Gurkmeja - allt om kryddans hälsoeffekt

Gurkmeja är en oumbärlig krydda i curry, i ingefärsfamiljen och ett av de mest hälsosamma sätten att tillsätta smak och färg i dina rätter. Den gulaktiga roten har en lång historia som naturmedicin i Indien och i Skandinavien blir roten också alltmer populär - både som kosttillskott och i matlagning. Fler och mer har upptäckt gurkmejans hälsoeffekt. Vi ska titta lit närmare på de kryddiga, nyttiga egenskaperna och vad du kan använda gurkmeja till.

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja (Curcuma Longa) är en rotväxt med en lysande, orange färg. Roten tillhör familjen ingefärsväxter och de två kryddorna förekommer ofta i kosttillskott och olika drycker - t. ex. ingefärs-shots med gurkmeja. Växten har handlats och bytts med i tusentals år och kunskapen om växten går tillbaka mer än 4000 år. Ursprunget anses vara Syd / Sydostasien, men på grund av sin ålder och utbredning är det svårt att precisera detta ytterligare. Men många tror att Indien är växtens ursprungsland. Det är också Indien, som för närvarande står för upp till 90 procent av produktionen. Indierna är stora konsumenter själva och kryddan är också oumbärlig i curry tillsammans med bockhornsklöverfrö. Gurkmeja har sedan länge uppfattats som hälsobringande. Det är bland annat för att roten kan behandla inflammatoriska tillstånd som den blivit populär.

Vad är gurkmeja bra för?

Gurkmeja har bytt plats från att bara finnas på kryddhyllan i mataffären till hälsokostbutikens hyllor och det av goda skäl. Gurkmeja har många egenskaper som är hälsosamma för våra kroppar.

Skyddar hjärna och hjärta

Forskare tror att ett kroniskt, lågt, inflammatoriskt tillstånd i kroppen kan ha positiv effekt på kontroll av sjukdomar som hjärtsjukdomar och Alzheimers. Det anses därför vara en bra idé att äta mat som är antiinflammatorisk så att kroppens inflammatoriska tillstånd hålls på en låg nivå. 

Öka ditt upptag med 1000 gånger

Studier har visat att du ökar upptaget upp till 1000 gånger om du tar gurkmeja med lite peppar samtidigt. Om du använder kryddan i maten, kom ihåg att tillsätta lite peppar också. Om du använder kosttillskott, försök att svälja ett pepparkorn eller två när du sväljer kapslarna.

Köp gurkmeja som tabletter, pulver eller shot

Gurkmeja finns nästan i alla former och storlekar. Den mest kända är nog kryddan, som har använts i Indien i tusentals år. Hemma känner vi också till kryddan för dess vackra, gula färg och dess förmåga att tillsätta en liten exotisk touch i maten.

Köp gurkmeja som tabletter, pulver eller shot

Gurkmeja finns nästan i alla former och storlekar. Den mest kända är nog kryddan, som har använts i Indien i tusentals år. Hemma känner vi också till kryddan för dess vackra, gula färg och dess förmåga att tillsätta en liten exotisk touch i maten.

Gurkmeja som kosttillskott har gjort stora framsteg de senaste åren, eftersom forskare hittar fler och fler positiva egenskaper hos växten. Samtidigt gör tillskott i form av piller eller kapslar det lätt att få gurkmeja dagligen utan att behöva laga indisk mat. På Med24 har vi flera olika kosttillskott från populära märken med gurkmeja.

Förutom kryddor och kosttillskott finns gurkmeja också som pulver och som shot. Båda dessa former är ett enkelt sätt att dra nytta av gurkmejans goda egenskaper. Prova ett gurkmeja-shot på morgonen innan du äter din frukost. 

Gurkmejans biverkningar

De små mängderna gurkmeja som vanligtvis används vid matlagning orsakar sällan några biverkningar. Äter du stora mängder av roten - antingen färsk, pulver eller som kosttillskott, kan du uppleva biverkningar såsom illamående, kräkningar eller diarré. Men det kräver att du äter flera gram om dagen. I allvarliga fall kan magsår förekomma. Men som sagt, det är extremt sällsynt att någon äter sådana mängder att de hamnar i riskzonen.

Kontakta vårdgivare om du är osäker på om du ska äta gurkmeja i någon form.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.