Här får du recept på bröd bakat med bl.a. kikärtsmjöl, manitobamjöl och hampamjöl

Kikärtsbröd
| Manitoba/hampa grytbröd | Manitoba frallor | Brödfläta | Knäckebröd med majsmjöl frön, hampaprotein och chia frö


Kikärtsbröd
Ingredienser:
60 g / dl 2 glutenfria havregryn
25 g av glutenfri jäst
½ tsk salt
125 g av bovetemjöl
300 - 325 g kikärtsmjöl
5 dl vatten
Gör så här:
1. Häll 2 dl kokande vatten över havregrynen och låt svalna.
2. Rör ut jästen i 3 dl ljummet vatten. Tillätt havregryn, salt och bovetemjöl.
3. Blanda i kikärtsmjöl lite i taget, tills degen får lämplig konsistens och knåda väl.
4. Lägg över en bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
5. Forma degen till en rund limpa och lägg den på en plåt. Jäs ytterligare ca 20 min.
6. Pensla med vatten och skåra brödet
7. Baka av brödet på nedersta falsen, 200º i ca 35 min. Låt brödet svalna på galler.
Tips!
I stället för ett stort bröd kan degen delas till 10 bullar.
Gräddningstid: ca 15-20 min. i mitten av ugnen.
Bon appetit!


Manitoba / hampagrytbröd
Ingredienser:
2-3 bröd. Degen kan knådas både för hand och i maskin
700 g stenmalet finsiktat Manitoba vetemjöl
300 g Hampamjöl
2 msk ekologisk jäst (20 g vanlig jäst om det ska gå snabbt)
20 g salt
750-780 g vatten
Gör så här:
Smula jästen i mjölet och tillsätt vatten och salt. Blanda degen och knåda tills den är mjuk och smidig. Forma degen till en kula och och låt den jäsa i degbunken, gärna svalt över natten, under en bakduk. Degen ska jäsa till dubbel storlek.
Förvärm en gjutjärns gryta med lock i 260 grader. Grytan ska vara helt varm innan du bakar i den.
Stjälp upp degen på ett mjölat bord. Knåda den lätt och dela i 2 lika stora bitar som formas till kulor. Låt degen jäsa i mjölad brödkorg. Om degen är lös kan du med fördel lägga en mjölad bakduk i jäskorgen. Låt degen jäsa till dubbel storlek, men håll ett öga på degen, speciellt om köket är varmt. Om degen jäser för mycket är risken att brödet inte reser sig tillräckligt i ugnen. Lyft ur den varma grytan ur ugnen (akta så du inte bränner dig), och placera försiktigt den jästa degen i grytan, snitta ev. degen med en skarp kniv och lägg på locket.
När du satt grytan i ugnen sänker du värmen till 230 grader. Baka brödet i 20 min under lock och sedan 18-20 min utan lock. Låt locket ligga kvar i ugnen när brödet bakas färdigt. För att se om brödet är färigbakat, knacka försiktigt för att höra om det låter ihåligt.
Rengör grytan för mjöl och lägg locket på, höj temperaturen till 260 grader och låt grytan bli helt varm innan du bakar ditt andra bröd på samma sätt som det första. Låt bröden svalna på bakgaller.
Källa: Skærtoft Mølle


Manitofrallor
Ingredienser:
20-24 frallor - Degen kan knådas både för hand och i maskin.
500 g stenmalet finsiktat Manitoba vetemjöl
500 g stenmalet finsiktat (ölands)vete- eller speltmjöl
2 msk eko jäst (20 g om det ska gå snabbt)
20 g salt
750-780 g vatten
Gör så här:
I maskin:
Häll det kalla vattnet i degskålen, tillsätt jäst och mjölblandningen och kör degen kort och långsamt tills den går ihop. Låt degen vila i ca 10 minuter. Tilsätt salt och kör degen – till den släpper skålen kanter – vid högre hastighet.
Knåda för hand:
Jästen smulas i mjölblandningen, häll i salt och blanda noggrant. Tillsätt kallt vatten och blanda degen noggrant med degskrapa. Låt degen vila i ca 10 minuter. Häll ut degen på bordet och knåda den mjuk och smidig.
Du kan tillsätta 100-200 g frön eller 100 g kornkärnor (som legat i blöt och runnit av) om du önskar mer textur i ditt bröd.
Forma degen till en kula och jäs i degskålen, gärna svalt under natten, under en bakduk. Degen ska jäsa till dubbel storlek.
Forma degen till små frallor, och jäs till dubbel storlek. Baka på hög värme – det ger en fin skorpa och saftigt bröd.
Frallor: 250 grader i 14-20 min beroende på jäsning och ugn.
Låt frallorna svalna på bakgaller. Kan frysas.
Källa: Skærtoft Mølle


Brödfläta - Challah
Ingredienser:
3 bröd
320 g ljummet vatten
30 g jäst
400 g siktat vetemjöl
400 g speltmjöl
2 ägg
80 g socker
12 g salt
60 g solrosolja
1 ägg
sesamfrön
vallmofrön
Du kan också använda Nigellafrön
Gör så här:
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjöl, ägg, socker, salt och olja. Knåda degen i maskin i ca 4 min på låg hastighet så ingredienserna blandas. Öka sedan till mellanhastighet och kör till degen är elastisk och blank och släpper bunkens sidor. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs.
Häll ut degen på bakbordet och forma den till en kula.
Lägg tillbaka degen i bakbunken och täck den med en bakduk och låt jäsa till nästan dubbel storlek. i ca 40 min.
Dela degen i 3 delar. Dela de 3 delarna i 3 och rulla ut varje degbit till en korv på ca 25 cm. Fläta sedan 3 bröd med tre flätor i varje.
Lägg de tre bröden på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakdug i ca 35 min. Sätt ugnen på 225º. När bröden jäst färdigt pensla dem med ägg och dekorerara dem med sesamfrön och vallmofrön.
Baka bröden i 25 minuter tills de är gyllenbruna och lår dem svalna på brödgaller.


Knäckebröd av majsmjöl, olika frön, hampaprotein och chiafrö
Ingredienser:
180 g fullkornsmajsmjöl
30 g sesamfrö
40 g pumpafrö
40 g linfrö
40 g solrosfrö
10 g av chiafrö
1 msk hampaproteinpulver
1 tsk salt
2,5 dl kallt vatten
0,5 dl olivolja
Vallmofrö att strö över
Gör så här:
1. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
2. Häll i vatten och olja, blanda samman allt ordentligt
3. Fördela hälften på ett bakplåtspapper, lägg över en plastfilm eller ett bakplåtspapper och kavla ut degen över hela bakplåtspappret. Ta bort plastfilmen och skär degen i rutor med t.ex en kniv, sporre eller pizzaskärare.
4. Strö över vallmofrön (duscha ev. över lite vatten innan)
5. Gör på samma sätt med resten av degen.
6. Grädda i 155º varmluft under ca 50-60 min.
7. Låt eftertorka och bryt försiktigt i bitar

Som pålägg har vi använt Vegansk sandwich creme från Urtekram med rödbeta/pepparrot och tomat/örter, samt Urtekram Vildblomst honung och Kung Markatta jordnötssmörs utan salt.
