B1 vitamin - Thiamin B2 vitamin - Riboflavin B3 vitamin - Niacin B5 vitamin - Pantotensyra B6 vitamin - Pyridoxin B7 vitamin - Biotin B9 vitamin - Folat/folsyra B12 vitamin - Kobalamin Sammansatta B-vitaminer

B-vitamin

94 Produkt(er)

Vad är B-vitamin?

B-vitaminer är några av de mest essentiella vitaminerna för kroppen. B-vitamin bidrar till kroppens normala funktion och att säkerställa att vårt nervsystem, psyke och inre organ fungerar som de ska.

B-vitaminerna är en mycket känd vitaminkälla. B-vitamin spelar en viktig roll för kroppens funktioner, inklusive energiproduktion, vårt mentala tillstånd, skelett, hud, hår, naglar, graviditet etc. Behovet av B-vitaminer ökar när vi utsätts för stress, dålig kost eller överdriven användning av stimulantia, däribland socker. Vitaminet är vattenlösligt, vilket innebär att överskottet som kroppen inte har användning för, försvinner med urinen. Alla B-vitaminer har en antioxidant-effekt och motverkar därför åldrande samt fria radikaler.

Det finns 6 olika slags B vitaminer:

  • Thiamin B1
  • Riboflavin B2
  • Niacin B3
  • Pantotensyra B5
  • Pyridoxin B6
  • Cobalamin B12

Vad är B-vitamin bra för?

Även om man pratar om vitamin B som ett vitamin, finns det 8 olika B vitaminer. De har alla olika egenskaper och effekter. Här är en översikt över de olika B-vitaminerna

B1 (Tiamin)

Vitamin B1 har en positiv funktion för tarm-, lever- och speciellt nervfunktionen. B1 hjälper kolhydraterna att omvandlas till glukos och när glukos förbränns skapas energi som är viktigt för att bl.a. hjärta, hjärna och muskler ska fungera.

B2 (Riboflavin)

Vitamin B2 hjälper B1-vitamin att ge ett väl fungerande nervsystem. Samtidigt bibehåller B2 en normal funktion av slemhinnorna, normal hud, hår och naglar. B2-vitamin upprätthåller också produktionen av röda blodkroppar samt en välfungerande syn.

B3 (Niacin)

B3 vitamin bidrar till normal, mental funktion, ett normalt, fungerande nervsystem, upprätthållandet av normal hud, normala slemhinnor och bidrar till att minska utmattning och trötthet.

B5 (Pantotensyra)

B5 bidrar till normal, mental funktion och minskar trötthet och utmattning. Vitaminet bidrar också till en normal energiomsättning, vilket är cellernas metabolism.

B6 (Pyridoxin)

B6 kallas också kvinnans vitamin och består av tre kemiska föreningar som kallas pyridoxin, pyridoxal och pyridoxamin. Vitamin B6 bidrar till produktionen av hormonerna adrenalin och insulin, hjälper till att återvinna energi från den mat vi äter och hjälper till att skydda nervcellerna och nervernas signalämnen.

B12 (Cobalamin)

B12 är en grupp av kemiska föreningar som kallas kobalaminer och bidrar till bildandet av röda blodkroppar och ett välfungerande nervsystemet.


Symptom på B vitaminbrist

Brist på B vitaminer kan ha olika orsaker. Om du äter för ensidigt eller för lite mat, riskerar du att få B-vitaminbrist. B-vitaminbrist kan också bero på långvarig sjuksom eller alkoholism. Du kan ta ett blodprov hos läkaren om du är i tvivel om du lider av B-vitaminbrist.

Nedan kan du läsa mer om bristsymptom vid de olika B-vitaminerna. 

B1 (Thiamin)

Sömnbrist, aptitbrist, depression, oro och nervositet, ånegst, lågt blodtryck, åksjuka och minnessvårigheter. Ofta liknar symptomen de vid för stort intag av koffein, socker och stress.

B2 (Riboflavin)

Hårförlust, sköra naglar, sprickor och sår i mungipan och ögonvrån, inflammation i munnen, herpes, röd och kliande tunga, eksem, utslag omkring näsan, ögonproblem och ljuskänslighet. 

B3 (Niacin)

Diarré, dålig hud, dåligt minne och depression. Brist på B3 vitamin kan också visa sig vid huvudvärk, sömnlöshet, dålig aptit och matsmältning.

B5 (Pantotensyra)

På grund av B5 vitaminets antioxiderande effekt har det inflytande på för tidigt åldrande, slapp hud, hårförlust och rynkor. Speciellt fastfood och stimulerande medel såsom socker och koffein, kan medverka till B5 vitaminbrist. Lågt blodsocker, yrsel, muskelsvikt och kramp är också tecken på brist av B5 vitamin.

B6 (Pyridoxin)

Trötthet, svårt att koncentrera sig. 

B12 (Cobalamin)

Ofta saknar speciellt veganer och vegetarianer B12 vitamin. Kramp, hudföarändringar blodbrist är tecken på brist av B12 vitamin.


Vem behöver B-vitamin?

Eftersom alla B-vitaminer har olika funktioner i kroppen uppfyller de alla olika behov. Men generellt kan människor som lider av ätstörningar, är rökare, äldre, gravida kvinnor, ammande mödrar, idrottsmän, kroniskt sjuka, alkoholister och personer som lider av psykisk eller fysisk stress, ha nytta av ett B-vitamintillskott. Personer som lider av håravfall, sköra naglar och dålig hud kan också få en positiv effekt av B-vitaminer.

I vilka livsmedel finns vitamin B?

Även om B-vitaminer finns i många, olika livsmedel, försvinner de lätt under matlagning med värme. Livsmedel med det högsta innehållet av B-vitaminer finns i animaliska produkter såsom kött, fisk, fågel, ägg och mejeriprodukter samt i grönsaker som spenat, grönkål, ärtor och bönor.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.