Bindor

Här hittar du ett stort utbud av bindor för mens. Det finns bindor av flera storlekar och uppsugningsförmåga, så att du kan känna dig trygg och säker under hela din mens. I vårt stora utbud av mensskydd ingår även t.ex. tamponger, trosskydd och menskoppar – läs mer om menskoppen här!

De olika typerna av bindor | Hur ofta ska man byta binda?

45 Produkt(er)

Vad är menstruation?

Menstruation kommer som en normal del av en kvinnas menstrutionscykel. Det är en blödning från livmodern i samband med att en ägglossning är över, om det inte skett någon befruktning av ägget.

I de flesta fall kommer den första mensen när en tjej är mellan 9-18 år, medelåldern är runt 13 år. Menstruationen varar vanligtvis tills du är runt 45-50 år och går in i klimakteriet.

För många är menstruationen regelbunden varje månad och varav runt 3-7 dagar. Använder du preventivmedel i form av t.ex. p-piller eller minipiller kan det dock se lite annorlunda ut då flera faktorer kan spela in här.

Under din menstruation kan du använda bindor, trosskydd, tamponger, menskopp eller andra hygienartiklar som är gjorda för att användas under mens. Detta kan göra din mens till en tryggare upplevelse eftersom du minimerar risken för att blöda igenom.


De olika typerna av bindor

Det finns många olika typer av bindor, som alla kan hjälpa till att kontrollera din blödning, oavsett om du blöder lite eller mycket. Du kan nästan alltid se hur absorberande bindan är på förpackningen. Ett droppsystem har skapats, som illustrerar absorptionsförmågan på bindor, där ju fler "fyllda" droppar desto högre sugkraft.

Nedan kan du se vad skillnaden är mellan de olika hjälpmedlen för din mens, och ta reda på vilken lösning som är bäst för dig.

Dagbindor med vingar

En binda med vingar sitter extra bra i trosorna. Vingarna på sidan av bindan fälls ner under trosan och fäster sig så att bindan sitter på plats hela dagen. Bindor med vingar kan vara bra att använda om du är aktiv, eftersom svett och fukt kan göra att bindan inte sitter lika bra, men med vingar på bindan kan du vara mer säker och trygg.

Dagbindor utan vingar

Bindor utan vingar fäster sig också bra på trosorna då de, liksom de med vingar, är klistriga på baksidan som vänder neråt med trosorna. Den självhäftande sidan håller trosorna på plats, så att du kan känna dig säker. Så om du gillar bindor med eller utan vingar är en smaksak, då de fungerar på samma sätt. Vissa kan dock känna en extra trygghet med bindor med vingar.

Nattbindor

En nattbinda är, som namnet antyder, bindor gjorda för natten. Men en del använder dem även under dagen, då de vanligtvis har en högre uppsugningsförmåga vid kraftiga blödningar, så det är inget fel i att de används under dagen bara för att de kallas nattbindor.

Nattbindor är längre än vanliga bindor för att säkerställa att du inte blöder igenom, vare sig du ligger på mage eller rygg. Det gör att du kan sova tryggt hela natten utan att vara rädd för att blöda igenom.

Ekologiska bindor

Vill du ha ekologiska bindor så hittar du även dem här. Ekologiska bindor är gjorda av 100% ekologisk bomull, och är gjorda utan parfym eller andra ämnen som kan orsaka irritation i intimområdet.

Tygbindor

Vill du ha en mer hållbar lösning så finns det tygbindor som är återanvändbara, så att du slipper extra avfall och plast. Dessa är maskintvättbara, så du kan enkelt tvätta dem och använda dem om och om igen.


Hur ofta ska man byta binda?

Det är viktigt att byta bindor, trosskydd och tamponger regelbundet, så att du minimerar risken för att bakterier och irritation uppstår och att du blöder igenom. Man bör byta bindor, trosskydd och tamponger antingen när de är "fulla", vilket lätt kan vara efter 2 timmar om uppsugningsförmågan inte är tillräckligt hög, annars ca var 3-4 timme.

Det är dock inte många som ställer larmet, går upp och byter binda mitt i natten. Här har det tagits fram nattbindor med extra hög uppsugningsförmåga, så att du säkert kan gå och lägga dig utan att vara rädd för att blöda igenom.

Ofta blöder man inte lika mycket i början och slutet av mensen som man gör i mitten av mensperioden. Därför har många både trosskydd och bindor med olika uppsugningsförmåga liggande, för att täcka alla dagar. Du kan vanligtvis se absorptionsförmågan på utsidan av förpackningen illustrerade i form av små droppar. Ju fler fyllda droppar, desto högre uppsugningsförmåga.


Menstrosor

Trosor som känns som dina vanliga trosor, men som ser till att du inte blöder igenom. Menstrosor är inbyggda med extra lager som absorberar och kapslar in blödningen så att du inte blöder igenom. Detta är en mer hållbar lösning för dig som vill värna om miljön, då de enkelt kan tvättas och användas igen. Trosorna kan användas i upp till 8-12 timmar innan du ska byta dem, beroende på hur mycket du blöder.

Pil till toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.