Eteriska oljor

Eteriska oljor är rena, doftande oljor som har ett brett användningsområde.

Vad är eteriska oljor? | Vad kan jag använda eteriska oljor till? | Förstå farosymbolen och varningen

88 Produkt(er)

Vad är eteriska oljor?

Eterisk olja är olja som utvinns från medicinalväxter, bär, löv, kottar, fruktskal, blommor eller barken på olika träd antingen genom ångdestillation eller direkt pressning av skalet. Det är stor skillnad på hur mycket eterisk olja växter innehåller och olika utvinningsmetoder används därför, beroende på innehållet i växten.

De eteriska oljorna är 100% naturliga, outspädda och innehåller inte alkohol. Eterisk olja får därför aldrig användas ren direkt på huden, eftersom den är så koncentrerad, men den är idealisk att blanda med till exempel andra oljor som kroppsolja och massageolja. De flesta eteriska oljor kan också blandas med vatten, men du bör vara medveten om att inte alla oljor kan konsumeras. Läs alltid på oljans etikett om den ska blandas med vatten eller olja och om den är lämplig att förtära.

Eteriska oljor kännetecknas av det faktum att de avdunstar mycket lätt vid kontakt med luft, eftersom de har en mycket komplex sammansättning. Du kanske också har hört ordet essentiella oljor nämnas i samband med eteriska oljor, och det är bara olika namn för samma produkt och typ av olja. I Sverige talar vi mest om oljorna som eteriska oljor, men på många håll utomlands kallas de för essentiella oljor.


Urtegaarden

Urtegaarden har ett stort utbud av eteriska oljor och många av dem finns även i ekologiska versioner. Urtegaardens eteriska oljor kan användas till många användningsområden, och de har de mest fantastiska dofter och smaker om du använder dem till matlagning/bakning. Kom ihåg att kontrollera om oljan är livsmedelsgodkänd.Vad kan jag använda eteriska oljor till?

Eteriska oljor är fantastiska på grund av deras många olika användningsområden. De eteriska oljorna på denna sida har olika märkningar och godkännanden, och innan du använder oljan bör du kontrollera om oljan är lämplig för t ex konsumtion eller applicering på huden. Här får du 4 idéer för hur du kan använda de eteriska oljorna i hemmet för att sprida en underbar doft och välbefinnande!


Fantastisk doft både till din tvätt och till ditt hem

Många eteriska oljor är perfekta för att ge tvätten eller strykningen en fantastisk doft. Genom att tillsätta några droppar eterisk olja i sköljvattnet kommer tvätten att dofta fantastiskt – och du kan välja den eteriska olja som du gillar bäst. Till sängkläder är lugnande dofter som lavendel och cederolja bra och cederolja har dessutom en avskräckande effekt på myggor som annars kan vara en irriterande och objuden gäst i sovrummet.

Att tillföra doft till tvätten med eteriska oljor är en mer naturlig och skonsam metod än att använda kemikaliefyllt och miljöfarligt sköljmedel. Byter du ut sköljmedel mot eteriska oljor kan du rädda miljön från många dåliga ämnen och samtidigt slipper du föra kemikalierna nära huden och in i hemmet. De eteriska oljorna är dock fortfarande dofter, så även om de är 100% naturliga kan det fortfarande finnas problem med parfymallergier.

Det är också ett alternativ att blanda en egen doftspridare av lite vegetabilisk olja och några droppar eterisk olja, vilket kan sprida fantastisk doft. Här kan du också välja just din favoritdoft, eller så kan du blanda några droppar av olika eteriska oljor så att du får en unik sammansättning av doftnoter. 


Eteriska oljor i godis

Att göra hemmagjort godis är ett nöje för både barn och vuxna. Eteriska oljor, som är livsmedelsgodkända, kan här vara bra smakämnen. Pröva att göra klassiska karameller med anisolja från Urtegaarden, eller smaksätt med pepparmynta, apelsin, eukalyptus, ingefära eller bergamott.

Är du mer för choklad så finns det också en mängd läckra kombinationer med choklad och fyllningar med smaker från olika eteriska oljor. Det kan vara både klassisk flytande mintfyllning men även fondant med apelsin. Inom konfektyr kan eterisk olja även ge variation, till exempel i kombination med kokos eller saltkaramell.


Kosmetik

Eteriska oljor kan även användas för att ge olika kosmetiska produkter en läcker doft och extra bra egenskaper. De olika oljorna kan ha många effekter och under varje produkt kan du se hur oljan kan bidra med något extra till just din hudvårdsrutin. De välgörande egenskaperna kan till exempel vara en uppstramande, avslappnande, cellregenererande, renande, lugnande eller antiseptisk effekt. Det är dock viktigt att ha koll på hur mycket oljan ska spädas ut innan användning, eftersom eteriska oljor aldrig får användas direkt på huden. Oljan kan till exempel blandas med vatten eller i en lotion som sedan kan appliceras på kroppen.


Aromaterapi

Eteriska oljor kan användas för aromaterapi, som är en speciell typ av behandling som syftar till att lindra fysiska såväl som psykiska symtom och främja välbefinnande. Aromaterapi kan ske genom att man andas in små doser – till exempel med doftpinnar som långsamt sprider doften i rummet, där doften i kroppen omvandlas till kemiska signaler. Vårt luktsinne kan låsa upp en mängd känslor och minnen, och därför tror aromaterapeuter och holistiska utövare att doften av de eteriska oljorna kan skapa en fysisk och känslomässig reaktion i kroppen.

Aromaterapi kan även ske genom att de eteriska oljorna appliceras på huden till exempel i en läcker kräm eller bra basolja. Vid applicering tränger den eteriska oljans ingredienser in i huden, varefter de transporteras runt med blodet.

Några av de tillstånd och symtom som aromaterapi vanligtvis används för som ett försök till behandling är stress, sömnsvårigheter, dåligt immunförsvar, högt blodtryck, muskelvärk, ledvärk, mensvärk och hudproblem.De populäraste dofterna

På den här sidan kan du hitta en mängd olika oljor och nedan kan du kort läsa om våra kunders favoriter.

Lavendel

En av de mest populära och välkända dofterna är eterisk lavendelolja. Den lugnande och härliga doften kan ge tvätten eller hemmet en frisk känsla, och den är perfekt för massageolja eller i badet. Hos Med24.se kan du hitta den populära lavendeloljan i flaskor på 5 ml, 10 ml, 30 ml eller 100 ml, och i både ekologiska och icke-ekologiska varianter. Pröva t.ex. den omtyckta lavendeloljan från Urtegaarden eller lavendelolja från Unique eller Redo.

Citrus

Både ekologisk citronolja och apelsinolja från Urtegaarden är uppfriskande dofter och utmärkta smakämnen för t.ex. godis och vingummi. Citrusoljorna kan även användas i kosmetika, där de har en renande och uppfriskande effekt och där de stimulerar blodcirkulationen. Citronoljan har en frisk doft av citron, och den kan även användas i aromaterapi. Apelsinoljan kan föra tankarna till julen med sina sötare och varmare citrusdofter, och både apelsinoljan och citronoljan är av livsmedelskvalitet, men även de är koncentrerade oljor som måste spädas ut innan konsumtion.

Pepparmynta

Pepparmyntsoljan har en stark och genomträngande doft av mynta. Pepparmyntsolja har både värmande och kylande egenskaper, beroende på hur den används, och de livsmedelsgodkända oljorna är fantastiska smakämnen i godis eller effektiva som munvatten.

Pepparmyntsolja kan användas i kosmetika, där den har en kylande och renande effekt, och den kan även fungera avskräckande mot insekter. Om du har muskelsmärtor kan oljan verka kylande och muskelavslappnande i en kräm, eller så kan du få positiv effekt på blockerade luftvägar med ett ångbad med några droppar pepparmyntsolja i. Pepparmyntsolja har många användningsområden, och tack vare sina många goda egenskaper är den särskilt populär. Den finns i både 10 ml, 20 ml och 50 ml.Faromärkning och varning för eterisk olja

På din eteriska olja kommer du att kunna läsa och se olika säkerhetsföreskrifter och varningssymboler. Detta kan verka skrämmande och våldsamt, men så länge du följer bruksanvisningen för oljan och inte använder oljan outspädd behöver du inte vara rädd. 

Faromärkningen är nödvändig eftersom de eteriska oljorna i sin rena form klassas som kemikalier i förhållande till lagstiftningen, och att märkningen därför följer de regler som gäller i Sverige och övriga Europa. Farosymbolerna i förhållande till förtäring, miljöföroreningar och irritationsreaktioner är därför riktade mot den outspädda eteriska oljan, men de förlorar sin betydelse när oljan blandas och späds ut.

Några av de faror som kan vara förknippade med de eteriska oljorna är risken för irritation av hud och ögon vid direktkontakt eller toxiska effekter om oljorna konsumeras outspädda. På de eteriska oljorna som kan användas i kosmetika kan du även se en översikt över de parfymämnen som oljan innehåller. Detta kan se ut som att kemikalier har tillsatts i oljan, men de eteriska oljorna är 100% naturliga, och ämnena finns naturligt i oljan – de behöver bara markeras på etiketten, så att du har möjlighet att undvika allergiska reaktioner.

Så du behöver inte skrämmas av märkningen på etiketten av de eteriska oljorna. De eteriska oljorna är starka, kraftfulla och koncentrerade, men genom att blanda några droppar i en basolja kan deras fantastiska egenskaper utnyttjas och avnjutas utan någon som helst fara.


Köp eteriska oljor på Med24.se

I det stora utbudet av eteriska oljor kan du hitta den doft som du gillar bäst, eller som passar bäst till det syfte du tänkt dig. På denna sida hittar du många billiga eteriska oljor av finaste kvalitet, som har en mängd användningsområden.

Eterisk olja finns i flaskor från 10 till 100 ml. Flaskorna räcker länge då eteriska oljor är väldigt koncentrerade och man bara använder några få droppar åt gången. 

Pil till toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.