C-vitamin

C-vitamin, även känt som askorbinsyra, är ett vattenlösligt vitamin. Det innebär att C-vitamin inte kan lagras i kroppen och därför behöver man täcka behovet genom den dagliga kosten. Vitamin C, askorbinsyra, fungerar som antioxidant och behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det underlättar även upptaget av järn i kosten.

Vad är vitamin C bra för - Här får du svaret!

C Vitamin

Vitamin C, även kallad askorbinsyra, är en av de vanligaste vitaminerna. Det är dock också en av de mest nyttiga. C-vitamin är en stark antioxidant som stärker immunsystemet kraftigt. Vitaminet förebygger problem med tandkött, slemhinnor, hud- och ögonproblem och är av stor vikt för blodomlopp och hjärta. Dessutom bidrar vitamin C till att säkerställa mental balans. Vitamin C var ursprungligen känt för att motverka skörbjugg. Sjömän utvecklade skörbjugg eftersom de inte fick färska grönsaker och frukt under långa perioder, alltså brist på C-vitamin.

C-vitamin finns i vävnaden mellan cellerna runt om i kroppen där de skyddar cellerna mot fria radikaler. Kroppen kan lagra upp till ca 1500 mg vitamin C. Denna depå är uttömd efter ca 3 månader, varefter kroppen kan börja visa symptom på C-vitaminbrist.

Till skillnad från djur kan människor inte bilda C-vitamin själva, så C-vitamin bör ingå i den dagliga kosten.

Vad är vitamin C bra för?

C-vitamin förebygger förkylning och influensa, men botar inte förkylning. Vitaminet skyddar hjärnan mot syrebrist och finns speciellt i kroppens nervvävnad .

 • Stöder normal mental funktion
 • Stöder energiomsättning
 • Stöder energiomsättning • Bidrar till ett normalt fungerande nervsystem
 • Bidrar till immunsystemets funktion
 • Bidrar till att minska trötthet och utmattning
 • Stödjer bildandet av kollagen och elastiska fibrer i huden
 • Stöder bildandet av kollagen i brosk och blodkärl
 • Ökar järnupptaget
 • Stöder funktionen hos benstomme, tandkött, hud och tänder

Symptom på C-vitaminbrist

Brist på C-vitamin kan leda till trötthet, sömnsvårigheter, utmattning, mental obalans, dålig sårläkning, kramp, hemorrojder, håravfall, blåmärken, sämre syn, för tidigt åldrande och blodbrist. Om du upplever ett eller flera av dessa symtom i samband med vitamin C-brist bör du omedelbart börja ta ett C-vitamintillskott på minst 500 mg dagligen.

Vem bör ta C-vitamintillskott?

Nästan alla kan dra nytta av ett dagligt C-vitamintillskott.

Genom rökning, p-piller, stress, fysisk, hårt arbete, solbad och föroreningar, har mänskligheten större behov av C-vitamin. Speciellt rökare behöver ett större intag för att undvika rynkor, slapp hud och stelhet.

Människor som dricker mycket sockerhaltiga drycker som läsk, äter godis, sött bröd och liknande har svårt att lagra C-vitamin i kroppen och cellerna eftersom redan är fyllda med sockerämnen. Detta kan leda till ökad risk för förkylning, eftersom den förebyggande effekten av C-vitamin saknas.

Gravida kan också dra nytta av ett C-vitamintillskott.

Hos män, ger ett dagligt intag av 200 mg C-vitamin ett bättre skydd för spermierna och därmed stärks fertiliteten.

Rekommenderat dagligt intag av C-vitamin:

 • Spädbarn: 40 mg
 • Småbarn: 50 mg
 • Skolbarn: 60 mg
 • Vuxna: 60 mg
 • Gravida: 80 mg
 • Ammande: 100 mg
 • Idrottare och hårt kroppsarbetande: 200-1000 mg

Detta är utgångspunkten för minimidoser. Det kan ofta vara nödvändigt att ta större doser, särskilt om du röker eller har en hög konsumtion av stimulantia som t.ex. kaffe, socker eller alkohol. Här är det optimala behovet ca 200 mg.

Vitamin C är vattenlösligt, vilket innebär att du som regel inte kan få för hög dos. Vitamin C som kroppen inte behöver utsöndras med urinen.

Biverkningar

Om du tar doser under 1000 mg ger det sällan biverkningar. Om dosen är över 1000 mg kan du riskera magont och diarré på grund av syran.

Du kan ta syra-neutralt C-vitamin, om du lider av magont och liknande. Brustabletter och syrafritt C-vitamin kan användas för att förhindra obehag som syran ger.

Naturligt C -vitamin i livsmedel

Vitamin C finns i många livsmedel och vi konsumerar dem dagligen via frukt, grönsaker, kött och liknande.

För att få den optimala mängden C-vitamin genom kosten bör du äta 500-600 g grönsaker dagligen och gärna råa. Det är inte alla som får det, så ett C-vitamin tillskott kan vara nödvändigt för att täcka behovet.

Vitamin C finns i alla frukter och grönsaker; tomater, potatis, citroner, apelsiner, paprika, nypon, bönor, broccoli och liknande. Ju fräschare det gröna är, desto mer vitamin C.

I fisk, kött, frön och mjölk finns också vitamin C. Du bör dock vara medveten om att C-vitamin försämras genom uppvärmning, stekning och kokning. Detsamma görs genom konservering och frysning.

Topp 5 för bästa och naturliga källor till C-vitamin

 • Nypon
 • Röd paprika
 • Grönkål
 • Broccoli
 • Apelsin

100 g nypon innehåller 840 mg C-vitamin
100 g röd paprika innehåller 199 mg C-vitamin 
100 g broccoli innehåller 123 mg C-vitamin
100 g grönkål innehåller 169 mg C-vitamin
100 g apelsin innehåller 63 mg C-vitamin

Det är vanligt vid förkylning att börja äta eller dricka apelsiner som ett försök att bota sjukdomen med C-vitamin. Men som du kan se ovan är faktiskt apelsin längst ner på listan över de mest C-vitaminrika frukterna och grönsakerna. Du får ett bättre och mer märkbart resultat genom att äta

purjolök eller rå paprika. Här är det emellertid viktigt att nämna att C-vitamin inte är ett direkt medel mot, t.ex. förkylning men verkar förebyggande.

C vitamin och hudvård

Vitamin C har en naturlig exfolierande- och antioxidanteffekt på huden. C-vitamin reducerar solskador och återuppbygger huden på djupet. Vitamin C minskar bruna pigmentffläckar, fina linjer samt rynkor.

C-vitamin stimulerar kollagenfibrerna i huden och gör huden mer elastisk, ungdomlig och med mera glöd.

C vitamin och sjukdom

Vitamin C kan sänka innehållet av LDL-kolesterol och höja HDL-kolesterolhalten. Det bidrar till att stärka ådrorna och hålla dem smidiga.

C-vitamin hjälper till att göra blodet mer lättflytande och sänker blodtrycket.

C-vitamin kan ha effekt på receptbelagda läkemedel, såsom blodförtunnande läkemedel. Om du tar blodförtunnande läkemedel och vill ha ett vitamin C-tillskott, ska du rådgöra med läkare.

Vitamin C som kosttillskott

Vitamin C kan tas på flera olika sätt. Den vanligaste och mest använda metoden är en vanlig tablett. Det kan till exempel vara Solaray Vitamin C 500 mg. I vissa fall kan det vara nödvändigt att ta syraneutralt C-vitamin om du till exempel, har mycket magsyra eller magbesvär. Om du har svårt att svälja tabletter finns de även som brustabletter.

Obligatorisk text

Den rekommenderade dagliga dosen bör ej överskridas. Kosttillskott skall endast tas av av gravida kvinnor och barn under 11 år efter att ha rådgjort med läkare eller vårdpersonal. Förvaras oåtkomligt för barn. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosten.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.