Din guide till att bli gravid

Skrivet av

De flesta vet att ett enda oskyddat samlag kan leda till graviditet, oavsett om det är planerat, önskat eller inte. Trots detta är chansen att bli gravid under en viss månad bara 20% och för många går det långt ifrån så snabbt och lätt att bli gravid som förväntat.

Lyckligtvis finns det många möjligheter och sätt att öka din chans att bli gravid. Vi har samlat din ultimata guide till befruktning och graviditet här!

Hur lång tid tar det att bli gravid?

De flesta par som önskar att bli gravida men ännu inte lyckats med det, ställer denna fråga vid första besöket hos läkaren.

Frågan har nästan alltid dubbeltydiga svar – det beror på att förekomsten av en graviditet beror på en rad fysiologiska faktorer för både mannen och kvinnan. Det är därför helt olika för varje par och varje individ hur lätt, snabbt och säkert de kan gå igenom en graviditetsprocess.

Vissa behöver professionell hjälp innan en graviditet kan bli aktuell, medan det för de flesta par är möjligt hitta en naturlig väg till graviditet.

Kom ihåg att processen aldrig bör bli ett projekt utanför ramarna för kärlek, njutning och trygghet. Om saker inte går som förväntat eller situationen blir frustrerande snarare än spännande och glädjefylld, då är det mycket viktigt att ta en paus, ha en bra pratstund med din partner och eventuellt kontakta en fertilitetsläkare om era chanser att få barn.

Så här ökar du chansen att bli gravid!

Det första steget på vägen till graviditet är naturligtvis att sluta använda preventivmedel. Sedan finns det ett antal faktorer som du bör vara uppmärksam på för att ha största möjliga chans att bli gravid. Dessa faktorer är av betydelse för både kvinnor och män!

1) Ålder

Åldern har stor betydelse - särskilt för kvinnor. Redan i 30-årsåldern har fertiliteten halverats. Sannolikheten att bli gravid minskar redan från slutet av 20-årsåldern. Detta beror bland annat på att kvaliteten på äggen försämras.

Om du vill bli gravid inom de mest sannolika ramarna bör du välja den period då du är mest fruktbar, vilket är omedelbart före 20-årsåldern och i början av 20-årsåldern.

Enligt ett antal amerikanska undersökningar är det allmänna mönstret för din chans att bli gravid följande:

Chans att bli gravid i varje månad i förhållande till ålder:

  • Början av 20-års åldern: Upp till 25% chans att bli gravid.
  • Slutet av 20-års åldern: Upp till 15% chans att bli gravid.
  • Slutet av 30-års åldern: Upp till 10% chans att bli gravid.

2) Ägglossning och menstruationscykel

Många är inte medvetna om att det är just runt ägglossning som den största chansen att bli befruktad finns. Om man har svårt att bli gravid är det viktigt att hålla koll på sin menstruationscykel och därmed ägglossningstidpunkt. Du kan hitta tidpunkten för din ägglossning både med hjälp av en ägglossningstest och den så kallade temperaturmetoden.

Du kan lära dig mer om din ägglossning och ägglossningstidspunkt här!

3) Spermiekvalitet

Ofta talas det mest om kvinnans fysiska hälsa när det gäller chanserna för att bli graviditet, medan mannens hälsa och sädeskvalitet ofta läggs åt sidan. Misslyckad graviditet och svårigheter till befruktning är dock inte bara ett tecken på att du som kvinna har svårt att bli gravid eller bör ändra dina vanor.

Det behövs en man och en kvinna för att skapa ett barn, och det är därför minst lika viktigt att mannen är i god form som kvinnan. Hitta ett sädeskvalitetstest här!

4) Motion

Motion är mycket bra för vår hälsa (oavsett ålder och kön). Det har också, enligt studier, visat sig öka din chans att bli gravid.

Men för mycket motion, där du alltså är i kategorin extremt fysiskt aktiv eller flera timmars hård fysisk aktivitet per vecka, kan minska din chans att bli gravid, om du är normalviktig. Om man däremot är överviktig har studier visat att en stor mängd motion ökar sannolikheten att bli gravid markant.

5) Vikt

Bestående undervikt och anorexi kan vara förödande för äggstockarna. Även övervikt spelar en negativ roll i samband med hormonystemet och därmed funktionen av äggstockarna och din menstruationscykel.

Övervikt är en vanlig orsak till misslyckad graviditet, och därför rekommenderas många överviktiga att dra på sig löparskorna eller njuta av en rask promenad i samband med deras graviditetsförlopp. Det gäller både kvinnor och män!

6) Kost

Oavsett om du vill bli gravid eller inte, är det aldrig ovidkommande vad du stoppar i dig. Både mat och dryck har stor inverkan på din fysiska såväl som din psykiska hälsa.

Vill du öka chansen för graviditet bör du bland annat sluta med koffeinhaltiga drycker och alltför onyttiga/sockerhaltiga livsmedel. 

7) Rökning och alkohol

Rökning och alkohol är särskilt nämnda i samband med graviditet, och det är långt ifrån utan grund. Båda två är nämligen enorma syndare för din hälsa på flera punkter. De minskar bland annat sannolikheten att bli gravid markant!

Rökning har också en betydelse för magens tillväxt. Skadliga ämnen som vissa parabener och föroreningar i miljön kan dock också ha en negativ inverkan.

8) P-piller

Har du ätit p-piller under lång tid och oroar dig över preventivmedlets inverkan på graviditet? Då kan du andas ut – en studie från Aarhus Universitetshospital visar att användningen av p-piller inte har någon negativ inverkan på din fertilitet.

Undersökningen visar att fertiliteten endast är nedsatt de första månaderna efter att du slutat ta p-piller – oavsett om du har använt dem under en kortare period eller under en längre tid.

9) Tidspunkten för samlag

Tidspunkten för sex och samlag är en stor medspelare för chansen att bli gravid. Det är nämligen i samband med ägglossningen att spermierna ska finnas i kroppen - även helst 2-3 dagar före ägglossningstidspunkten. Spermierna kan stanna och leva i kroppen i 5-6 dagar, medan äggets livscykel ligger runt 12-24 timmar.

Sex och chans till graviditet
Enligt en undersökning utförd på kvinnor mellan 20-30 år, ger oskyddat regelbundet sex (ca 2-3 gånger per vecka) följande chans till graviditet:

  • 60% chans att bli gravid inom 6 månader
  • 75% chans att bli gravid inom 9 månader
  • 80% chans att bli gravid inom 12 månader
  • 90% chans att bli gravid inom 18 månader

Här är kvinnan som mest fruktsam

I nedanstående tabell markeras när i kvinnans menstruationscykel hon statistiskt sett är mest fruktsam - med andra ord; när chansen att bli gravid är störst. Var uppmärksam på att tabellen gäller för en 28-dagars menstruationscykel:

Dag 12, 13, 14 och 15 visas som de mest fruktbara dagarna i denna kvinnas menstruationscykel. Det är vid dessa dagar som ägglossningen sker.

Är jag gravid?

När du ska undersöka om du är gravid kan du antingen göra ett hemmatest eller testa hos läkaren. Om ett hemmatest används korrekt är resultatet mer än 99% säkert! 

När bör jag kontakta läkaren?

Många förhållanden kan skapa grunden för att du bör kontakta en läkare i samband med graviditet eller misstanke om graviditet. Det kan vara oregelbunden menstruation, övervikt, medicinering, sjukdom, hälsoproblem och mycket mer.

Om man är frisk och sund är huvudregeln att man efter ett år med regelbundet oskyddat samlag och utan en lyckad graviditet bör kontakta en fertilitetsläkare.

Vid misstanke om fertilitetsproblem eller liknande är det alltid en bra idé att kontakta sin egen läkare. Om åldern dessutom är relativit hög med avseende på fruktsamhet bör du kontakta läkaren gärna redan efter ett halvt år med misslyckade försök att bli gravid.

En hjälpande hand
Naturlig graviditet och en graviditet utan komplikationer är ingen självklarhet. Det ses allt oftare att par måste få hjälp från den vetenskapliga världen med att bli gravida. Många får hjälp genom konstgjord befruktning och de metoder som kan ge dem ett graviditetsförlopp som liknar det naturliga mest. 

Pil till toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.