Graviditetstest - Tidigt graviditetstest

Med ett graviditetstest kan du ta reda på om du är gravid på bara några få minuter. Testet är enkelt och snabbt att utföra. Vi har samlat lite extra information här om du är tveksam till ditt val av graviditetstest.

Vilket graviditetstest ska jag välja? | Hur fungerar ett graviditetstest? | När kan man ta ett graviditetstest? | Positivt graviditetstest | Negativt graviditetstest 

19 Produkt(er)

Vilket graviditetstest ska jag välja?

I vårt sortiment kan du hitta 2 typer av graviditetstest som båda testar på samma ämne, nämligen mängden av hormonet hCG i urinen som ökar i samband med graviditet.

De 2 typerna är:

  • Remsa
  • Stav

Alla testerna uppfyller de krav som myndigheterna ställer på ett graviditetstest, och vilket test som passar dig bäst beror helt på vilken typ du tycker fungerar bäst att använda. Vi har här kortfattat beskrivit skillnaderna mellan testerna, så att du kan få en introduktion till de olika typerna.

Graviditetstest - Remsa

Ett graviditetstest av typen remsa går ofta att få billigt och i paketerbjudanden, så att du får flera remsor vid varje köp. Testet fungerar genom att man doppar remsan i en bägare med urin och resultatet visas efter en kort tid. Resultatet kan vara lite svårt att läsa, och du kan därför känna dig tvungen att testa flera gånger. Om testet används korrekt i förhållande till bruksanvisningen är de dock över 99% säkra och även många kunders favorit på grund av de låga priset.

Graviditetstest - Stav

Ett graviditetstest som stav är lätt att använda, då du både kan doppa staven i en kopp med urin, på samma sätt som remsan, men du kan även kissa direkt på den absorberande delen av staven. Resultatet av testet är lätt att läsa. Två favoriter bland kunderna är Valmed Graviditetstest Stav och Clearblue Graviditetstest.

Alla testerna är extremt säkra och om de används korrekt i förhållande till bruksanvisningen kan de alla upptäcka graviditet med över 99 % säkerhet. Du måste dock vara medveten om graviditetstestets hållbarhet, eftersom de efter utgångsdatum inte längre är tillförlitliga, även om bruksanvisningen har följts till punkt och pricka. 


Misstanke om graviditet

Misstänker du att du är gravid? Då bör du se till att få graviditeten bekräftad så snart som möjligt. Detta kan göras både med hjälp av ett graviditetstest som görs hemma eller hos läkaren.

Hemtest

Majoriteten av alla kvinnor gör sitt första graviditetstest hemma, där många känner sig mindre nervösa i den trygga miljön. Dessutom kan du på så sätt vara säker på att "nyheten" hålls hemlig.

De graviditetstester för självtestning du hittar på marknaden idag är alla säkra och lätta att använda. Det är faktiskt samma typ av tester som läkaren använder, och det finns därför inget som hindrar dig från att göra testet själv. Men om testet är positivt bör du snarast kontakta din läkare, som kan göra en ytterligare undersökning.

Undersökning av läkare

När du gör ett graviditetstest hos läkaren kommer läkaren att be dig ta med ett urinprov. Om testet är positivt kommer läkaren att göra ytterligare en gynekologisk undersökning, som kan visa mer detaljerade fysiska tecken på graviditet.

Läkaren kan först ge ett säkert svar utifrån den gynekologiska undersökningen, där graviditetssymptomen är tydliga - Detta är ca 4 veckor efter befruktningen.


Hur fungerar ett graviditetstest?

Först och främst är det viktigt att poängtera att de enskilda testerna kan fungera olika. Resultaten kan bland annat läsas olika och visas olika. Vissa tester är också känsligare än andra och det är därför viktigt att du läser igenom bruksanvisningen noggrant före användning, så att du är säker på att du testar och läser rätt!

Så här fungerar testet

Ett graviditetstest mäter nivån av hCG-hormonet i urinen. hCG-hormonet är det hormon som gravida kvinnor producerar kort efter befruktningen. Mängden av detta hormon kommer att fördubblas i blodet och urinen ca var 2-3 dag under de första 10 veckorna av graviditeten.

De flesta graviditetstest kan tas dygnet runt. Det rekommenderas dock för de flesta tester att de tas på morgonen, eftersom urinen är mest koncentrerad vid denna tidpunkt. Om testet kan användas flera tider på dygnet kommer detta att framgå av bruksanvisningen som du alltid bör läsa innan användning.

Var uppmärksam på

Testresultatet kan vara falskt negativt om du har druckit mycket vätska eller besökt toaletten några timmar innan du använder graviditetstestet. Om din urin är för tunn - mycket ljus - kan koncentrationen vara för låg för att testet ska visa ett tydligt resultat.


När kan man ta ett graviditetstest?

Det rekommenderas att vänta 14 dagar efter samlag innan du tar graviditetstestet. Detta beror på att ju tidigare du testar, desto mer sannolikt är det att du får ett falskt positivt graviditetstest, på grund av en process som kallas biokemisk graviditet.

Vad är biokemisk graviditet?

I många fall där ägget har befruktats kommer det att ske fel i den tidiga celldelningen, vilket gör att graviditeten inte blir till något. Detta kallas biokemisk graviditet och det är därför många människor ofta upplever att mensen är sen. Här kommer många därför att upptäcka att de efter några dagar kommer att testa negativt trots tidigare positivt test.

Tidigt graviditetstest

Om du misstänker att du är gravid kommer du förmodligen att ställa dig frågan "Hur tidigt kan man ta ett graviditetstest?" Med ABBLO Pharmas tidiga graviditetstest kan du testa om du är gravid redan 8 dagar efter befruktningen. För andra graviditetstest måste du vänta ca 14 dagar.


Positivt graviditetstest

Om ditt graviditetstest är positivt är det ett tecken på att du är gravid. Du kan uppleva ett svagt positivt graviditetstest – här rekommenderas att ta ett nytt test.

Testet kan dock också ha använts felaktigt, och du kanske inte har följt bruksanvisningen till punkt och pricka. Om du är osäker på om du har använt testet rätt kan du följa instruktionerna steg för steg igen. Om du testar positivt igen ska du kontakta din läkare.

Besluta om graviditeten

När du har testat positivt och fått resultatet bekräftat av läkaren måste du ta ställning till om graviditeten ska genomföras, om den inte var planerad. Av läkaren kan du få tydliga instruktioner om graviditetens förlopp och eventuell abort.

Negativt graviditetstest

Testar du negativt är det ett tecken på att du INTE är gravid. Det är återigen viktigt att du är säker på att testet har använts korrekt enligt instruktionerna - annars kan resultatet bli falskt.

Hur ökar jag mina chanser att bli gravid?

Om du försöker bli gravid kan du ha stor nytta av att läsa vår artikel om ägglossning och därmed hur du ökar dina chanser att bli gravid – Läs artikeln om ägglossning här, eller se vårt urval av ägglossningstester.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.