Manuka Honung

19 Produkt(er)

Vad är Manukahonung?

Manukahonung är en mycket speciell typ av honung. Manuka härstammar från Nya Zeeland, där bin samlar in pollen från Manukabusken.

På Med24.se hittar du bland annat Manukahonung med följande koncentrationer:

• MGO 600+
• MGO 550+
• MGO 400+
• MGO 300+
• MGO 100+

Manukahonung är ett 100% naturligt livsmedel och är därför lämpligt för användning i köket och på huden.

Så här används Manukahonung

Manuka kan användas både internt och externt. Du kan äta honungen direkt från burken, använda den i te, på bröd och i matlagning.

Manukahonung tål uppvärmning

I motsats till andra typer av honung tål Manuka faktiskt uppvärmning och är därför bättre lämpad för matlagning och till exempel i te. Vanlig honung förlorar många av sina antibakteriella egenskaper när de utsätts för värme. Detta beror på att enzymerna dödas vid temperaturer över 40 grader. Det gäller emellertid inte Manukahonung som tål uppvärmning. Därför kan du njuta av din Manuka i en kopp härligt, varmt te och fortfarande dra nytta av alla goda egenskaper.

Är honung hälsosamt?

Honung består av ca 80% socker och är därför inte heller hälsosamt att äta i stora mängder - precis som vanligt vitt socker. Emellertid innehåller honung färre kalorier än vanligt socker - 334 kcal och socker innehåller 406 kcal per 100 g. Om du använder honung istället för socker i din matlagning kan du argumentera för att honung är hälsosammare än socker eftersom den ger en bra sötma men med färre kalorier om du använder den i förhållande 1: 1.

Honung innehåller ett antal fördelaktiga vitaminer och mineraler som är bra för oss.

Det rekommenderas att du enbart använder honung i måttliga mängder.

Hållbarhet - kan honung bli för gammal?

I teorin kan honung i stort sett hålla evigthet. Det kräver dock förvaring i förseglade förpackningar där luft och fukt inte kan komma in. Honungens förmåga att hålla länge beror på tre saker - dess höga sockerhalt (ca 80%), dess låga fuktinnehåll och några speciella enzymer som tillsätts av bina. Dessa enzymer klyver en del av fruktosockret i honungen och omvandlar det till bärnstenssyra och väteperoxid vilka har förmågan att döda bakterier och svamp.

Det kräver dock att honungen förvaras i en luft- och fuktsäker behållare. Om detta inte är fallet ger du honungen möjlighet att suga upp fukt från luften och det ger bakterier och svamp möjlighet att växa.

Vi rekommenderar alltid att du följer anvisningarna på produkten för hållbarhet och förvaring.

Biverkningar och förhållningsregler

Manukahonung är en 100% naturlig produkt och anses därför säker att äta för nästan alla.

Använd inte till spädbarn under 1 år

Livsmedelsverket varnar för att ge spädbarn under 1 år honung i någon form. Detta gäller även för Manukahonung. Den kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan utvecklas till bakterier i tarmen och där producera ett farligt gift, botulin.

Barn från 2 år kan äta honung.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.