inom några minuter, vilket också är anledningen till att det används av idrottare. 

Rörsocker

Medan raffinerade produkter som florsocker utvinns ur sockerbetor, kommer rörsocker från sockerrör. Rörsocker är grövre i konsistensen än vanligt socker och har en något mörkare färg på grund av sirapsrester och karamellisering. Rörsocker har en något mer nyanserad och nötaktig smak än vitt socker.

Sirap

Som en biprodukt vid framställning av raffinerat vitt socker och rörsocker bildas sirap. Det är en flytande sockerlösning som innehåller glukos, fruktos och andra sockerarter. Men sirap kan också komma från andra växter och frukter. Bland de mest populära är agavesirap och lönnsirap. Sirap är perfekt att toppa pannkakor, skyr och liknande med. Du kan också prova vårt recept på ett utsökt bananbröd med kokossirap och utan tillsatt socker.

Kokossocker

Kokossocker, även känt som palmsocker, kommer från blommorna på kokospalmen. Denna typ av socker är populärt bland personer med diabetes eftersom det har ett lågt glykemiskt index. Det innebär att det påverkar blodsockernivån mindre än vanligt vitt socker. 

Honung

Honung smakar fantastiskt och används ofta vid halsont eller i den klassiska pepparkakan. Honung tillverkas av honungsbin av nektar från olika blommor. En av de mest populära honungstyperna är Nya Zeelands Manuka-honung


Sötningsmedel

Vill du ha en söt smak men samtidigt dra ner på kalorierna? Då kan sötningsmedel vara något för dig! Sötningsmedel efterliknar smaken av socker, men har ett mycket lägre kaloriinnehåll än honung, sirap, rörsocker etc.

Sukrin är ett av de mest populära varumärkena för sötningsmedel, men Stevia har också blivit alltmer populärt och där kan du hitta helt kalorifria alternativ till socker. Ett av de varumärken som har det bredaste utbudet av sötningsmedel är Easis.

Du kan använda sötningsmedel som du skulle använda socker, förutom att du ofta använder en mindre mängd.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.