Tandkräm

För de flesta människor är tandkräm en naturlig del av den dagliga tandvården - och det av goda skäl. Det finns idag många olika typer av tandkräm, och nedan kan du lära dig mer om de olika varianterna och varumärkena och varför tandkräm är så viktigt.

Varför är det viktigt att använda tandkräm? | Tandkräm med eller utan fluor?

163 Produkt(er)

Varför ska man använda tandkräm?

Vi borstar tänderna för att minimera mängden skadliga bakterier runt tänderna och för att avlägsna plack och matrester. Bakterierna runt tänderna kan nämligen bidra till en sur miljö, vilket kan leda till karies. Det är själva borstningen som håller munnen och tänderna rena, och därför bör du använda en tandborste som passar dina behov. Här kan du se vårt stora urval av tandborstar, och under kategorin är det också möjligt att läsa om de olika typerna av tandborstar och få hjälp med att välja tandborste.

När man använder tandkräm är det för att underlätta borstningen, som utan tandkräm kan vara svår och obehaglig. Men förutom tandborstning kan tandkrämer ha speciella ingredienser som kan ge tandkrämen en förebyggande effekt mot karies, tandsten, tandköttsinflammation eller ilningar i tänderna.

På grund av de förebyggande egenskaperna hos många tandkrämer rekommenderas de också som en del av en daglig munhygienrutin tillsammans med borstning och rengöring med tandpetare, tandtråd eller mellanrumsborstar.


Hur använder man tandkräm?

Du behöver bara applicera en liten mängd tandkräm - ungefär lika stor som en ärta eller lillfingernagel - och det är inte nödvändigt att fylla hela tandborsten med en tandkrämsremsa.

Många tandkrämer innehåller skummedel som får pastan att skumma när du borstar tänderna. Skummet är mest till för att ge en behaglig fräsch känsla och har ingen optimerande roll för rengöringen av tänderna.

Vanligtvis tillsätts också smakämnen i tandkrämen, vilket också kan ge en fräsch och ren känsla i munnen efteråt. Smaken kan i vissa fall hjälpa till att motverka dålig andedräkt, men den har ingen rengörande effekt på tänderna. Smaken är vanligtvis mint, men det finns även tandkräm med smak av t.ex. granatäpple, citrus, ingefära, enbär, hallon, apelsin, vanilj, jordgubbe, fänkål, kanel, jasmin, körsbär, äpple/banan eller blåbär, så du bör kunna hitta något som passar din smak.


Tandkräm med aloe vera

På Med24.se hittar du även tandkräm med aloe vera, en växt som är känd för sina återfuktande och lugnande egenskaper. Bland annat Dr Organic Aloe Vera Toothpaste eller AVIVIR Aloe Vera Tandkräm utan fluor. Urtekram erbjuder också tandkräm med aloe vera samt en variant med euklyptus och grönt te.


Fluor eller ingen fluor?

Många människor har blivit skrämda av fluor på grund av artiklar och nyhetsinslag om dess giftighet. De flesta tandläkare rekommenderar dock att man använder tandkräm med fluor på grund av dess hämmande och förebyggande effekt mot karies. Fluor är bara giftigt när det intas i extremt höga mängder, och för alla tandkrämer som uppfyller lagstiftningen är fluorhalten inte på långa vägar tillräckligt hög för att utgöra en fara vid vanlig tandborstning.

Du bör dock vara medveten om att barn kan tolerera en lägre mängd fluor än vuxna, så håll tandkrämen utom räckhåll för barn. Du bör också försöka lära barnen att spotta ut tandkrämen när de har borstat tänderna, så att de inte får i sig mer fluor än nödvändigt.

Om du vill veta mer om fluor i tandkräm och dess för- och nackdelar kan du läsa artikeln Tandkräm - med eller utan fluor?


Populära varumärken

Här hittar du ett brett sortiment av de mest populära tandkrämsmärkena som Oral-b, Zendium, Colgate, BioRepair och Sensodyne.

Dessa varumärken har under många år specialiserat sig på att ge optimal vård för tänder, tandkött och resten av munnen, och de är favoriter bland många. De olika tandkrämerna är till exempel särskilt skyddande mot ilningar i tänderna och nedbrytning av emaljen, eller så har de en förebyggande effekt mot karies och tandsten.


Färgen på dina tänder

De flesta danskar har en eller flera vanor som kan orsaka missfärgade tänder, t.ex. rökning eller stor konsumtion av kaffe, te eller rödvin. Därför är det många som vill bekämpa dessa missfärgningar och få vita tänder igen. För detta ändamål finns det olika tandkrämer som iWhite Instant Toothpaste, som både motverkar missfärgningar och fläckar och som dessutom har en förebyggande effekt.


Vegansk tandkräm

För alla veganer har vi på Med24.se hittat flera tandkrämer som har Vegan Reg. Trademark, Vegan Friendly eller Leaping Bunny. Det betyder att tandkrämerna är fria från animaliska produkter och inte har testats på djur. De veganska tandkrämerna finns för både vuxna och barn, så att alla kan borsta tänderna med djurens välbefinnande i åtanke.


Kan man få blåsor i munnen av tandkräm?

Om du ofta får blåsor i munnen kan det bero på att du använder tandkräm med skumbildande medel (natriumlaurelsulfat), eftersom det kan irritera slemhinnan och ge upphov till sår och blåsor. Välj då istället en tandkräm utan skumbildande medel.


Tandkräm för barn

God munhygien är lika viktigt för barn som för vuxna. Därför kan du på Med24.se hitta ett brett utbud av tandkräm för barn som tar hänsyn till att barn kan ha andra behov och önskemål än vuxna. Till exempel har tandkräm för barn mildare ingredienser för att inte irritera den känsliga vävnaden i barnets mun eller de nya och mer sårbara tänderna. Många barn ogillar också de starka smakerna i vuxentandkräm, och användning av stark tandkräm kan leda till dåliga erfarenheter av tandkräm, vilket kan göra det svårt att etablera goda munhygienvanor. Du kan läsa mycket mer om att välja tandkräm för barn och se vårt breda sortiment av barnvänlig tandkräm här!

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.