Hur man använder och läser av ett ägglossningstest

Skrivet av

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Ägglossning uppstår som ett resultat av en ökning av könshormonet LH i kroppen. LH utsöndras i urinen och det är därför via ett urinprov som du bäst kan ta reda på när det är mest troligt att du kan bli gravid.

Ett ägglossningstest mäter koncentrationen av LH i din urin. Det är när en ökning av hormonet inträffar/har skett som man med säkerhet kan veta att man har ägglossning. Läs mer om ägglossning här!

Hur säkert är ett ägglossningstest?
Testerna som finns tillgängliga för hemmabruk idag är alla av mycket god kvalitet. Majoriteten av alla ägglossningstester är över 99%, säkra om du har utfört testet exakt enligt instruktionerna i bruksanvisningen. På Med24.se hittar du några av de säkraste, mest erkända och använda ägglossningstesterna.

Ska man använda morgonurin?
När det kommer till ett ägglossningstest är det bäst att inte använda morgonurinen. LH produceras tidigt på morgonen, och det kan därför bäst mätas i urinen senare på dagen (helst mellan 10:00 och 20:00). På så sätt undviker du också ett falskt resultat.

Ägglossningstest eller temperaturmetoden?
Skillnaden mellan ägglossningstestet och temperaturmetoden är att ägglossningstestet visar exakt när ägglossningen sker, medan temperaturmetoden visar när du har haft ägglossning. Du kan enkelt och med stor fördel kombinera båda för att säkerställa en större chans till befruktning/graviditet.


När ska jag göra testet?

Man testar för ägglossning några dagar innan förväntad ägglossning – gärna mellan 2-3 dagar innan. Den förväntade ägglossningen kan beräknas genom att ta den genomsnittliga längden på din menstruationscykel som utgångspunkt.

Om du inte känner till din cykel kan du börja med att testa 11 dagar efter början av din senaste mens. Det tar ofta flera tester innan du hittar din ägglossning eller mest fertila period.

Ägglossningsuträknare och schema
Den förväntade ägglossningen kan också beräknas med vår ägglossningsuträknare. Du kan även använda tabellen nedan som utgångspunkt, den ger en överblick över när du ska testa.

När du använder tabellen behöver du bara veta den genomsnittliga längden på din menstruationscykel. Längden på en menstruationscykel indikeras av antalet dagar mellan dina menstruationer - från den dag din mens börjar till dagen innan nästa mens börjar.

Längden på din menstruationscyklus Ta testet denna dag efter din första blödning (dag 1 är den första dagen av din mens)
21 dagar Dag 5
22 dagar Dag 6
23 dagar Dag 7
24 dagar Dag 8
25 dagar Dag 9
26 dagar Dag 10
27 dagar Dag 11
28 dagar Dag 12
29 dagar Dag 13
30 dagar Dag 14
31 dagar Dag 15
32 dagar Dag 16
33 dagar Dag 17
34 dagar Dag 18
35 dagar Dag 19
36 dagar Dag 20
37 dagar Dag 21
38 dagar Dag 22
39 dagar Dag 23

Har du en KORTARE eller LÄNGRE menstruationscykel?
Om din cykel är kortare eller längre än vad som anges i diagrammet - dvs under 21 dagar eller över 39 dagar, kan det vara en bra idé att kontakta din läkare eller fertilitetsexpert för råd och vägledning.

Vad gör man om man har oregelbunden mens?

Om din mens inte är regelbunden eller du inte känner till din cykel, som nämnt ovan, kan du börja testa dag 11 efter din första blödningsdag. Här är det en stor fördel att använda flera ägglossningstester för att hitta din mest fertila period eller ägglossningsdag.

Om du inte får ett positivt test kan du i nästa mensperiod börja testa några dagar tidigare, till exempel dag 8 eller 9.

Vad kan påverka resultatet?

Kom ihåg att alltid kolla utgångsdatum på ägglossningstestet. Om det har passerat det angivna datumet ska du läsa resultatet som ogiltigt. Dessutom ska du ALLTID följa bifogad bruksanvisning. På så sätt kan du på bästa sätt undvika möjliga felkällor och ogiltiga resultat.

Tidpunkt för testet
Om du testar vid olika tidpunkter varje dag är det en ökad risk att du inte kan mäta den förhöjda koncentrationen av LH, och därför inte får en tydlig indikation på när din ägglossning kommer att ske. Det är därför bäst att testa samma tid varje dag!

Vätskeintag före testning
Innan du testar är det viktigt att inte dricka för mycket vätska, eftersom detta kommer att minska koncentrationen av LH och därför kan ge ett felaktigt resultat. Se därför till att du inte dricker mycket/mer än nödvändigt de sista 2 timmarna innan du tar ett ägglossningstest.

Kan mediciner påverka resultatet?
Det finns ett antal läkemedel som innehåller hormonet LH. Dessa är de enda som kan påverka testresultatet. Det finns bland annat flera av de läkemedel som används i samband med behandling av infertilitet som innehåller LH.

Om du använder läkemedel som innehåller LH, eller om du är osäker på om de gör det, bör du kontakta din läkare för ytterligare information och vägledning.

Så här läser man av resultatet

Innan du påbörjar testet är detta värt att veta! Varje urinprov varierar i sin kemiska sammansättning, liksom fuktigheten i miljön där testet utförs. Dessa variationer kan orsaka vertikala streck såväl som en rosa bakgrundsfärg. Detta påverkar dock INTE testresultatet!

Spelar det någon roll att det är variation i färgen på kontrolllinjen?
Svaret är nej. Det är helt normalt att det finns variationer i färgen på kontrolllinjen. Detta har ingen effekt på resultatet. Det enda som spelar roll är om testlinjen (T) är lika stark, om inte starkare, än kontrolllinjen (C).

Resultaten kan delas in i följande 3 kategorier:

Positivt ägglossningstest

Om ditt ägglossningstest visar två linjer, där testlinjen (T) är lika tydlig eller tydligare än kontrolllinjen (C), indikerar det att du sannolikt kommer att ha ägglossning inom de närmaste 24-48 timmarna.

Negativt ägglossningstest

Om det endast visas ett streck i kontrollfältet (C) eller en tydlig kontrolllinje tillsammans med en svagare testlinje (T), indikerar det att du ännu inte är i eller är nära din mest fertila period.

Ogiltigt resultat

Om det inte finns några streck eller bara mycket svaga (nästan otydliga) streck i zonerna går det inte att dra någon slutsats om resultatet. Testet är därför ogiltigt och du rekommenderas att ta ytterligare ett ägglossningstest. Kom du ihåg att följa bruksanvisningen?

Vad gör jag om inget av mina ägglossningstest är positivt?
Har man använt 5 tester har man som regel använt tillräckligt många. Om din mens till exempel är oregelbunden kan det behövas fler tester för att ta reda på när du har ägglossning. Om det inte går som förväntat är det en bra idé att kontakta din läkare!

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.