Manuka Honung

Vad är Manukahonung?

Manukahonung är en mycket speciell typ av honung. Manuka härstammar från Nya Zeeland, där bin samlar in pollen från Manukabusken. Manukahonung skiljer sig från andra typer av honung tack vare sina speciella, läkande egenskaper. Manukahonung är känd för att vara särskilt bra för att bekämpa bakterier och ha en läkande effekt på sår och skråmor.

Det är det höga innehållet av MGO (Metheyl Glyoxal), vilket skiljer honungen från andra liknande produkter och det är också detta ämne som ger honungen dess läkande egenskaper. MGO finns i alla typer av honung, men endast i små koncentrationer som inte är tillräckliga för att ge läkande effekt. Ju större koncentration av MGO, desto mer antibakteriella egenskaper. Och här återfinns Manuka i en klass för sig. Det handlar om att ha en MGO-nivå på över 100 och helst 400+ för en mycket, god antibakteriell effekt.

På Med24.se hittar du bland annat Manukahonung med följande koncentrationer:

MGO 600+
MGO 550+
MGO 400+
MGO 300+
MGO 100+

Manukahonung används på Bisbebjerg (Danmark) sjukhus för att behandling av vissa sårtyper. Men här är det honung med medicinskt godkännande och inte den du kan köpa i butik. Detta visar emellertid att manuka är en mycket speciell produkt med mycket, speciella, läkande egenskaper.

Manukahonung är ett 100% naturligt livsmedel och är därför lämpligt för användning i köket och på huden. Du kan använda manuka för småsår, förkylning, förkylningssår, infektioner och för att ta hand om din hud!

Så här används Manukahonung

Manuka kan användas både internt och externt. Du kan äta honungen direkt från burken, använda den i te, på bröd och i matlagning.

Förutom detta kan du använda manuka för sårbehandling direkt på ett infekterat sår. Smörj honung på såret och täck med förband i minst 20 minuter eller så länge kroppen tolererar det. Skölj sedan såret med varmt vatten och upprepa behandlingen vid behov. Det är manukans antibakteriella egenskaper som bekämpar bakterier och inflammation och gör den utmärkt att ha hemma om du eller dina nära och kära får ont eller småsår.

VIKTIGT! Notera att detta gäller enbart för småsår och skråmor. Vid allvarliga sår, kontakta alltid läkare.

Manukahonung tål uppvärmning

I motsats till andra typer av honung tål Manuka faktiskt uppvärmning och är därför bättre lämpad för matlagning och till exempel i te. Vanlig honung förlorar många av sina antibakteriella egenskaper när de utsätts för värme. Detta beror på att enzymerna dödas vid temperaturer över 40 grader. Det gäller emellertid inte Manukahonung som tål uppvärmning. Därför kan du njuta av din Manuka i en kopp härligt, varmt te och fortfarande dra nytta av alla goda antibakteriella egenskaper.

Är honung hälsosamt?

Honung består av ca 80% socker och är därför inte heller hälsosamt att äta i stora mängder - precis som vanligt vitt socker. Emellertid innehåller honung färre kalorier än vanligt socker - 334 kcal och socker innehåller 406 kcal per 100 g. Om du använder honung istället för socker i din matlagning kan du argumentera för att honung är hälsosammare än socker eftersom den ger en bra sötma men med färre kalorier om du använder den i förhållande 1: 1. Honung innehåller ett

antal fördelaktiga vitaminer och mineraler som är bra för oss. Men det är särskilt dess läkande egenskaper som talar för honung.

Det rekommenderas att du enbart använder honung i måttliga mängder. När allt kommer omkring är honung flytande socker och en hög konsumtion kan leda till olika sjukdomar.

Hållbarhet - kan honung bli för gammal?

I teorin kan honung i stort sett hålla evigthet. Det kräver dock förvaring i förseglade förpackningar där luft och fukt inte kan komma in. Honungens förmåga att hålla länge beror på tre saker - dess höga sockerhalt (ca 80%), dess låga fuktinnehåll och några speciella enzymer som tillsätts av bina. Dessa enzymer klyver en del av fruktosockret i honungen och omvandlar det till bärnstenssyra och väteperoxid vilka har förmågan att döda bakterier och svamp.

Det kräver dock att honungen förvaras i en luft- och fuktsäker behållare. Om detta inte är fallet ger du honungen möjlighet att suga upp fukt från luften och det ger bakterier och svamp möjlighet att växa.

Vi rekommenderar alltid att du följer anvisningarna på produkten för hållbarhet och förvaring.

Biverkningar och förhållningsregler

Manukahonung är en 100% naturlig produkt och anses därför säker att äta för nästan alla.

Använd inte till spädbarn under 1 år

Livsmedelsverket varnar för att ge spädbarn under 1 år honung i någon form. Detta gäller även för Manukahonung. Den kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan utvecklas till bakterier i tarmen och där producera ett farligt gift, botulin.

Barn från 2 år kan äta honung.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.