Förkylning - Övrig medicare

En förkylning orsakas vanligtvis av ett virus som angriper de övre luftvägarna, och en förkylning kan orsaka stort obehag och besvär i vardagen. En förkylning går oftast över av sig själv, men om du vill bli av med din rinnande näsa och hostan snabbare finns det flera lösningar som kan minimera obehaget och hjälpa dig att klara dig bättre igenom förkylningen.

Förkylning - smitta och varaktighet | Förkylningsmedicin

35 Produkt(er)

Förkylningar - smitta och varaktighet

Alla drabbas vi av förkylningar i perioder och det är ett ganska vanligt tillstånd bland befolkningen - vanligtvis på vintern och under de kalla månaderna när vi fryser mer. Förkylning är egentligen en luftvägsinfektion som orsakas av ett virus, t.ex. ett rhinovirus. När du väl har smittats med ett virus är du immun mot det, men eftersom det finns hundratals undertyper av virus som kan orsaka förkylning kan du fortsätta att bli förkyld under hela livet. En förkylning varar vanligtvis inte mer än 7 dagar, och du kommer att besväras mest av symtom efter 3-4 dagar. Det tar vanligtvis mellan 2 och 3 dagar från det att du smittas tills symtomen börjar visa sig, så du kan smitta andra under denna period om du inte upprätthåller god handhygien.


Symtom på förkylning

De vanligaste symptomen på förkylning är ont i halsen, lätt feber och en allmän känsla av att vara sjuk. Detta följs ofta av en rinnande och/eller täppt näsa och hosta som kan göra det svårt att sova på natten.

Om du vill veta mer om förkylningssymtom och behandlingstips kan du läsa artikeln "Förkylning- läs allt om symtom och behandling här"Läkemedel mot förkylning

För att lindra obehaget och hjälpa dig att hantera din förkylning finns det många olika läkemedel som syftar till att minska ett eller flera av symtomen. Dessa inkluderar nässprayer, mjuka pappersnäsdukar och hostmedicin.


Munspray

En munspray eller halsspray kan användas både förebyggande och behandlande. Om du känner att en förkylning är på gång eller i ett tidigt skede kan du använda en munspray för att stabilisera den återfuktande skyddsfilmen på slemhinnorna i munnen och munhålan. På så sätt sitter filmen kvar på slemhinnorna längre och du är bättre skyddad mot yttre påverkan som virus, så att virus inte kan göra dig sjuk lika lätt.

Du kan till exempel välja Viruseptin Munspray 20 ml, som kan användas för barn från 1 års ålder.


Nässpray

Med en nässpray mot förkylning som Viruseptin nässpray kan du göra det svårare för virus att ta sig in i cellerna eftersom nässprayen innehåller karragenan från rödalger. Karragenan bildar en återfuktande skyddsfilm över slemhinnorna, så att du inte lika lätt får en infektion av virus.

För att behandla en helt täppt näsa är en nässpray som Klaricare nässpray ett bra val. Denna nässpray innehåller en hyperton havsvattenlösning med 2,3% NaCl, som lindrar nästäppa genom det naturliga fenomenet osmos. På grund av saltinnehållet i nässprayen kommer osmos att "dra" överflödig vätska ur näsvävnaden, så att du lättare kan andas genom näsan. Nässprayen innehåller därför inga läkemedel eller konserveringsmedel och kan användas av både gravida och ammande kvinnor.


Näsdroppar

Många nyfödda och spädbarn är känsliga för förkylningar, och en täppt näsa kan störa sömnen. För att lindra nästäppa och tryck i bihålorna kan du med engångspipetter från Klaricare droppa några droppar hyperton havsvattenlösning i varje näsborre, vilket genom osmos drar ut överflödig vätska ur näsvävnaden på samma sätt som Klaricares nässpray. Näsdropparna är 100% naturliga och lämpliga för spädbarn mellan 0 och 6 månader som ännu inte kan använda nässpray.


Kleenex pappersnäsdukar

När man är förkyld är det mycket vanligt att näsan är täppt eller rinner. I början av förkylningen är vätskan från näsan vanligtvis tunn som vatten, men efter ett tag blir den tjockare och mer gulaktig - snor. Näsan rinner många gånger under dagen, och om du snyter dig ofta kan det vara riktigt jobbigt för den ömtåliga huden i ansiktet att gnuggas med pappershanddukar. Därför är det en bra idé att snyta sig i mjukt papper från Kleenex, som finns i en ask eller i små förpackningar med pappersnäsdukar. Kleenex är specialiserade på hygienprodukter och särskilt mjuka pappersnäsdukar som är skonsamma mot huden och har god uppsugningsförmåga för vätskor och snor. Du kan välja både klassiska och starka pappersservetter utan parfym eller balsam, men du kan också hitta extra vårdande pappersservetter med balsam från ringblomma, aloe vera, E-vitamin och fräsch mentol.

Med Kleenex slipper du skadad, irriterad och röd hud när du snyter dig, och även om du behöver snyta dig ofta kan du ta extra hand om den ömtåliga huden i ansiktet.


Hostmedicin

Ett mycket irriterande symptom på förkylning är hosta, som i början av förkylningen vanligtvis är en torrhosta som senare kan utvecklas till en hosta där du hostar upp slem från halsen.

Oavsett om du lider av torrhosta eller hosta med slem kan du ha nytta av en hostmedicin som ColdyHoney hostmedicin, som lindrar och minskar hosta hos vuxna och barn från 1 års ålder. Hostmedicinen innehåller honung, glycerol och eterisk citronolja och verkar genom att smörja och återfukta slemhinnan i halsen för att lindra hosta.


Nässköljning och nässug

För att rengöra näsborrarna och passagen mellan näsan och halsen från överflödigt slem kan du använda en nässkölj, t.ex. Flo Sinus Care nässkölj eller Rhino Nässköljningskanna för nässköljning. Genom att skölja näsan kan du minska irritationen i näsan och återfukta slemhinnan så att du kan rensa näsan från slem och irriterande och ovälkomna partiklar.

För de minsta barnen bör du använda en nässug i stället för en nässköljare. En nässug avlägsnar försiktigt det slem som orsakar nästäppa och gör det svårt för spädbarn att andas.

Du kan läsa mycket mer om hur du förebygger förkylningar i vår artikel här!

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.