Kompressionsstrumpor

Om du är osäker på vad kompressionsstrumpor egentligen är och när de kan användas så har vi samlat information här.

Varför använda kompressionsstrumpor?Vilka kompressionsstrumpor? | Vilken gradering? | Hur hjälper kompressionsstrumpor? | Skillnaden mellan kompressions- och stödstrumpor

36 Produkt(er)

Varför ska jag använda kompressionsstrumpor ?

Kompressionsstrumpor används för att öka blodcirkulationen. Det kan finnas olika anledningar till att du behöver kompressionsstrumpor. Det kan vara både medicinska eller åldersrelaterade orsaker, eller om du helt enkelt vill lindra trötta och svullna ben.

Kompressionsstrumpor för resor

Precis som vid ett stillasittande jobb kan du riskera att behöva sitta ner länge när du ska ut och resa. Detta kan orsaka svullna ben, men också öka risken för blodproppar. Det gäller inte bara när du flyger utan även om du ska sitta i bil eller tåg i många timmar. Om möjligt bör du röra dig så att du kan stimulera blodcirkulationen, annars kan du också använda kompressionsstrumpor när du reser.

Kompressionsstrumpor för gravida

Det kan vara en god idé att träna regelbundet och använda kompressionsstrumpor från den tidiga delen av graviditeten, eftersom det kan bidra till att minska risken för åderbråck och blodproppar. Det transporteras 20% mer blod runt i kroppen när man är gravid och detta tillsammans med att livmodern pressar venerna mer och att venerna generellt blir mer elastiska kan öka risken för åderbråck.

Kompressionsstrumpor för idrottare

Man kan ha en tendens till att få svullna, trötta och tunga ben om man springer mycket eller utövar andra sporter. Det beror på att blodcirkulationen inte är som den ska. Mabs kompressionsstrumpor för sportbruk är för dig som idrottar mycket. Genom att använda rätt kompressionsstrumpor kan du minska risken för ömhet och muskelskador. Dessutom kommer kroppen att återhämta sig snabbare.


Hur hjälper kompressionsstrumpor?

Oavsett anledningen till att man använder kompressionsstrumpor har strumporna samma syfte. De sätter press på musklerna och venerna i benen och ökar blodcirkulationen med ett tryck uppåt. Detta beror på att trycket från kompressionsstrumpan är högre nere vid ankeln och minskar uppåt. Därmed pressas blodet från fötterna och uppåt mot hjärtat.


Vilka kompressionsstrumpor ska jag välja?

Att lista ut vilka kompressionsstrumpor man ska välja kan vara svårt eftersom det beror på flera saker. När du väljer kompressionsstrumpor måste du ta hänsyn till kompressionsgraden, längden på strumporna och vilket material strumporna är gjorda av, så att du säkerställer att dina behov tillgodoses på bästa möjliga sätt. Nedan har vi sammanställt en kort guide till val av stödstrumpor. Vid svår smärta och problem med benen rekommenderar vi att du kontaktar en läkare för individuellt råd.

Kompressionsstrumpans tryck

Kompressionsstrumpors kompressionsgrad mäts i mmHg, vilket är en enhet för tryck. Ju högre mmHg strumporna har, desto större kompressionsgrad har strumporna. Graden av kompression är indelad i 4 olika klasser:

  • Klass 1, 15-21 mmHg
  • Klass 2, 23-32 mmHg
  • Klass 3, 33-46 mmHg
  • Klass 4, mycket kraftig kompressionseffekt - används endast på sjukhus

Klass 1 kompressionsstrumpor rekommenderas för lindring och förebyggande av mindre åderbråck, för användning på resor, för lindring av trötta och lätt svullna ben efter en stående dag på jobbet och för användning vid sportsaktiviteter. Det är till exempel Mabs Bomull Kompressionsstrumpor som med 15-21 mmHg går under klass 1 och kan användas av både män och kvinnor. 

Kompressionsstrumpor av klass 2 och 3 används av personer med nedsatt återflöde av blod från fötterna, efter operation och mot svår svullnad och vätskeansamlingar. Det rekommenderas att konsultera en läkare eller sjuksköterska vid användning av klass 2 och 3 kompressionsstrumpor för att säkerställa att strumporna är optimala vad gäller kompression och storlek.

Klass 4 kompressionsstrumpor används endast på sjukhus och i samband med lymfödem.

På Med24.se säljer vi kompressionsstrumpor av klass 1, som kan användas för att förebygga sjukdomar och minimera besvär i vardagen. De är också idealiska att använda under längre resor där det finns minimala möjligheter att resa sig och röra sig som på buss-, bil-, tåg- och flygresor.

För vissa idrottare kan kompressionsstrumpor ge en upplevelse av förbättrad prestation och komfort, vilket kan hänga samman med att det ökade blodflödet till följd av kompressionen ger bättre syretransport runt musklerna och effektivare bortförsel av slaggprodukter.

Du kan även hitta flera behandlingsstrumpor från Sigvaris som har högre kompressionsgrad än klass 1, och som därför kan användas vid svårare symtom än övriga kompressionsstrumpor och i samband med operation.

Längden på kompressionsstrumporna

Hos Med24 kan du hitta kompressionsstrumpor i 3 olika längder, om du behöver korta kompressionsstrumpor eller långa: 

  • Knästrumpor
  • Lårhöga strumpor
  • Strumpbyxor

När du väljer kompressionsstrumpor, överväg var på benet du behöver stöd. Om problemet mestadels ses vid anklarna, kommer knästrumpor vanligtvis att vara tillräckligt långa.

Om problem/svullnad upplevs vid knät eller längre upp rekommenderas att använda lårhöga strumpor som även täcker större delen av låren. Undvik dock att välja för långa kompressionsstrumpor och rulla ner dem, eftersom det kan orsaka ökat tryck på några ställen på benet.

Strumpbyxor kan få svullnad hela vägen ut ur benen genom höfterna och är även idealiska för gravida kvinnor. Se dock till att tyget runt magregionen är stretchigt och lämpligt för gravida kvinnor, som Mabs Mama kompressions-strumpbyxor. Du kan läsa om högt blodtryck hos gravida kvinnor här.

Materialet i kompressionsstrumpan

Kompressionsstrumpor finns i olika material och generellt sett har alla bra funktion och kompressionsgrad.

Kompressionsstrumpor av nylon har en diskret look, men är lite ömtåligare än kompressionsstrumpor av bomull. Välj till exempel de populära Mabs Kompressionsstrumpor som lätt kan tvättas i maskin i 40 grader efter användning.

Bomull är slitstarkt, och sockorna kan därför användas många gånger.

De självuppvärmande Bamboo Pro-strumpor ökar cirkulationen av värme eller kyla i förhållande till kroppens behov, och kan användas hela dagen. Strumporna innehåller bambukol som avger infraröda strålar, vilket ger strumporna sin unika effekt. De kan användas av både kvinnor och män, och kan även tvättas i maskin i 30 grader.

Om du har hård hud på fötterna och speciellt hälarna kan du riskera att slita ut eller skada kompressionsstrumpan för snabbt. Hos Med24 har vi ett urval av speciell hudvård för förhårdnader på fötterna, så att dina kompressionsstrumpor kan hålla så länge som möjligt.


Vad är skillnaden mellan stödstrumpor och kompressionsstrumpor?

I grund och botten är de olika ord för samma sak. Begreppet specialstrumpor används ibland också. Man brukar säga att kompressionsstrumpor används för behandling av olika sjukdomar och tillstånd, medan stödstrumpor (liksom flygstrumpor och resestrumpor) används för mindre besvär och för att förebygga sjukdomar.

Om det behövs kompressionsstrumpor i samband med sjukdom måste man ofta få specialstrumpor efter mått, så att längden på strumporna, kompressionsgraden och materialet blir så optimala som möjligt.

Det kan vara svårt att få kompressionsstrumpor att sitta ordentligt eftersom de är tightare än vanliga strumpor. Det finns därför olika hjälpmedel för stödstrumpor, som t.ex. gummihandskar och glidesok, som gör det lättare att ta på sig strumporna, och som även skyddar kompressionsstrumporna när man tar på dem. Du kan även hitta Doff N' Donner Silikonmuff och kon separat eller som ett set, vilket gör det smärtfritt att ta på sig kompressionsstrumpor.

Pil till toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.