Förstoppning - Vad gör man?

Skrivet av
Forstoppelse og ondt i maven. Få hjælp til forebyggelse og behandling

Förstoppning är ett relativt vanligt problem bland svenskar och faktiskt har upp till 20% av befolkningen problem med förstoppning. Det kan orsaka stort obehag att få förstoppning och för vissa kan det till och med vara mycket hämmande i vardagen.

Symptom på förstoppning

Är du förstoppad har du svårt att bajsa, trots att du vill och förstoppning kan orsaka stort obehag. Om du upplever förändringar i avföringsmönstret, som att behovet av avföring blir mindre frekvent eller helt försvinner, eller om det finns blod i avföringen, bör du kontakta din läkare. Ett annat symptom på förstoppning är en känsla av ofullständig tömning av tarmen efter toalettbesök.

Det finns olika former av förstoppning som kan vara resultatet av olika vanor kring kost, vätskeintag, aktivitetsnivå och avföringsmönster eller plötsliga förändringar i dessa vanor.

Kronisk förstoppning

Om du lider av kronisk förstoppning kan det bero på många olika orsaker eller en blandning av flera. Till exempel kan du vara mer benägen för kronisk förstoppning om du inte äter tillräckligt med fiberrik kost eller vätska under dagen, eller om du är mycket stillasittande.
Vid kronisk förstoppning kan du själv försöka att lindra förstoppningen genom att dricka mycket vätska, konsumera tillräckligt med fiberrik mat, öka mängden fysisk aktivitet varje dag och försöka skapa regelbundna och förnuftiga avföringsvanor. 

Akut förstoppning

En akut förstoppning kan uppstå vid plötsliga förändringar i din kost eller aktivitetsnivå. Det kan t.ex. uppstå vid sjukdom där du har varit sängliggande eller förhindrad från att röra dig i de rekommenderade 30 minuterna om dagen, eller vid andra tillstånd som gör att du får ett minskat intag av fast föda eller vätska. Akut förstoppning kan du eventuellt försöka att avhjälpa med laxermedel som snabbt har en mjukgörande effekt på tarminnehållet och därmed hjälper för att tömma tarmen.

Irritabel tarmsyndrom

Denna störning kallas också colon irritabile eller IBS och det är ett tillstånd i tarmen där det finns en störning i tarmens funktion. Du kan uppleva smärta och obehag i magen, en känsla av att magen är utspänd och/eller störningar i förhållande till avföringen som växlar mellan diarré och förstoppning. Om man lider av IBS är det bra att hålla koll på sitt avföringsmönster och försöka få några bra, stabila vanor.

Varför får man förstoppning?

Förstoppning kan komma som ett resultat av olika dåliga vanor som för lite fiber i kosten, för lite fysisk aktivitet eller en stor och långvarig konsumtion av laxermedel. Hos vissa människor kan man inte hitta en tydlig orsak till förstoppning, men man kan ändå försöka avhjälpa det på olika sätt.

Förstoppning kan också vara ett symptom på andra sjukdomar, t.ex. nedsatt ämnesomsättning, eller det kan vara en bieffekt av läkemedel som smärtstillande medel, giktmedicin, hostmedicin och läkemedel mot epilepsi. Om så är fallet bör du prata med din läkare om möjligheten att reglera intaget av läkemedlet så att du kan bli av med förstoppningen.

Förebygg förstoppning

Eftersom förstoppning ofta kommer som ett resultat av en fiberfattig kost och en inaktiv livsstil, är detta två parametrar som du har möjlighet att påverka för att undvika förstoppning i framtiden.

Kostfiber bör utgöra en stor del av kosten och det rekommenderas att äta minst 25-35 g kostfiber om dagen. Detta motsvarar ca 75 g fullkorn, t.ex. från havregryn, rågbröd, knäckebröd eller fullkornspasta och du kan med fördel äta minst 300 g blandade grönsaker. Det är viktigt att du får fibrer från olika källor, eftersom kostfiberns effekt på magen är olika beroende på om de kommer från grönsaker, frukt eller spannmålsprodukter. Det varierar från person till person hur mycket fiber man behöver men det är en bra idé att följa de officiella kostråden. Komplettera gärna din kost med kosttillskott som t.ex. Solaray Tarm i Form. Här kan du se vårt urval av kosttillskott inom kategorin Mage och matsmältning.

Det är viktigt att du dricker mycket vatten under dagen eftersom du också tappar mycket vatten genom urin och svett. Om du har problem med att komma ihåg att dricka tillräckligt med vatten kan du t.ex. ta med en vattenflaska så att du enkelt kan hålla reda på hur mycket vatten du får druckit. Annars kan du göra det till en vana att ta ett extra glas vatten i samband med måltiderna under dagen, så du är säker på att få i dig tillräckligt med vätska.

Fysisk aktivitet hjälper till att stimulera tarmrörelserna och det är därför en bra idé att röra sig minst 30 minuter om dagen. Att röra på sig behöver inte vara att styrketräna i gymmet utan kan också vara en snabb promenad eller cykeltur till jobbet. Fysisk aktivitet har också en mängd andra hälsofördelar än att bara stimulera tarmen och dessutom kan det öka livskvaliteten och välbefinnandet. Det rekommenderas att intensiteten i det fysiska arbetet är måttlig, vilket innebär att du vanligtvis blir lättare andfådd men kan ha en konversation under tiden. Om du vill öka din dagliga träning eller behöver nya idéer för träningsformer kan du hitta inspiration för träning här.

Mjölksyrabakterier - probiotika

I tarmen finns det många olika bakterier som tillsammans bildar tarmfloran och säkerställer att mag-tarmkanalen fungerar optimalt. Effekterna av probiotika studeras fortfarande i olika studier, men mycket tyder på att det till exempel har en förebyggande effekt mot diarré och att det kan hjälpa spädbarn att återuppbygga tarmfloran efter infektion med rotavirus. Du kan hitta kosttillskott med probiotika här, och under kategorin kan du också läsa mycket mer om mjölksyrabakterier som kosttillskott, eller så kan du lära dig hur probiotika fungerar i den här artikeln.

Barn med förstoppning

Barn der leger og har det sjovt. Undgå forstoppelse hos børn

Det finns många barn som upplever förstoppning under sina första levnadsår, delvis för att barn inte alltid har regelbundna toalettbesök men ocskå för att de ofta undertrycker tarmtömningsreflexen om de är mitt i en bra lek. Därför är fastställandet av fasta vanor för avföring hos barn ett viktigt steg för att undvika förstoppning.

Kosten är också mycket viktig för avföringen hos barn, och här är en grov och fiberrik kost viktig. En fiberrik kost med mycket grönsaker, frukt och spannmålsprodukter stimulerar tjocktarmen och gör avföringen mjukare. Dessutom är detta också en del av en sund och näringsrik kost, och barn bör också följa de officiella kostråden - precis som vuxna.

Om ditt barn har förstoppning kan det vara en bra hjälp att ge barnet ett milt laxermedel under en tid för att mjuka upp avföringen. På detta sätt kan du skapa grunden för en bättre upplevelse för barnet och tillsammans med bättre tarmvanor och en mer fiberrik kost kan du undvika förstoppning i framtiden. Kom dock ihåg att prata med din läkare innan du ger ditt barn läkemedel mot förstoppning.

Huskurer mot förstoppning

Det finns olika gamla huskurer mot förstoppning där man inte använder mediciner. Detta kan till exempel vara att konsumera katrinplommon, katrinplommonjuice eller annan torkad frukt, vilket kan ha en effektiv effekt mot förstoppning genom att stimulera tarmrörelserna och därmed avföringen.

Linfrö sägs också kunna lätta avföringen genom att binda vatten i tarmen när de passerar genom tarmen hela men binder en stor mängd vatten i skalet, vilket mjukar avföringen.

Om du lider av förstoppning kan du prova olika medel eller försöka ändra på dina vanor för att göra avföringen mer problemfri. Om förstoppningen blir värre eller är långvarig och inte lindras, bör du konsultera en läkare. I många fall kan man som tur är hantera problemet själv och med hjälp av ändringar av ens vanor och laxermedel kan du bli av med förstoppning.

Se vårt stora urval av produkter i kategorin mag- och tarmproblem och läs mer under kategorin om vad som gör matsmältningen så viktig!

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.