Muntorrhet

Problem med låg salivproduktion kan vara mycket besvärligt när det gäller att tala och äta. Muntorrhet kan också orsaka obehag som en brännande eller torr känsla i munnen eller spruckna läppar. Se vårt urval av produkter som kan hjälpa till att återfukta din mun och stimulera salivproduktionen.

Sugtabletter mot muntorrhet | Munfuktande gel | Varför är saliv viktigt?

20 Produkt(er)

Få igång dina salivkörtlar

Det finns många olika anledningar till att du kan känna dig torr i munnen eller halsen, men lyckligtvis finns det också olika sätt att avhjälpa problemet. Det är en bra idé att se om du kan stimulera dina salivkörtlar att producera mer saliv, eftersom just vår saliv spelar en stor roll för att hålla munnen fuktig.

Spottkörtlarna är fördelade över hela munnen, men vi har alla tre uppsättningar av större spottkörtlar som sitter i käken, under tungan och framför öronen. Spottkörtlarna producerar normalt små mängder saliv hela tiden, men vid vissa tillfällen utsöndras särskilt stora mängder saliv när det finns ett behov av att tillföra fukt i munnen eller hjälpa till att bryta ned mat, till exempel.

Det är därför det vattnas i munnen på många människor när de känner lukten av eller tänker på god mat, men om salivproduktionen minskar kan det hända att munnen inte återfuktas tillräckligt. Minskad salivproduktion kan orsakas av medicinering, stress, kemoterapi eller sjukdomar som diabetes och Sjögrens syndrom, och det kan orsaka irriterande problem som torra läppar, dålig andedräkt eller problem med att få tandprotesen till att sitta bra.


Sugtabletter mot muntorrhet

En populär och bra lösning för att stimulera salivkörtlarna är att använda sugtabletter. Det är viktigt att du väljer sugtabletter som inte innehåller socker eller för mycket syra, eftersom det kan skada dina tänder. Alla sugtabletter i vårt sortiment är naturligt fria från tillsatt socker, så du kan tryggt använda dem för att återfukta din mun. När du suger på en sugtablett stimulerar den salivkörtlarna att utsöndra mer saliv.

Både Fribol och Flux har sugtabletter för muntorrhet, och från Ekulf kan du hitta 6 olika smaker. Om du gillar den klassiska mintsmaken är pepparmintsmaken ett bra val, men du kan också välja sugtabletter med smak av citron, lakrits, äpple, svarta vinbär eller jordgubbar.


Munfuktande gel

En fuktgel som Proxident munfuktande gel med pepparmint eller Gum Hydral fuktande gel är ett annat sätt att fukta munnen om du inte kan öka din salivproduktion. Applicera fuktgelen på tandköttet, tungan och munslemhinnan efter behov och du kommer att uppleva omedelbar lindring av muntorrhet. Med en fuktgel för munnen skyddas du från irritation i munslemhinnan under en längre tid, eftersom gelen bildar en skyddande och lugnande film.

Det är särskilt bra att använda en fuktgel före sänggåendet, eftersom munnen kan bli särskilt torr på natten. Med en fuktgel behöver du inte gå upp och dricka vatten flera gånger per natt för att återfukta och lindra din muntorrhet.


Varför är saliv viktigt?

Vår saliv har många viktiga funktioner i munnen, och under normala förhållanden utsöndrar dina salivkörtlar mellan 0,5 och 1 liter saliv under en 24-timmarsperiod. Först och främst återfuktar och smörjer saliven både tänderna och munslemhinnan, vilket gör det lättare att tala, tugga och svälja maten. Dessutom är saliven en del av matsmältningen och nedbrytningen av maten, eftersom saliven innehåller särskilda matsmältningsenzymer som börjar bryta ner maten redan i munnen.

Om du är torr i munnen kan det göra det svårt att äta, och det påverkar också din förmåga att smaka maten ordentligt. Det kan vara svårt för de många smakerna i maten att nå smaklökarna om det inte finns tillräckligt med saliv.

Din saliv är också viktig för att skydda dina tänder och munslemhinnan. Saliv skyddar mot karies genom att avlägsna matrester från tänderna, som bakterier kan använda för att bilda syra. Dessutom neutraliserar saliven syran från bakterierna så att den inte är lika skadlig för tänderna.


Bli av med muntorrhet

Om det är bäst för dig att använda sugtabletter, fuktgel eller kanske tuggummi för att behandla din muntorrhet beror helt på dina preferenser och behov, men du kommer säkert att hitta en användbar produkt bland urvalet på den här sidan. För att lära dig mer om muntorrhet och alternativen för att behandla och lindra den, läs artikeln "Bli av med muntorrhet!"

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.