B2 vitamin - Riboflavin

Vitamin B2 - även känt som Riboflavin, är ett vitamin som kroppen behöver tillföras dagligen. Vitamin B2 är viktigt för att upprätthålla många av kroppens olika funktioner och är också involverat i viktiga processer i kroppen.

Vad är vitamin B2? | Vad bidrar vitamin B2 till? | För lite vitamin B2

3 Produkt(er)

Vad är vitamin B2?

Vitamin B2 är ett vattenlösligt vitamin som är viktigt för många av kroppens processer. Att vitaminet är vattenlösligt innebär att det finns i våra olika kroppsvätskor och i vårt blod, men ett överskott av vitaminet utsöndras omedelbart i urinen. Därför är det viktigt att vi får vårt dagliga intag av vitamin B2 och alla de andra vattenlösliga vitaminerna.

Vitamin B2 är också känt som riboflavin, men det var tidigare känt som vitamin G. Vitamin B2 är gult till färgen, och det används faktiskt också som ett naturligt färgämne i flera delar av livsmedelsindustrin.

Det dagliga referensintaget av vitamin B2 är 1,4 mg för vuxna, men med tillskotten på den här sidan kan du vara säker på att få i dig tillräckligt med vitamin B2 dagligen. Faktum är att även tillskottet med det lägsta innehållet av vitamin B2 har en daglig dos på 1429% av det dagliga referensintaget. Du behöver dock inte oroa dig för överdosering, eftersom allt B2-vitamin som kroppen inte tar upp helt enkelt utsöndras snabbt via urinen.


Vad bidrar vitamin B2 till?

Vitamin B2 är en av de vitaminer som bidrar till de flesta olika processer i kroppen. Riboflavin är särskilt viktigt för omsättningen av energi och protein, och det spelar en viktig roll för hud, slemhinnor och syn. Vitamin B2 bidrar till:

  • Normal energiomsättning
  • Nervsystemets normala funktion
  • Upprätthållande av normala röda blodkroppar
  • Upprätthållande av normal hud
  • Upprätthållande av normal syn
  • Normal järnomsättning
  • Skydd av cellerna mot oxidativ stress
  • Minskad trötthet och utmattning

B2-depottablett från DFI

Ett av de mest populära kosttillskotten med vitamin B2 är B2-depottablett från DFI (Danish Pharmaceutical Industry A/S). Tillskottet består av en tablett som tas dagligen och är en depottablett, vilket innebär att B2-vitaminet frisätts i små mängder under hela dagen, vilket ger kroppen bästa möjliga förutsättningar att utnyttja och ta upp vitaminet.

Tillskottet finns i förpackningar med 90 tabletter, där varje tablett innehåller 25 mg, vilket motsvarar en daglig dos på 1785% av det dagliga referensintaget.

Natur-Drogeriet Mega Vitamin B2

Från Natur-Drogeriet hittar du kosttillskottet B2 Mega, som innehåller 20 mg riboflavin per tablett. Även här behöver du bara ta en enda tablett dagligen, vilket utgör 1420% av det dagliga referensintaget. Du kan titta på de många olika kosttillskotten, örterna, kryddorna och mycket mer från Natur-Drogeriet här!

Solgar Vitamin B2

Från Solgar kan du få ett kosttillskott som ger dig en extra stor daglig dos av vitamin B2. En enda kapsel innehåller 100 mg vitamin B2, vilket motsvarar 7143% av det dagliga referensintaget, så en kapsel om dagen är mer än tillräckligt för att ge din kropp rikliga mängder vitamin B2.

Kapslarna kommer i förpackningar med 100 tabletter som vardera innehåller 100 mg riboflavin och de innehåller inte gluten, vete, soja, jäst, socker, natrium, sötningsmedel, konserveringsmedel eller färgämnen. Kapslarna är därför särskilt lämpliga för vegetarianer, veganer eller personer med allergier mot dessa ämnen.


Andra källor till B2 - B-vitamin i livsmedel

Det finns många olika typer av livsmedel med vitamin B, och om du kommer ihåg att äta en varierad kost kommer du att få i dig en viss mängd vitamin B2 genom din kost. Det finns både animaliska och icke-animaliska källor till vitamin B2, t.ex. ägg, fisk, fågel, kött, ost, andra mejeriprodukter, spannmål, pasta, ris, bröd, havregryn, linser, baljväxter, edamamebönor, svamp, spenat, avokado, brysselkål och palsternacka.

Om du har uteslutit vissa livsmedel och livsmedelsgrupper från din kost - till exempel som vegan eller vegetarian - bör du vara särskilt uppmärksam på att se till att du får tillräckligt med vitamin B2 från de många icke-animaliska källorna. I genomsnitt får vi svenskar 50% av vårt dagliga vitamin B2 från mejeriprodukter. Alla vitamin B2-tillskott på denna sidan är vegetariska och veganvänliga, så vegetarianer och veganer kan också dra nytta av de viktiga egenskaperna hos vitamin B2.


Brist på vitamin B2

Du kan få brist på vitamin B2 om du inte äter tillräckligt av de livsmedel som anges ovan eller om din kost inte är tillräckligt varierad. Det är inte vanligt att vi lider av brist på vitamin B2, men om du är osäker på om du tillgodoser din kropps behov av vitamin B2 kan du komplettera din dagliga kost med ett av våra vitamin B2-tillskott.

Om du har brist på vitamin B2 kan du få symtom som utslag, blodbrist, trötthet, slöhet, hudproblem och svaga, trasiga och kluvna naglar.

Det är nästan omöjligt att överdosera B2-vitamin, eftersom tarmen inte kan ta upp tillräckligt stora mängder av vitaminet för att det ska leda till förgiftning. Dessutom är vitamin B2 ett vattenlösligt vitamin, som vid överskott utsöndras via urinen.


Vitamin B2 för huden

Vitamin B2 är ett av de vitaminer som är viktiga för och bidrar till att bibehålla en normal hud. Om du letar efter vitaminer eller ett tillskott för naglar, hud eller hår i synnerhet kan du se vårt breda utbud av kosttillskott i kategorin hud, hår och naglar här.

Pil till toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.