Solkräm för barn

Det är viktigt att du tar väl hand om ditt barns hud med en bra solkräm eller solspray. Lär dig om vilket solskydd du ska välja, varför solskydd är viktigt och vad solfaktorn egentligen har för betydelse!

Vad är solkräm? | Allt om solfaktor | Hitta det bästa solskyddet för barn | Solkräm för spädbarn | Bäst i test 

46 Produkt(er)

Solskyddsmedel för barn – vad behöver du veta?

När du köper solskyddsmedel till dig själv är du kanske mest oroad över doft och konsistens. Många gillar inte att använda solkräm, därför är det då viktigt att den är lätt att applicera och att den luktar gott. När det kommer till barn är solskyddsmedel extremt viktigt i månader med ett UV-index över 3. Barns hud är känsligare än vuxnas och solskador i barndomen orsakar skador på huden på lång sikt.

Men kan inte mitt barn bara använda samma solskyddsmedel som jag? kanske du tänker. Ja, det kanske de kan göra så småningom, men de allra flesta vuxna använder en faktor som är för låg eller ett solskydd som inte är lämpligt för barn. Läs med här och ta reda på varför solkräm är extra viktigt för barn och vilka möjligheter ni som föräldrar har för att ta hand om ert barns hud!


Vad är solkräm?

Solkräm skyddar huden från solens strålar med hjälp av solfilter. Dessutom är solskyddskräm också återfuktande och har ofta andra närande eller vårdande ingredienser tillsatta. Solfaktorn, även känd som SPF, är ett förhållande som talar om graden av UV-skydd i solskyddet. Om du till exempel använder en solkräm med faktor 30 kan du tåla UV-strålning 30 gånger högre innan du bränner dig än om du inte använde solkräm.

Det finns två olika typer av UV-strålar som når jorden: UVA och UVB. Vill du lära dig mer om hur de olika strålarna påverkar din hud kan du läsa mycket mer i vår artikel om UVA- och UVB-strålar.


Skydda ditt barn med rätt mängd solkräm

Många av oss är dåliga på att använda tillräckligt med solkräm, och då kan det också vara irrelevant vilken solfaktor den har. Din solkräm fungerar bara optimalt om du applicerar rätt mängd.

Detta är särskilt viktigt när det gäller solkräm för barn. Många barn tycker att solkrämen är klibbig och obehaglig, men det är ändå viktigt att använda cirka 20 ml för ett barn och 40 ml för vuxen. Oavsett hur bra eller dålig du själv är på att använda solkräm är det avgörande att ditt barn blir ordentligt insmord så fort UV-indexet närmar sig 3.


Solfaktor för barn – vad betyder siffrorna?

Solskyddsmedel för barn och vuxna kan delas in i 4 olika kategorier efter skyddsfaktor och hur många procent av solens UV-strålar de blockerar:

  • Solfaktor 15 filtrerar ca 93% av solens strålar
  • Solfaktor 20 filtrerar ca 95% av solens strålar
  • Solfaktor 30 filtrerar ca 97% av solens strålar
  • Solfaktor 50 filtrerar ca 98% av solens strålar

Även om procentandelen filtrerade strålar ligger nära, rekommenderas att du alltid använder ett solskyddsmedel med hög faktor för ditt barn. Solfaktorn är nämligen ett uttryck för hur länge ditt barn kan vistas i solen. Dessutom finns det en rad yttre faktorer som ökar risken för solskador på ditt barn.

Solens strålar reflekteras

Många familjer tar gärna med barnen till stranden, där de kan leka i sanden eller bada i havet. Eftersom solens strålar reflekteras av vattenytan har strålarna en ännu starkare effekt på din hud och inte minst ditt barns.

1 lager räcker inte

Efter en tur i vattnet eller aktiv lek finns det också god anledning att vara extra försiktig. Även om du använder ett vattenfast solskydd rekommenderas det att du applicerar ett nytt lager efter torkning med handduk, simning eller fysisk aktivitet. Detta gäller särskilt för barn som har en extra ömtålig hud. Du bör smörja dig själv och ditt barn minst varannan timme när ni exponeras för solen för optimalt skydd.


Hur man hittar det bästa solskyddet för spädbarn och barn

Oavsett ålder är det allra bästa att försöka undvika solen när den lyser som starkast. Många tror felaktigt att brun hud efter solbad är ett hälsotecken, de bruna pigmenten som huden utvecklar är faktiskt ett sätt för huden att skydda sig. Särskilt barn måste skyddas väl, eftersom de inte kan ta ansvar för sin egen säkerhet i solen.

Välj en parfymfri solkräm för barn

Det är nu allmänt känt att exponering för parfym kan orsaka en livslång parfymallergi. Om du ska följa Cancerfondens rekommendationer ska du bl.a. därför välja en parfymfri solkräm till ditt barn. Leta efter certifieringar som Svanen och Allergy Certified. Du kan också alltid kolla ingredienslistan och undvika produkter där parfym, fragrance och aroma förekommer.


Solskyddsmedel för barn under 1 år

Om ditt barn är under 1 år gäller särskilda rekommendationer. Spädbarn som inte kan gå eller krypa bör hållas borta från direkt solljus och behöver därför inte använda solskyddsmedel. Det är dock viktigt att klä ditt barn för soligt väder, eftersom att täcka huden är det bästa skyddet mot UV-strålning.

Det rekommenderas att barnet bär löst sittande kläder som täcker armar och ben. UV-strålar kan reflekteras av glas, sand, snö och betong, varför täckning i skugga utomhus kan vara nödvändig. Ju tätare tyget är vävt, desto högre skydd ger det mot UV-strålar.

Ta också på barnet en solhatt med brett brätte som skyddar ansikte, hals, nacke och öron. Om ditt barn ligger i en barnvagn kan en solskärm vara en bra idé. Kom ihåg att kontrollera om ditt barn har det för varmt.


Solskyddsmedel för barn bäst i test 2021

Vilken solkräm som är bäst för barn är individuellt. Därför lutar många sig fortfarande gärna mot rekommendationerna från olika bäst-i-test. Följande produkter har rankats som nummer 1 respektive nummer 2 i Price Runners solskyddstest för barn.

Evy Suncreen Mouse Kids SPF30

Förstaplatsen i Pricerunners bäst i test gick till Evy Sunscreen Mousse SPF30. Den läckra moussen är i en smart sprayflaska som håller solkrämen fräsch tack vare den lufttäta designen. Den vita moussen lämnar huden mjuk – utan en vit hinna eller en klibbig konsistens. Den är lätt att applicera och kan lätt tas med i väskan, så att flera lager kan appliceras under dagen. Du kan också välja Evy Suncreen Mousse med SPF50.

La Roche-Posay Anthelios Kids Wet Skin SPF50+

På andra plats, enligt testet, hittar du solkrämernas Rolls-Royce. La Roche-Posay Anthelios-serien är populär bland både barn och vuxna – av goda skäl! Den oparfymerade solkrämen är extra sand- och vattenavvisande, den är lämplig för ömtålig hud och har en hög skyddsfaktor. Om du vill ha en kvalitetsprodukt till ett rimligt pris, välj La Roche-Posay Anthelios Kids Wet Skin SPF50+.


Populära solkrämer för barn

Förutom de nytestade solkrämerna för barn hittar du även billiga och effektiva klassiker som köps om och om igen. Derma har skapat en rad solkrämer som är billiga och lämpliga för barn. Du hittar både solkräm samt solspray för barn i märkets sortiment. Välj mellan faktor 30 och faktor 50.

Andra populära solkrämer och solsprayer för barn är Garnier, Avène och Vichy. Vill du se hela utbudet av solkrämer och läsa mer om alla innovativa och läckra produkter kan du läsa mer i kategorin solskydd.pil till toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.