Elektrolyter och salter

Elektrolyter är salter som bland annat bidrar till vår vätskebalans. Här kan du läsa mer om vad elektrolyter är och lära dig mer om vad de gör i kroppen!

Vad är elektrolyter? | Varför får vi salt- och vätskebrist? | Hur reagerar kroppen?

35 Produkt(er)

Vad är elektrolyter?

När sommarvärmen sätter in, när vi springer långt eller när vi har influensa, utsöndrar kroppen mycket vätska genom svett, avföring och urin. Denna vätska innehåller elektrolyter, som är salter som bidrar till kroppens vätskebalans.

Elektrolyter är naturliga salter med en negativ laddning som finns i vår kropp och är en naturlig del av vår vätskebalans.

Kroppens primära elektrolyter är:

  • Natrium
  • Kalium
  • kalcium
  • Magnesium
  • Klorid
  • Fosfat
  • Karbonat

Kroppen kan inte producera dessa salter på egen hand, vilket är anledningen till att det är nödvändigt för oss att få dem från vår kost.

Oftast orsakas problem med elektrolytbalansen när natrium-, kalium- eller kalciumnivåerna är obalanserade, vilket vanligtvis kan undvikas genom att upprätthålla vätskebalansen.


Varför får vi salt- och vätskebrist?

Vätskebrist uppstår när kroppen hamnar i obalans med både vätska och salter. Det måste finnas en balans mellan den vätska som intas och den vätska som utsöndras från kroppen. Det är inte bara under varma sommardagar som du behöver dricka mer vätska, utan även vid fysisk aktivitet, och även vid sjukdomar som diarré, är det viktigt att återfukta kroppen för att undvika obalans.

Under normala omständigheter behöver en genomsnittlig person cirka 1,5-2,5 liter vätska per dag, - barn och äldre lite mindre. Om du svettas mycket eller utsöndrar vätska på andra sätt kan vätskebehovet lätt fördubblas, så det är viktigt att hålla kroppen hydrerad under hela dagen.

Vätske- och saltbalans är dock två olika saker. Du kan ha druckit mycket vätska men ändå vara uttorkad eftersom din kropp helt enkelt saknar salter. Genom att inta elektrolyter minimerar du risken för uttorkning. Uttorkning kan ha en negativ inverkan på din prestation.

Elektrolytbrist - hur reagerar kroppen?

När våra vätske- och saltnivåer är ur balans blir kroppen uttorkad. När du har brist på både vätska och elektrolyter kallas det isotonisk uttorkning, medan hypotonisk uttorkning är när du får i dig för lite elektrolyter i förhållande till vätska.

Vårt vätskebehov ökar när vi svettas. Även en mindre vätskeförlust kan snabbt försämra din prestationsförmåga. Därför är det en bra idé att dricka mycket vätska när du tränar. Särskilt under varma dagar och vid hård fysisk träning.


Elektrolyter på Med24.se

Vill du undvika vätskebrist när du idrottar? Här kan du få olika brustabletter och tabs som du enkelt kan lösa upp i vatten. Du kan dricka dem före eller efter träningen.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.